Gotovo sva djeca ih prebole, doduše uz povraćanje, proljev, mučninu i suze, ali probavne tegobe uzrokovane virusima nešto su što i roditelje i mališane izbaci iz takta. To je neugodno oboljenje koje zahtijeva pravilnu njegu i odmor. Donosimo sve što roditelji trebaju znati i učiniti kada mališane počnu mučiti bol u trbuhu, povraćanje i proljev, odnosno takozvana želučana ili crijevna viroza.

Ovaj članak, naravno, nije zamjena za posjet liječniku, ali ćemo vam pokušati dati neke osnovne ili dodatne informacije.

Što je to želučana viroza?

Želučana viroza je kratkotrajna, ali neugodna bolest tijekom koje grupa virusa nadražuje želudac (i/ili crijeva) s tipičnim simptomima povraćanja, mučnine i proljeva. Najčešći uzročnik je tzv. rotavirus koji se češće pojavljuje u zimskim mjesecima, dok na proljeće i tijekom ljeta želučane tegobe većinom uzrokuju tzv. adenovirusi i ekovirusi. Štoviše, djeca tako često imaju probavne tegobe upravo zato što ih uzrokuje tako velik broj virusa.

Dobra vijest je da unatoč tome što su neugodni, većina djece ih preboli za nekoliko dana uz pravilnu njegu, dovoljno odmora i tekućine.

Kako ćete prepoznati da se radi o želučanoj virozi, a ne o trovanju hranom?

Kod želučane viroze simptomi mogu biti različiti. Neka djeca žalit će se samo na bol u želucu, laganu mučninu i imat će smanjeni apetit, neki će samo povraćati, drugi imati proljev, a u najgorem slučaju bit će to kombinacija svega navedenog. Ponekad se kod mališana javlja i temperatura, a bolest će biti toliko ozbiljna koliko se simptoma pojavi. Ponekad će dijete povratiti jednom ili dva puta i to će biti kraj.

Kod trovanja hranom javljaju se neki slični simptomi, a najčešće se javljaju vrlo brzo nakon što je pokvarena hrana pojedena. Kod trovanja hranom najčešće nema temperature i nakon povraćanja ili mekane stolice, odnosno izbacivanja pokvarene hrane iz organizma, simptomi se smiruju. S druge strane, želučana viroza traje najmanje tri, a najviše sedam dana.

Radi li se nečem ozbiljnijem?

Kada govorimo o povraćanju, proljevu i mučnini, bolest koju nikako ne bismo smjeli previdjeti, niti mi kao roditelji niti pedijatar, je – apendicitis ili upala crvuljka slijepog crijeva. I ovo oboljenje praćeno je jakim bolovima u trbuhu i povraćanjem. Apendicitis treba biti liječen posebnim tretmanom i zato je važno posjetiti pedijatra. Ipak, po nečemu se ova upala ipak razlikuje od želučane viroze.

Djeca koja imaju apendicitis će:
– osjećati jaku bol oko pupka, koja se širi prema dolje u desnu stranu
– imat će vrućicu
– neće uopće željeti jesti
– zbog jake boli neće željeti hodati, skakati niti se uopće micati.

Zeznuto je i kada virus izaziva grčeve prije pojave proljeva. Pratite je li se nakon grčeva pojavio proljev, jer upravo je mekana stolica znak da se radi o želučanom virusu.


Kada zvati i/ili posjetiti liječnika?

Ukoliko se radi o bebi koja je mlađa od godinu dana, obavezno je odvedite pedijatru ako nakon 24-48 sati ne vidite poboljšanje stanja. Zbog proljeva i povraćanja djeca su pod velikim rizikom od dehidracije, a kod beba se dehidracija javlja puno brže i s ozbiljnijim posljedicama. Prema nekim statistikama, 1 od 40 beba koje dolaze liječniku zbog želučane viroze, biva hospitalizirana zbog dehidracije.

Liječnika odmah treba posjetiti ako u proljevu ili povraćanju primjetite tragove krvi, jer to nije uobičajeno kod želučanih viroza. Ukoliko primjetite krv, može se raditi o ozbiljnijoj bakterijskoj infekciji kao što je ona izazvana Escherichiom Coli.

Liječnika obavezno posjetite i kod svake probavne viroze koja traje duže od dva dana za djecu mlađu od 2 godine, a kod starije djece ako viroza traje duže od tri dana, bez znakova poboljšanja. Važno je da se temperatura snižava i da se ne javljaju znakovi dehidracije (vidi podnaslov Kako spriječiti dehidraciju?).

Kako mogu pomoći svom djetetu?

