Nakon što se tijelo oporavi od poroda, a hormoni počnu vraćati u ravnotežu, žene se mogu vratiti redovitim seksualnim odnosima. Ima onih koje će bez problema uživati i nastaviti sa seksualnim životom, no čini se da je puno više žena koje osjećaju bol tijekom prvog seksualnog odnosa nakon poroda, ali i kod svakog sljedećeg i to mjesecima nakon što su donijele bebicu na svijet.

Australska studija Murdoch Children’s Research Instituta otkrila je kako gotovo 75% žena osjeća bol kod prvog seksualnog odnosa nakon poroda, dok gotovo 30% žena bol osjeća čak i 18 mjeseci nakon poroda. Među tim ženama najviše je bilo onih koje su rodile carskim rezom ili pak vaginalno ali uz pomoć vakuuma. Žene koje su rodile “lako”, spontano i prirodnim putem, imaju najmanje problema s bolnim odnosima, pokazala je studija. Čini se kako tehnike porađanja, poput korištenja vakuuma ili carskog reza, dugoročno utječu na još jedan aspekt ženina zdravlja, odnosno na bolne seksualne odnose čak i mjesecima nakon poroda. Stoga su voditelji studije bili posebno zadovoljni rezultatima koji su pokazali da se žene, koje se boje da zbog vaginalnog poroda neće više jednako uživati u seksualnim odnosima, zapravo nemaju čega bojati.

Prvi odnos nakon poroda bolan je za većinu žena i to bez obzira kada se on događa – bilo da je to pet tjedana ili pet mjeseca nakon što su rodile. Isto tako, postoji predrasuda da se žene koje su rodile carskim rezom puno lakše vraćaju seksualnom životu jer ne dolazi do vaginalnih ozljeda, ali čini se kako ni to nije istina.

U svakom slučaju, ako osjećate bol tijekom spolnog odnosa, a nedavno ste rodili, znajte da niste jedina i da kroz isto prolazi većina žena.

Stanje se stručnim jezikom naziva dispareunija, a opisuje se kao bolnost na području spolovila ili bol duboko u zdjelici na početku, tijekom i/ili nakon snošaja. Simptomi dispareunije su: bol tijekom prve penetracije, bol kod svakog penetriranja, nepostojanje boli tijekom, već nakon odnosa. Bol može biti duboka, dugotrajna i tupa, ali i oštra i trenutačna (u valovima).

Uzroci ovog stanja, prema dosad poznatim istraživanjima variraju od fizioloških do psiholoških.

Ako se bol javlja tijekom penetriranja uzroci mogu biti sljedeći:
– nedostatno vlaženje koje može biti uzrokovano i padom razine estrogena u tijelu (nakon poroda ili kod dojenja), kao nuspojava nekih lijekova (antidepresiva, lijekova za snižavanje krvnog tlaka, antihistamina, sedativa te nekih kontracepcijskih pilula)
– ozljede, trauma ili iritacije (nastale tijekom poroda ili nakon poroda nevezano uz rađanje)
– upala, infekcija ili alergija (upale genitalnog područja ili urinarnog trakta, ekcemi na genitalnom području)
– vaginizam (nekontrolirani grčevi vaginalnih mišića)
– kongenitalne abnormalnosti (kod žena rođenih s abnormalnostima genitalnog sustava)

Uzroci duboke boli u zdjelici ili abdomenu:
– određene bolesti ili stanja (lista je poduža, ali najčešća oboljenja su: endometrioza, upalna zdjelična bolest, prolapsa maternice, izokrenuta maternica, miom maternice, sindrom iritabilnog crijeva, cistitis, hemeroidi i ciste na jajnicima)
– operacije i medicinski tretmani (primjerice ožiljci nakon operacija na zdjelici, kemoterapija, zračenje i sl.)

Emocionalni faktori kao uzročnici boli:
– psihološki problemi (napetost, depresija, zabrinutost, sram zbog izgleda, strah od intimnosti, problemi u braku ili vezi)
– stres (donji zdjelični mišići vrlo su kruti i stisnuti u razdobljima velikog stresa)
– povijest seksualnog zlostavljanja

Ponekad je vrlo teško reći jesu li emocionalni ili psihološki problemi uzrok dispareunije, ali često se događa da inicijalna bol kod prvog odnosa stvara dodatni strah i napetost oko svakog sljedećeg, što samo pogoršava bolnost, otežava opuštanje i uživanje.

Ako se bol tijekom snošaja ponavlja i traje prema vašoj procjeni predugo nakon poroda, svakako se s problemom obratite svome ginekologu ili liječniku opće prakse. Vrlo je vjerojatno da vas liječnik neće o tome samoinicijativno pitati prilikom redovitog pregleda, pa svakako inicirajte razgovor sami. Ne treba vam biti neugodno, jer se doista može raditi o medicinskom problemu koji zahtijeva daljnje pretrage.

Bilo bi dobro i da zapišete kada, u kojim situacijama ste osjetili bolove (na primjer, u kojim pozama, je li bilo stresnih situacija, povezujete li to s nekom drugom promjenom u rutini, s lijekovima koje uzimate i slično). Sve to će pomoći liječniku u traženju uzroka boli i u pripisivanju daljnjih pretraga.

Osim liječničke pomoći, svakako o bolovima razgovarajte sa svojim partnerom ili suprugom. Sljedeći put kad se upustite u vođenje ljubavi, možda možete zajedno uvesti promjene koje će umanjiti bol (npr. dužu predigru i maženje, neke druge poze, upotrebu lubrikanata i slično).

Imajte na umu da bol tijekom spolnog odnosa nije normalno stanje i ne čekajte predugo odmahujući rukom i s mišlju “ma proći će”. I uz novorođenče i svu brigu i njegu o srećici, ne zanemarujte signale svog vlastita tijela, ne zanemarujte svoje zdravlje i pronađite vremena kako bi potražili pomoć i ponovno uživali u intimnostima.