Zašto je poželjno djetetu davati dodatke prehrani za jačanje imuniteta?

Mlađe se dijete u vrtiću, a starije dijete u školi po prvi puta susreće s brojnim bakterijama i virusima. Nedovoljna zrelost imuniteta kod tog prvog susreta rezultirat će obolijevanjem, koje najčešće prati povišena tjelesna temperatura. Tijekom godine dana normalno je do 8 obolijevanja kod manje djece, pri čemu se najčešće radi o virusnim infekcijama dišnog sustava. Rastom i razvojem djeteta i njegov imunološki sustav raste i osnažuje se. Međutim, imunološkom se sustavu u najosjetljivijoj dječjoj dobi može pomoći. Prirodni imunomodulatori, kao što su beta-glukan izoliran iz kvasca, vitamin C i cink, mogu povećati djelotvornost imuniteta nekoliko puta.

 

Kako djeluje beta-glukan?

Beta-glukan je znanstveno dokazan snažan prirodni imunomodulator, o čijoj su aktivnosti posljednjih desetljeća rađene mnogobrojne studije i koji je sve poznatiji široj javnosti. Glukani su polimeri glukoze, a ovisno o vrsti glikozidne veze kojom su molekule glukoze međusobno povezane, razlikuju se alfa- i beta-glukani. Beta-(1,3/1,6)-D-glukan, koji se dobiva iz stanične stjenke kvasca (Saccharomyces cerevisiae) predstavlja najaktivniji oblik za jačanje imuniteta. Istraživanja o učincima beta-glukana na imunološki sustav započela su još davnih 1960-ih godina. S obzirom na  veliku molekularnu masu molekule beta-glukana ne mogu penetrirati kroz staničnu membranu u ciljnu stanicu već se vežu na receptore na površini stanice. Njihovim vezanjem na receptor dolazi do aktivacije ciljne stanice koja se manifestira nizom različitih procesa poput fagocitoze i proizvodnje citokina, te također aktivacije drugih stanica imunološkog sustava.

 

Kada je preporučljivo djetetu davati dodatke prehrani za jačanje imuniteta?

Dodatke prehrani namijenjene jačanju funkcije imunološkog sustava preporuča se djetetu davati preventivno, počevši 2-3 tjedna prije početka sezone infekcija, koje najčešće traju od jeseni do sredine proljeća. Uzimanje dodataka prehrani svakako je preporučljivo i za vrijeme trajanja infekcije, zbog čega će bolest trajati kraće, kao i nakon bolesti radi oporavka iscrpljenog organizma.

 

Kako se još dodatno, uz uzimanje dodataka prehrani, može ojačati djetetov imunitet?

Kvalitetna, raznovrsna i zdrava prehrana svakako je preduvjet za snažan imunološki sustav djeteta. Raznolika, svježe pripremljena hrana s nekoliko vrsta povrća i voća dnevno sadrži u sebi neophodne, esencijalne hranjive tvari poput vitamina i minerala. Fizička aktivnost na svježem zraku poput šetnje, vožnje biciklom, igre na otvorenom također doprinosi razvoju imunološkog sustava. I na kraju svakako pripaziti da djetetov san bude kvalitetan i dovoljno dug.

ivana zagorec kolednjak biovitalis

 

Osvojite Beta Glukan za jačanje imuniteta vašeg mališana!

Tvrtka Biovitalis daruje tri poklon paketa, odnosno tri Beta Glukana za djecu od 1. godine života nadalje, finog voćnog okusa i potpuno prirodnog sastava.

Za sudjelovanje u nagradnom izvlačenju potrebno je:

  1. Postati fan Facebook stranice tvrtke Biovitalis
  2. Popuniti donju prijavnicu
  3. Doći nam ponovno 24. rujna 2015. kada ćemo objaviti imena triju sretnih dobitnika.

Igrajte se s nama!

 

DOBITNICI

Ana Sklepić, Zagreb
Jasmina Paclik, Sesvete
Gabriela Hodak, Zagreb