Jedna od najvećih svjetskih IT kompanija koja je ujedno predvodnik u softverskim i tehnološkim inovacijama, Google, nedavno je najavila novi hit proizvod pod nazivom Google Glass. Kako i samo ime kaže, radi se o naočalama koje su zapravo računalo i omogućuju nalaženje, razmjenu i pohranjivanje informacija u realnom vremenu. Iako će proći još neko vrijeme prije no što Google Glass dođu u naše domove i na dohvat ruke našoj djeci, Klinfo.hr kao i uvijek drži korak s trendovima i već sad upozorava – ovaj uređaj nije za djecu!

Google Glass nosit će se kao bilo koje naočale. Korisnik će vidjeti kroz njih, ali sve što vidi moći će glasovnim naredbama snimiti kao fotografiju, video, dijeliti s drugim korisnicim u realnom vremenu. Korisnik će moći dobivati upute za snalaženje u prometu, slati poruke, pitati Google o raznim informacijama (npr. koliko je visoka neka planina koja je pred njim ili kako se zove rijeka koju upravo vidi). Ukratko, sve što radimo na internetu u svrhu informiranja i zabave, sada ćemo raditi preko Googleovih futurističkih naočala.

Zvuči odlično, ali nažalost, ovaj cool uređaj nije za svakoga, a posebno se napominje da nije za djecu mlađu od 13 godina.

Kao moguće posljedice, na korisničkim stranicama Google spominje: astenopiju, odnosno brzo zamaranje očiju. To je oftalmološko stanje koje se očituje nespecifičnim simptomima poput umora, crvenih očiju, boli u očima ili oko očiju, zamagljenim vidom, glavoboljom i povremenom dvostrukom slikom. Simptomi se često pojavljuju nakon čitanja, rada na računalu, ili drugih aktivnosti koje zamaraju oči.

Isto tako, u malene djece vid se tek razvija, pa u Googlu upozoravaju da bi njihove naočale mogle negativno utjecati na taj razvoj kod djece mlađe od 13 godina.

Mališani bi također mogli slomiti naočale i ozljediti se njihovim oštrijim i sitnim djelovima.

Isto tako, u Googlu upozoravaju sve koji su imali lasersku operaciju očiju, da se konzultiraju s liječnikom o mogućim posljedicama.

“Proučavali smo dizajn i sigurnost vrlo detaljno i nismo pronašli razlog za brigu”, kažu glasnogovornici iz Googla. “Ove dvije stavke i dalje ćemo pomno proučavati. Radili smo s oftalmolozima tijekom čitavog procesa razvoja, ali Google Glass nismo testirali na djeci”, dodaju u Googlu i na taj način još jednom poručuju da svoje naočale nisu namijenili djeci.

Struka tvrdi da Google to više radi iz pravnih razloga (kao što ima pravno uvjetovano ograničenje za registraciju djece mlađe od 13 godina u Google račune). Dr. James Salz iz Američke akademije oftalmologa nije radio na razvoju naočala, ali tvrdi da se kod djece razvoj očiju završava puno prije 13. godine, odnosno da dosežu zrelost u 6. ili 7. godini.

Ipak, bolje je slušati što o svom proizvodu kaže Google, a oni kažu – Google Glass nije za dječje oči.