Dosta vam je svakodnevnog pregovaranja s djecom oko ručka ili večere? Oni to još ne shvaćaju, ali zato vi znate koliko je pravilna prehrana važna za vaše rastuće i energične mališane.
Prisiljavanje djece na određenu hranu imat će samo suprotan efekt, stoga vam donosimo nekoliko trikova kojima ćete osigurati da vaša djeca jedu pravilno i zdravo.

Pet savjeta za uravnoteženu prehranu

Za početak, evo nekoliko smjernica što uravnotežena prehrana za djecu do 10 godina treba sadržavati:

• barem pet porcija raznog voća i povrća dnevno
• škrobne namirnice, poput krumpira, kruha, tjestenine i riže (birajte integralne žitarice kad je to moguće)
• mlijeko i mliječne proizvode
• namirnice bogate bjelančevinama, poput mesa, ribe, jaja, graha i leće.

Pazite da vaše dijete ne jede previše slatke ili masne hrane, poput slatkiša, kolača, čipsa i keksa. Također izbjegavajte pretjerivanje s gaziranim sokovima.

U nastavku pročitajte i isprobajte savjete kako da svaki obrok prođe bez negodovanja vašeg izbirljivog mališana. Ne možemo obećati da će sve upaliti iz prve, ali ove strategije su korak u pravom smjeru.

Ponudite im izbor

Kada djetetu ponudite izbor, ono će odmah pozitivno reagirati jer mu to daje osjećaj neovisnosti i samostalnosti. Ista pravila vrijede i kad dođe vrijeme objedovanja. Kada djetetu ponudite dvije zdrave opcije, taj izbor klincu daje autonomiju, a vi i dalje imate kontrolu nad prehranom. Dijete će isprobati nešto novo i zdravo misleći da je to njegova ideja.

Vaš mališan će se također osjećati jako ponosno ako ga uključite u osmišljavanje jelovnika. Naravno, morate njemu ili njoj dati neke smjernice jer će inače poželjeti sladoled za večeru. Najvažnije je da djetetu dobro objasnite što svaki uravnoteženi obrok treba sadržavati, od povrća do porcije ugljikohidrata i proteina.

Djeca će se sigurno zainteresirati za kušanje nove namirnice ako mu dopustite kontrolu nad tanjurom. Možda će trebati nekoliko pokušaja, ali dijete će izabrati zdravo ako ima samostalnost izbora. Obroci trebaju uključivati proteine, složene ugljikohidrate, povrće, voće, mlijeko ili drugu hranu bogatu kalcijem. Ponudite djetetu opcije unutar ovih kategorija i ono će svojim izborom dobiti sve potrebne prehrambene komponente.

Kako uvesti novu namirnicu u prehranu?

Djeca su prirodno sumnjičava prema novim stvarima, a to, naravno, uključuje i hranu, odnosno zdrave namirnice. Postoji li rješenje? Ako ne žele probati novu hranu ili im se ne sviđa, pokušajte je upariti s nečim u čemu uživaju ili pripremiti na drugačiji način. Na primjer, ako nisu veliki obožavatelji mrkve, pokušajte je servirati djetetu uz umak koji vole i dobili ste super zdravu užinu! Ako ne vole brokulu, usitnite je na manje komade i umiješajte u omlet.

Zapamtite, tijekom prvih pet godina života djeca uče što, kada i koliko mogu jesti prema ponudi koju im daje njihova obitelj i okolina. Dok oni formiraju svoju okusnu paletu i navike, počnite uvoditi raznovrsnu hranu – svježe povrće i voće, integralne žitarice, bjelančevine. Ako rano krenu s istraživanjem okusa, vjerojatnije je da će kasnije biti manje izbirljivi.

Pametno grickajte

I veliki i mali vole grickalice, ali važno je biti umjeren ili zamijeniti nezdrave opcije finim i nutritivno vrijednim zalogajčićima. Grickalice bi trebale biti bogate bjelančevinama i vlaknima jer će dijete dulje održati sitim, a brojni nutricionisti preporučuju sljedeće grickalice za vaše mališane:

• Cjelovite krekere sa sirom
• Kriške jabuke s malo maslaca od kikirikija
• Orašaste plodove
• Mrkvu narezanu na štapiće s umakom (na primjer s humusom)
• Tvrdo kuhana jaja
• Grožđe
• Lagano slane ili nesoljene kokice

Uključite djecu u pripremu obroka

Djeca će vjerojatnije kušati novu hranu ako su pomogla u njenoj pripremi. Neka zadaci budu primjereni njihovim godinama. Mlađa djeca mogu pomoći s osnovnim zadacima, poput mjerenja ili vaganja sastojaka, miješanja salate ili slično, dok starija djeca mogu podnijeti i zahtjevnije zadatke. Dok pomažu u kuhanju, djeca će vidjeti kako se obroci pripremaju i stvoriti temelje za pripremu vlastitih obroka kad odrastu. Kuhanje s djecom je ponekad sporije i traži jednostavne recepte, ali se zbilja isplati.

Zabavite se

Pretvorite svoje obroke u igru! Pripremite hranu i neka svaki član obitelji složi zabavne likove na svom tanjuru. Primjerice, neka svoju krišku kruha ili palačinku ukrasi šarenim voćem, namazom, preljevom ili slično. Potrudite se da više-manje svi dodaci budu hranjivi. Djetetu će proces biti zabavan te će na kraju s guštom pojesti svoje malo remek-djelo.

Dobar motiv djetetu će sigurno biti i Stikeez figurice koje se vraćaju u Lidl! Kolekcija ima 24 figurice, a svaka od njih ima svoje ime i opis, koji najmlađima kroz zabavne zagonetke približava koristi pravilne i uravnotežene prehrane, a istovremeno ih motivira na igru i druženje. Osim figurica, u kolekciji su još i album-hladnjak te vrećica za čuvanje Stikeeza. Sigurno se pitate kako ih skupljati? Vrlo jednostavno! Od ponedjeljka, 19. kolovoza, na potrošenih 90 kuna u bilo kojoj Lidlovoj trgovini, na blagajni se dobiva jedna Stikeez figurica!