Iako živimo potpuno zaštićeni u svojim toplim domovima, ponekad su i ona opasnost za malene, znatiželjne i kreativne glavice. Čim propuzaju i prohodaju, djeca vrlo brzo počinju otkrivati svoj mikro svijet pa će prstiće i razne predmete koje dohvate gurati posvuda i učiti iz iskustva, pokušaja i pogrešaka.

To je poželjno ako nije opasno, a opasno je ako se djeca igraju u blizini strujnih krugova. Stoga je jako važno da roditelji svoj dom učine sigurnim za djecu, ali i da ih sukladno njihovoj dobi nauče nekim sigurnosnim pravilima kad je u pitanju električna energija u domu.

Djeca od 1 do 4 godine

Kad počnu hodati i samostalno se kretati po kući, mališani vrlo brzo primijete električne utičnice, one u zidu kao i one na produžnim kablima. U male rupice svašta bi se dalo ugurati i to im je odmah jasno. Zato je važno staviti zaštite na sve utičnice koje se ne koriste. Utičnice se mogu sakriti i kreativnim premještanjem namještaja.

Kada roditelj uhvati dijete da gura prstić, bojicu ili bilo što drugo u utičnicu, mora mu jasno i glasno reći “Ne. To se ne smije”. Isto treba jasno reći i kada dijete dira ili želi isključiti uređaje koji su uključeni u utičnicu. S utičnicama se jednostavno ne igramo. Naravno da nema smisla tako malenom djetetu objašnjavati zašto se ne smije, ali treba mu prenijeti poruku, iznova i iznova da se s utičnicama u domu ne igramo.

Također, jako je važno da se svi kabeli u domu pričvrste uz zidove ili oblože zaštitom, kako mali nespretni hodači ne bi nožicama povukli električne uređaje uključene u struju na pod.

Kad malo dobe na spretnosti, mnogi mališani počnu se penjati na elemente i istraživati pećnicu, štednjak, toster, mikrovalnu pećnicu i druge uređaje koji su stalno uključeni u struju. Tu ćete ponovno morati primijeniti strogo i jasno “Ne, s time se ne igramo”. Postoji opcija kod koje se svi uređaji u kuhinji spajaju na jedan izvor struje koji se potom može isključiti i uključiti po potrebi. To štedi mnogo živaca jer znate da dijete neće moći ništa od uređaja “upogoniti” ako su oni isključeni na jednom prekidaču. No za neke roditelje to nije rješenje, jer žele djecu naučiti da su štednjak i pećnica “ac-ac” ili vrući, da te glačalo također može opeći, a da se vrata hladnjaka ne smiju ostaviti otvorena.

Kada mali istraživač krene u pohod, manje uređaje u kupainici i kuhinji uvijek sklonite u visoke police i ormariće gdje ih dijete ne može dosegnuti, a na višu razinu podignite i DVD playere, digitalne prijamnike za TV, modeme za internet i slično.

Djeca od 5 do 8 godina

Osim svih savjeta navedenih gore, s djecom predškolske i rane školske dobi već se može razgovarati, odnosno mogu im se objasniti opasnosti električne energije. Oni će možda već negdje u crtiću vidjeti što se događa s nekim koga je “spržila” strujica, pa slobodno iskoristite crtić za lekciju o tome što se događa ako se igramo sa strujom.

U želji da budu samostalni, djeca ove dobi počinju lagano koristiti neke električne uređaje poput sušila za kosu. Isto tako željet će probati usisavati, miksati kremicu za kolač, miješati nešto što se kuha, kositi travu ili glačati. U redu je dozvoliti im da isprobaju sve što rade odrasli, ali ih pritom svakako naučite da nikada ne koriste ni jedan uređaj u domu bez nadzora roditelja ili odrasle osobe! To također mora postati pravilo.

Odrasli u kućanstvu neka nikada ne ostavljaju uređaje uključene u struju i na dohvat djeci. Ako ste koristili sušilo za kosu, štapni mikser, električni rezač, glačalo ili toster, nakon korištenja pospremite ih negdje gdje ih djeca ne mogu uključiti u sekundi i igrati se “odraslih”. Većina bijele tehnike novije proizvodnje ima tzv. “safety lock”, odnosno u sebi ugrađen program za zaključavanje kako djeca ne bi mogla pokrenuti uređaj sama, ali ne oslanjajte se samo na tehnologiju već dajte djeci i usmene upute kako se odnositi prema uređajima. Nikada ne ostavljajte uključene uređaje (perilicu rublja ili suđa, televizor, pećnicu, štednjak i sl.) dok niste kod kuće.

I možda najvažnija lekcija je…

…držati sve uređaje u domu podalje od vode! Obavezno maknite sve uređaje dalje od vode (kade, tuš kabine, lavaboa i sudopera) i jasno djeci pokažite da ste to napravili. Ponovite im to svaki puta kad idete, primjerice, na večernji kupanac.

Od malih nogu ih učite da sok, vodu ili bilo koju tekućinu ne držimo blizu električnih uređaja kao što su igraće konzole, TV, mobitel ili tablet, laptop ili stolno računalo, odnosno svega što je uključeno u struju.

Učite ih i da kada neki uređaj želimo očistiti, prvo ga trebamo isključiti iz struje.