Taman ste bili nadomak sna, kad odjednom čujete onaj poznati, nervirajući zvuk. Tražite krivca pokraj sebe, no ništa. Krenete za zvukom koji vas vodi u prostoriju za koju baš i niste mislili da bi mogla biti izvorom. Stojite u dječjoj sobi i shvatite da vaš mališan – hrče.

Vjerojatno će se mnogi složiti da nema goreg zvuka od hrkanja. No, ne hrču samo odrasli. Hrkati mogu i djeca, štoviše, istraživanja su pokazala da čak 3 do 12 posto predškolske djece hrče. Hrkanje može biti lagano i povremeno, no vrlo često, ono je znak ozbiljnog zdravstvenog problema zbog kojeg je potrebno posjetiti liječnika.

Zašto uopće hrčemo?

Hrkanje se javlja zbog otežanog protjecanja zraka kroz nos ili usta, a stvaraju ga određeni dijelovi usne šupljine i grla, kao što su jezik, meko nepce, ždrijelo te krajnici (mandule).

Najčešći uzroci hrkanja kod odraslih i djece su:

– Sezonske alergije – zbog nadraženih i začepljenih dišnih puteva
– Prehlada ili infekcija sinusa
– Iskrivljeni septum (septum je pregrada između nosnica) – ovdje se problem uspješno može riješiti operacijom, uslijed čega osoba pravilnije diše ali i rješava problem hrkanja
– Povećani ili natečeni krajnici (mandule) ili adenoidi (žlijezde u glavi) – ovo je čest uzrok kod djece koja hrču i za rješavanje porblema potreban je posjet liječniku
– Prevelika tjelesna težina ili pretilost – zbog suženja dišnih puteva

 

Poremećaj spavanja ili sleep apnea

Hrkanje je također jedan od simptoma poremećaja spavanja, poznatog kao sleep apnea. Radi se o nepravilnom disanju za vrijeme spavanja, što može rezultirati nedostatom kisika, a osobe koje imaju taj premećaj obično se bude neispavani i sa glavoboljom. Kod djece taj poremećaj može izazvati razdražljivost i poteškoće u koncentraciji, naročito u školi.

 

Kako riješiti problem hrkanja?

Kad su djeca u pitanju, za rješavanje ovog neugodnog problema postoje neki jednostavni trikovi koji mogu pomoći. Oni se najčešće koriste kod laganog i povremenog hrkanja, a uključuju podizanje područja za glavu na krevetu, mijenjanje položaja kod spavanja (npr. s leđa na bok) te izbjegavanje teške hrane za večeru. Također može se pokušati sa uklanjanjem nekih potencijalnih alergena iz spavaće sobe, kao što su plišane igračke, pernati jastuci ili kućni ljubimac, ako voli spavati u sobi sa djetetom.

No, ukoliko hrkanje postaje sve glasnije i učestalije, najbolje je ipak posjetiti liječnika. On ili ona mogu vas savjetovati kako osloboditi dišne puteve ili provjeriti jesu li možda u pitanju natečene mandule, koje se po potrebi mogu odstraniti.

 

Iako je često predmet zadirkivanja, hrkanje nije smiješno ni zabavno, već najčešće znak nekog zdravstvenog problema kojeg je potrebno riješiti. Ne samo da ćete vi lakše spavati, već će i vaše dijete biti naspavano, a time i zdravije.