Poticanje djeteta na bavljenje sportom od ranih dana jedna je od stvari koje mogu itekako pozitivno utjecati na njegov rast i razvoj. Počevši od zdravlja, pa do učenja funkcioniranja u timovima. Uza sve dobre strane bavljenja sportom, često zna doći i do malo neugodnijih pojava – ozljeda.

Svaka vrsta sporta sa sobom nosi rizik od ozljeda. I dok su kod nekih sportova te ozljede dosta specifične, postoje i one do kojih može doći prilikom svake od fizičkih aktivnosti. Kada do takvih ozljeda dođe, važno je prepoznati o kojoj je vrsti ozljede riječ i pravovremeno reagirati kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija.

Lomovi

Padovi su dio svakog djetinjstva. U bavljenju sportom oni  mogu biti učestaliji, ali i teži te rezultirati lomovima kostiju (najčešće ruke ili noge). Simptomi koji već nakon nekoliko minuta mogu pokazati da je riječ o prijelomu su naticanje, oštra bol, a kada dođe do značajnijeg pomaka kostiju prilikom loma, to će biti vidljivo u obliku deformiteta uda. Kada do pomaka ne dođe, teže je reći radi li se o prijelomu ili tek napuknuću kosti, no nakon nekoliko sati masnice na tom području trebale bi jasno ukazati kako se ne radi tek o bezazlenom padu.

U ovim situacijama potrebno je što prije otići liječniku koji će rendgenskom snimkom utvrditi radi li se o prijelomu i koje je vrste. Kod prijeloma ruke ili noge važno je imobilizirati ga, tj. poduzeti sve kako bi se taj dio tijela minimalno pokretao do dolaska u bolnicu. To možete učiniti na prilično jednostavne načine – npr. podlakticu položite na dasku ili improvizirate s debljim snopom papira (novine mogu savršeno poslužiti) i zajedno umotate u zavoj (ne prečvrsto). Poželjno je i na mjesto udarca staviti led čim vidite da je područje počelo oticati. Prije odlaska u bolnicu dijete ne bi trebalo ništa jesti, u slučaju da je potrebno obaviti operaciju. Jednostavni lomovi kostiju kod djece ne tretiraju se kao teže ozljede, budući da je njihova sposobnost regeneracije (za razliku od odraslih) velika, te oporavak ne traje toliko dugo.

Ozljede glave

Ovdje je riječ o ozljedama koje mogu biti površinske ili dubinske (koje je teže prepoznati). Kada govorimo o površinskim ozljedama, one mogu nastati udarcem koji dovodi do pucanja kože skalpa. Najčešće se radi o puknuću arkade, na prednjem dijelu glave. Iako neugodna ozljeda koja može obilno krvariti, ponekad zahtijeva tek dva šava kojima će ju kirurg zatvoriti, te kao takva i nije toliko problematična.

Mnogo teže mogu biti unutarnje ozljede glave, moguće ih je prepoznati na nekoliko načina. Nesvjestica koja traje duže od nekoliko sekundi nakon udarca, kao i mučnina koja uslijedi znakovi su potresa mozga. Važno je ne pomicati dijete, te pozvati pomoć. CT glave koji će obaviti liječnik dati će jasan uvid u to radi li se o potresu mozga (koji ne spada u kategoriju težih ozljeda), ili o eventualnom unutarnjem krvarenju koje može imati teže posljedice. U svakom slučaju, najvažnije je odmah potražiti stručnu pomoć.

Ozljede oka

Udarac u područje oka do kojeg često dolazi u kontaktnim sportovima (poput košarke ili nogometa) može biti prilično neugodan, no često nema trajne posljedice. Kod ove vrste ozljede najbitnije je da dijete ne trlja oko. Kada se radi samo o udarcu najpoželjnije je držati hladan oblog na oku desetak minuta, kako bi se spriječila pojava podljeva. U većini slučajeva ovakva vrsta udarca završit će tek podljevom ispod oka koji će sam od sebe nestati kroz tjedan dana. Kada sumnjate da je u oku završilo strano tijelo, čistim rukama pažljivo rastvorite djetetovo oko što je više moguće, te pregledajte. Ako zaista vidite strano tijelo, posjetite liječnika koji će fiziološkom otopinom isprati oko. Ne pokušavajte sami običnom vodom istjerati strano tijelo iz oka, budući da to može dovesti do dodatnih ogrebotina koji mogu oštetiti rožnicu i trajno utjecati na vid.

Iako svaka sportska aktivnost nosi određen rizik od velikog broja ozljeda, to nikako ne bi trebalo spriječiti dijete da se u istima i okuša. Sve dok slijedi upute trenera i posjeduje svu potrebnu opremu, šanse da dođe do neke od navedenih ozljeda su minimalne, a povoljan učinak na rast i razvoj – nezamjenjiv.