Amerikanci su se pozabavili navikama pranja zubi kod djece i mladih. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti otkrio je da djeca mlađa od šest godina koriste previše paste za zube, odnosno da pola ili čak cijelu dužinu četkice ispune pastom. Djeca to vjerojatno rade jer je pasta za zube slatka, voćnog okusa, lijepe boje. Možda u želji da sve rade sami, ali uz nedostatak fine motorike, jednostavno istisnu previše paste za jedno pranje zubića i time oštećuju caklinu mliječnih zuba i rade kontraefekt.

Preporučena doza paste za jedno pranje za djecu mlađu od tri godine je veličina malo većeg zrna riže, a za djecu od tri do šest godina veličine graška. To je zbog fluorida koji paste često sadrže, a koji je ključan u obrani od karijesa. Paste za zube s fluoridom ne preporučuju se djeci mlađoj od dvije godine. Nakon te dobi dozvoljeno je koristiti dječje paste s fluoridom, dva puta dnevno, u količini zrna riže ili zrna graška nakon 3. rođendana.

Fluorid je mineral koji se nalazi u tlu i vodi. Još prije 70 godina znanstvenici su otkrili da osobe koje piju prirodnu mineralnu vodu imaju manje karijesa i manje problema sa zubima. Ubrzo se fluorid počeo dodavati vodi, pastama za zube, vodicama za ispiranje zuba i sličnim proizvodima. I doista, fluorid je pomogao značajno smanjiti bolesti zuba i desni modernog čovjeka.

Međutim, previše fluorida u periodu kad se zubi tek formiraju može dovesti do pojave mrljica i tragova na caklini zubi, odnosno do stanja koje se naziva – dentalna fluoroza, razvojnog poremećaja u zubima (caklini) i kostima koji nastaje zbog prekomjerna unošenja fluorida u organizam tijekom razvoja.

Danas dječje paste za zube imaju točno određene dozvoljene doze fluorida koje su svakako manje od doza u pastama za odrasle. Neki proizvođači čak izbjegavaju i voćni okus paste, kako bi se izbjeglo gutanje.