Tema dječjeg imuniteta nikada nije toliko aktualna kao u jesensko i zimsko vrijeme. To je vrijeme kada mlađa djeca kreću u jaslice i vrtić, a veća u školu i pri tome se susreću s mnogobrojnim bakterijama i virusima, s nekima tek po prvi put. Tek pri tom prvom susretu s mikroorganizmom tijelo djeteta stvara protutijela, koja će pri idućem kontaktu prepoznati mikroorganizam i uništiti ga. No nedovoljna zrelost imuniteta kod prvog kontakta razlog je obolijevanja, koje najčešće prati povišena tjelesna temperatura. Tijekom godine dana normalno je do 8 obolijevanja kod manje djece, pri čemu se najčešće radi o virusnim infekcijama dišnog sustava.

Imunitet je sposobnost organizma da se obrani od napada stranih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica i parazita), njihovih toksina, kao i vlastitih promijenjenih stanica. Imunološki je sustav vrlo složen, u njegovom radu sudjeluju gotovo svi organi, od koštane srži, krvi, limfnih čvorova, prsne žlijezde, ždrijelnih tonzila, nakupina limfnog tkiva u sluznici crijeva, preko dišnih organa, kože, slezene i jetre, sve do mozga. Imunološki sustav se od napada stranih tvari brani na dva osnovna načina:

  • pasivno, odnosno nespecifičnim (prirođenim) imunitetom i
  • aktivno, odnosno specifičnim (stečenim) imunitetom.

Dječje su bolesti dio odrastanja i teško ih je izbjeći. Rastom i razvojem djeteta, raste i osnažuje se i njegov imunološki sustav, kao temelj zdravlja. Međutim imunološkom se sustavu u najosjetljivijoj dječjoj dobi može pomoći.

Uz dojenje u prvoj godini, kvalitetna i zdrava prehrana na daljnjem putu odrastanja je svakako preduvjet za snažan imunološki sustav. Raznolika, svježe pripremljena hrana s nekoliko vrsta povrća i voća dnevno sadrži u sebi neophodne, esencijalne hranjive tvari poput vitamina i minerala.

Fizička aktivnost na svježem zraku poput vožnje biciklom, igre na otvorenom, šetnje svakako doprinosi razvoju imunološkog sustava.

Kvalitetan i dovoljno dug san također osnažuje imunitet.
Osim pravilnom prehranom, fizičkom aktivnošću i dovoljnim spavanjem, jačanje djetetovog imuniteta postiže se i uzimanjem dodataka prehrani, u vidu vitamina, minerala te beta-glukana, snažnog prirodnog imunomodulatora.

U svrhu jačanja imuniteta iz skupine vitamina izdvaja se vitamin C, a iz skupine minerala cink.

Vitamin C stimulira imunološki sustav i štiti stanice od oksidativnog stresa. Za vrijeme bolesti organizam ga pojačano troši pa je potreban njegov povećani unos. Cink ima široki spektar djelovanja na imunološki sustav. Ključan je za normalnu razvojnu funkciju stanica koje posreduju u nespecifičnoj imunosti.

Znanstveno dokazan snažan prirodni imunomodulator je beta-glukan, o čijoj su aktivnosti posljednjih desetljeća rađene mnogobrojne studije i koji je sve poznatiji široj javnosti. Smatra se da beta-glukan može djelotvornost imuniteta povećati nekoliko puta.

Glukani su polimeri glukoze, a ovisno o vrsti glikozidne veze kojom su molekule glukoze međusobno povezane, razlikuju se alfa-glukani i beta-glukani. Postoji beta-(1,3/1,6)-D-glukan, koji se dobiva iz stanične stijenke kvasca (Saccharomyces cerevisiae) i predstavlja najaktivniji oblik za jačanje imuniteta, te beta-(1,3/1,4)-D-glukan koji potječe iz žitarica (zob, ječam) i njegovo se djelovanje očituje u regulaciji kolesterola.

Istraživanja o učincima beta-glukana na imunološki sustav započela su još davnih 1960-ih godina.

S obzirom na veliku molekularnu masu molekule beta-glukana ne mogu penetrirati kroz staničnu membranu u ciljnu stanicu već se vežu na receptore na površini stanice. Njihovim vezanjem na receptor dolazi do aktivacije ciljne stanice koja se manifestira nizom različitih procesa poput fagocitoze i proizvodnje citokina, te također aktivacije drugih stanica imunološkog sustava.

Dodatke prehrani namijenjene jačanju funkcije imunološkog sustava preporuča se uzimati preventivno, za vrijeme trajanja infekcije te također nakon bolesti radi oporavka iscrpljenog organizma.

ivana zagorec kolednjak biovitalis

 

IGRA DARIVANJA!
Isprobajte i vi Beta Glukan, novi dodatak prehrani za jači i otporniji imunitet vašeg mališana!

Tvrtka BIOVITALIS® nedavno je predstavila svoj novi proizvod za jačanje dječjeg imuniteta – Beta Glukan. Kao i što i samo ime govori, radi se o prirodnom imunomodulatoru koji će uz vitamin C i cink učiniti sve da se organizam vašeg mališana u ovim zimskim danima što uspješnije othrva sezonskim oboljenjima.

Proizvod je napravljen od potpuno prirodnih sastojaka, u tekućem je obliku i finog voćnog okusa, baš kao što mali sladokusci vole.

BIOVITALIS® daruje 5 poklon paketa u kojima se nalazi Beta Glukan i poklon iznenađenja!

biovitalis_beta_glukan

Isprobajte i vi Beta Glukan, a do nagrade možete doći tako da:

1. Lajkate BIOVITALIS Facebook stranicu, a kako bi vam sve korisne informacije i novosti o zdravlju djece dolazile direktno na zid vašeg profila

2. Ispunite donju prijavnicu

3. Dođete nam ponovno na Klinfo.hr  19. 1. 2015. kada ćemo objaviti imena sretnih dobitnika!

SRETNO i neka i vaši mališani ove zime pucaju od zdravlja, odnosno zdravog imuniteta!

 

DOBITNICI SU:

Ankica Stilinović, Gospić
Marija Hrman, Kućan Marof
Ivana Vojak, Karlovac
Suzana Štrk, Briješće
Kornelija Antunović Hodak, Sesvete

ČESTITAMO dobitnicima, a svim dragim čitateljima zahvaljujemo se na sudjelovanju!