Vaše dijete voli aktivnosti na otvorenom? Uz to obožava životinje, a osobito konje? Možda je došlo vrijeme da razmislite o upisivanju djeteta u školu jahanja. Jahanje nije jeftin sport, međutim kad se u obzir uzmu sve dobrobiti ovog sporta, cijena u većini slučajeva postaje manje upitna. Jahanje sa sobom donosi mnogobrojne prednosti na koje treba obratiti pozornost. Jača tjelesnu muskulaturu, utječe na pravilan razvoj kralježnice, pokretljivost zglobova i vezivnog tkiva.

Povoljno djeluje na motoričko funkcioniranje, ali i na poboljšavanje koordinacije pokreta. U više navrata dokazano je da se tijekom jahanja djeca bolje osjećaju te lakše dišu. Ono pomaže i u razvijanju nekih od sljedećih sposobnosti i vještina: samopouzdanje, emocionalne i socijalne vještine, odgovornost prema sebi i drugima, sposobnost snalaženja u novim situacijama, prevladavanje straha.

Kako započeti?

Ako ste roditelj djeteta koje bi se voljelo družiti s konjima i upisati školu jahanja, trebate znati nekoliko detalja. Na početni tečaj jahanja u većini škola mogu se upisati djeca od najmanje sedam do devet godina. Bitno je naglasiti da školu jahanja smije voditi samo osoba koja je prošla edukaciju te je licencirana pri Hrvatskom konjičkom savezu.

Što se sve uči u školi jahanja?

Na prvom satu djeca će učiti kako prići konju, koji su osnovni dijelovi konjskog tijela, pravila ponašanja u radu s konjima, kako očistiti konja i opremiti ga za jahanje. Već na drugom satu dijete će sjesti na konja, naučiti pravilno penjanje i silaženje te ispravan položaj tijela na konju u hodu. U narednim satima, ukoliko dijete bude spremno, započet će s kasom. Nakon što uspješno svlada samostalno jahanje i vođenje konja u kasu, dijete može krenuti s galopiranjem.

Što djetetu odjenuti za jahanje?

Kaciga je obvezni dio opreme. Mora odgovarati djetetu tj. ne smije padati s glave niti zaklanjati pogled. Zaštitni prsluk također spada u obveznu opremu za djecu do 16 godina. Što se tiče hlača, one moraju dugačke, od rastezljivog materijala i pratiti liniju nogu. Cipele za jahanje kod početnika mogu bilo kakve, bitno je samo da pokrivaju gležanj te da imaju malu petu koja će sprječavati propadanje i zaglavljivanje nogu u stremenu.

Osim u rekreativne svrhe, konji se koriste i u rehabilitaciji djece s cerebralnom paralizom, ADHD-om i poteškoćama u razvoju. Primjena u terapijske i rehabilitacijske svrhe stara je četiri stoljeća. U Hrvatskoj postoji nekoliko udruga za terapijsko jahanje, a najpoznatija je Don Kihot.

Don Kihot – udruga koja uz pomoć konja pomaže djeci s teškoćama