Roditelji koji su odlučili svoju djecu podići na veganskoj prehrani, često su na meti kritike, jer se općenito smatra da veganska i vegetarijanska prehrana nisu dovoljan izvor hranjivih tvari za oranizam u rastu i razvoju. No veganska prehrana može biti bogata željezom, proteinima i kalcijem, baš kao i svaka druga, ukoliko je uravnotežena i dobro osmišljena.

Veganska prehrana jedan je oblik vegetarijanske prehrane koja iz jelovnika i obroka uklanja sve namirnice životinjskog porijekla, pa je izuzetno važno da je pametno i zdravo osmišljena kako bi djeca dobila sve potrebne hranjive tvari.

Kako su meso, mlijeko, jaja, ribe i mliječni proizvodi glavni izvor željeza, proteina i kalcija, treba ih nadomijestit u bezmesnoj prehrani i dobro balansirati na dnevnoj bazi.

Izvori kalcija

Manjak kalcija dosta je raširena boljka i inače među djecom. Preporučena dnevna količina za djecu od 4 do 8 godina je 800 mg, a 1.300 mg za djecu od 9 od 18 godina. Kalcij je važan za rast i čvrstoću kostiju, zdravlje zubi, izgradnju mišića i slanje živčanih impulsa. Kako vegani kalcij ne dobivaju iz mlijeka, sira i mliječnih proizvoda, moraju ga potražiti u hrani biljnog porijekla.

Zdrava veganska hrana koja je bogata kalcijem uključuje:

– sojino mlijeko s dodanim kalcijem
– juice
– tofu
– soju u zrnu
– okru
– kelj i gorušicu
– brokulu
– kineski kupus
– kupus
– bademe

Izvori željeza

Željezo je vitalna tvar jer prenosi kisik u organizmu, sintetizira bijele krvne stanice, regulira metabolizam, opskrbljuje tijelo energijom i daje toplinu tijelu. Postoji vrlo bogati popis biljnih namirnica bogatih željezom, ali se željezo iz biljaka ne apsorbira toliko uspješno kao željezo iz mesa, pa nutricionisti preporučaju da vegani uzimaju dvostruku preporučenu dnevnu dozu, a osobito djeca.

Neke od namirnica bogatih željezom su:

– breskve
– repa
– dinja
– grah garbanzo
– grožđice
– maslac od kikirikija
– lubenica
– badem
– suhe šljive
– grašak
– tofu
– krumpir
– špinat
– brokule

Ukoliko u prehranu dodamo veće kličine vitamina C, željezo iz biljaka lakše će se apsorbirati u oranizmu.

Izvor proteina

Protein je ključan nutritijent za izgradnju mišićnog tkiva, a pomaže i u obnavaljanju tkiva, eliminiranju bakterija iz tijela, održavanje energije i izgradnju stanica organizma.

Veganska hrana bogata proteinima je:

– grah
– leća
– orasi
– tofu
– soja
– bademi

Osim žitarica, mahunarki i orašastih plodova, djeca vegani trebaju jesti puno voća i povrća na dnevnoj bazi zbog unosa vitamina i minerala.

(JK, Izvor:  early-childhood-development.suite101.com)