Enkopreza je voljno ili nevoljno ispuštanje stolice na neodgovarajućim mjestima. Kriterij za postavljanje dijagnoze je dob, odnosno nužno je da je dijete starije od 4 godine.

Uzrok enkopreze

Razlikujemo primarnu i sekundarnu enkoprezu te je važno liječničkim pretragama isključiti organske uzroke. Nakon što njih isključimo, tada treba razmotriti psihološke uzroke. Za početak, svaki roditelj koji se nađe u ovoj situaciji mora znati da njegovo dijete ne zadržava stolicu namjerno, tj. uvijek je riječ o nesvjesnoj odluci.

Jedan od razloga zašto neka djeca počnu zadržavati stolicu je taj što osjećaju da imaju premalo kontrole nad nekim stvarima u svom životu (bilo da su to odnosi u okolini itd.) pa onda biraju kontrolirati bar ono što mogu – a to je kakanje, ističe psihologinja Ivana Knežević iz Centra Proventus.

Enkopreza nije rijetka pojava kod emocionalno senzibilne djece. Pitanje koje roditelju može pomoći da bolje razumije zašto njegovo dijete zadržava stolicu jest sljedeće: Je li bio nekakav emocionalno turbulentan period u zadnje vrijeme ili su se možda dogodile neke nepredvidive promjene u djetetovom životu, koje bi ono moglo smatrati važnima? Možda stresne situacije u obitelji, razvod braka, konflikti među roditeljima, stresne situacije u vrtiću i školi itd?

Neka djeca intenzivno osjećaju tuđu ljutnju, napetost, tugu i treba im dodatna podrška da razumiju što se događa oko njih.

Ako je tako, roditelj može djetetu u situacijama u kojima uoči da je napeto, uzrujano ili nešto drugo, nježno empatički reflektirati i reći  nešto poput  “_____ je loše, pa su tvoje rukice skupljene, teže dišeš. I sve je u redu. Sada ćemo opustiti tvoje tijelo”, objašnjava psihologinja i certificirani terapeut igrom Tatjana Gjurković iz Centra Proventus.

Opuštajući materijali i igre

Osim promišljanja što je to što utječe na djetetovu napetost, roditelj dodatno može ponuditi materijale i igru koja će potencijalno utjecati opuštajuće na dijete. To su igre s medijima poput: voda, glina, pijesak, tijesto, plastelin. Uz to, možete puštati dijete učiti kako da prati svoje disanje, nježnu glazbu i masirati djetetovo tijelo. Sve navedeno potiče tijelo da se opusti

Psihološka pomoć

Ukoliko problemi sa zadržavanjem stolice potraju, svakako treba potražiti psihološku pomoć. Roditeljima se savjetuju da u razgovoru s psihologom budu vrlo otvoreni i iskreni. Problemi sa stolicom na psihološkoj razini nerijetko su povezani s obiteljskom atmosferom, zbog čega, da bi se pomoglo djetetu, moguće je da i roditelj sam mora unijeti neke promjene u svom životu i odnosima s najbližima.

Za to budite spremni i otvoreni jer je riječ o fizičkom i psihičkom zdravlju vašeg djeteta. Problemi sa zadržavanjem stolice neće nestati preko noći, no s puno empatije i podrške nikad ne možete pogriješiti.