Svaki se roditelj barem jednom nađe u situaciji kada je zabrinut apetitom svog djeteta. Apetit kod djece je promjenjiv, kao uostalom i kod odraslih. Potrebno je prepoznati ukoliko je gubitak apetita simptom bolesnog stanja. Tada je važno liječiti bolesti, a time će se i apetit poboljšati.

Znatno češće manjak apetita ne krije u pozadini bolest, već se radi o fazi koja ne treba zabrinjavati roditelje i koja će spontano proći. Međutim, u tom razdoblju manjka apetita, unos hranjivih tvari kod djeteta će biti smanjen, a opće je poznato kako je zdrava, uravnotežena i raznovrsna prehrana preduvjet zdravog organizma. Samo optimalnim unosom mikro i makronutrijenata osigurava se neometano djelovanje svih tjelesnih sustava.

Želi li to osigurati, roditelj može djetetu ponuditi dodatak prehrani namijenjen pospješivanju apetita. Najdjelotvorniji su oni koji sadrže ljekovite biljne vrste s visokim sadržajem gorkih tvari. Široj populaciji najpoznatija „gorka“ biljka je maslačak, točnije njegov korijen. Nadalje, tu je i korijen sirištare (gentiane) koji sadrži znatno veći udio gorkih tvari. Gorke tvari stimuliraju receptore na jeziku, koji zatim šalju impulse u mozak te se posljedično pojačava stvaranje sline u ustima, želučane kiseline u želucu te lučenje probavnih enzima i žuči u crijeva. Navedeni mehanizam rezultira buđenjem želje za hranom i potaknutim apetitom.

Učinak dodatka prehrani s gorkim tvarima primjetan je već nakon njegove prve primjene, zbog trenutnog djelovanja. Preporuča se njegovo uzimanje pola sata prije obroka, najbolje prije ručka i večere. Jako je važno u fazama manjka apetita izbjegavati unos grickalica i slatkiša između obroka. Poticanje apetita dodacima prehrani ne preporuča se bez prekida duže od 3 tjedna. Ukoliko faza manjka apetita potraje duže, nužno je isključiti bolesna stanja posjetom kod pedijatra.

 

ivana zagorec kolednjak biovitalis

 

IGRA DARIVANJA

Isprobajte Apetit Forte, tekući dodatak prehrani za djecu i odrasle

Apetit Forte je tekući dodatak prehrani za djecu od 4. godine i odrasle sa sladilom koji:

Pospješuje apetit na prirodan način
Olakšava probavljivost hrane
Biljni ekstrakti maslačka, matičnjaka i sirištare
Ne sadrži šećer

Jedinstvena kombinacija suhih biljnih ekstrakata maslačka, matičnjaka i sirištare, zahvaljujući gorkim tvarima koje sadrže, na prirodan način pospješuje apetit. Gorčina biljnih ekstrakata ublažena je prirodnim koncentratom jabuke zbog čega je proizvod vrlo ugodnog okusa.

Preporuča se djeci sa slabijim apetitom i starijim osobama radi lakše probavljivosti hrane. Učinak je primjetan već nakon prve primjene.

Biovitalis_baner_300x250_Apetiti-forte-slide2

Tvrtka Biovitalis dariva tri čitatelja Klinfo.hr portala svojim novim proizvodom Apetit Forte. Sve što trebate je:

  1. Postati fan Facebook stranice tvrtke Biovitalis
  2. Popuniti donju prijavnicu
  3. Doći nam ponovno 12. listopada 2015. kada ćemo objaviti imena triju sretnih dobitnika.

Sretno!

 

DOBITNICI:

Renata Zaova Bačić
Magdica Duvnjak
Nenad Pažur