Najbolje je dijete ostaviti kod kuće i nikako ga ne slati u vrtić ili školu. Neka leži i odmara na toplom. Temperaturicu skidajte već provjerenim metodama, ali pazite da lijekovi dodatno ne iritiraju probavni sustav. Ako dijete ne želi jesti, to je normalno, ali je izuzetno važno da unosi u organizam dovoljno tekućine. Vaš zadatak je da djetetov organizam održite hidratiziranim.

Kako spriječiti dehidraciju?

Najbolje je davati običnu vodu, prirodni voćni sok (bez dodanog šećera) koji možete također razrijediti vodom, nezašećereni prirodni čaj, juhicu ili napitke bogate elektrolitima. Izbjegavajte gazirane sokove i colu, odnosno napitke koji imaju kofeina. Kofein je diuretik koji potiče mokrenje i može potaknuti i dehidraciju organizma.

Za bebe mlađe od godinu dana, liječnik će vjerojatno pripisati posebne napitke koji su bogati elektrolitima, a one bebice koje su još na bočicama trebalo bi češće hraniti formulom ili dojiti, ali u manjim količinama.

Kako bi dječji organizam zadržao potrebnu tekućinu, neka djeca piju manje količine tekućine, ali češće. To je otprilike 0,2 dcl tekućine svakih 30 minuta za djecu mlađu od 2 godine, te ista količina tekućine za stariju djecu, ali svakih 15 minuta.


Kako ću prepoznati je li došlo do dehidracije organizma?

Liječnik će vjerojatno željeti znati koliko je tekućine prošlo kroz djetetov organizam. Kod beba, to se može saznati prema broju pelena koje ste promijenili, pa brojite kod kuće da vidite je li mokrenje smanjeno u odnosu na “zdrave” periode. Kod starije djece, brojiti možete koliko su puta išli na wc piškiti. Ako dijete mokri vrlo malo mokraće i rijetko, možete biti sigurni da organizam vašeg mališana ne dobiva dovoljno tekućine.

Ostali znakovi ozbiljnije dehidracije su: suhoća usne šupljine (smanjeno lučenje sline), oskudno lučenje suza i znoja.

Trebam li dijete siliti da jede?

Ako vaše dijete ima želučani virus, hrana će biti zadnje što će željeti. Kroz dan-dva prvotna bi se “bura” u želucu trebala smiriti i tada možete početi s laganim i manjim obrocima. Započnite sa sljedećim namirnicama – bananama, rižom, jabukama i tostom. U redu je jesti i suhe krekere. Važno je davati namirnice postepeno i pratiti kako će organizam reagirati. Ako dijete hranu odmah povraća, čini se da je još prerano za krutu hranu, pa se vratite juhicama i tekućinama te pokušajte ponovno za 8 sati.


Je li u redu davati čajeve za smirenje želuca i probiotike?

Biljni čajevi ne moraju uvijek biti dobro rješenje za djecu. Neke biljke u čaju mogu sadržavati tvari kao što je efedrin (ekstrakt kineske biljke Ma Huang, ima psihostimulativno djelovanje te je njegov učinak vrlo sličan efektu prirodnog lučenja adrenalina – pojačava snagu kontrakcije mišića, ubrzava metabolizam, pojačava puls te ima termogena svojstva i smanjuje apetit), koji nikako nije za djecu.

Od čajeva će najmanje “štetiti” kamilica, ali čaj ne bi smio biti jedini izvor hidratacije organizma. Prije no što kupite i isprobate neki čaj iz ljekarne koji možete dobiti bez recepta, svakako se prije posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Od drugih nadomjestaka prehrani, kao što su primjerice vitamin D za kojeg mnogi vjeruju da jača imunitet ili probiotici, znajte da oni neće izlječiti želučanu virozu. Jogurt s aktivnim kulturama (probiotik) možete dati ukoliko dijete ima proljev, ali mu se apetit vrati, a s ciljem obnove crijevne flore i blagotvornog djelovanja na dobre bakterije u probavnom sustavu.

Kako zaštititi od virusa ostale članove obitelji?

Želučani virusi su otporni i zarazni mali nametnici koje dijete koje povraća i ima proljev doista može prenijeti na druge ukućane, čak i 24 sata nakon što se svi simptomi kod djeteta povuku.

Virus se prenosi preko sline i stolice, odnosno prljavih ruku u naš krvotok. Ono što možete učiniti je upozoriti i nadzirati intenzivno pranje ruku. Pod kontrolom imajte i igračke kojima se zaraženo dijete igralo i koje dijeli s braćom te ih nakon korištenja dezinficirajte i/ili operite na jačoj temperaturi. Upravo su igračke glavni izvor zaraze u vrtićima. Dječica ih stavljaju u usta, pa je virusima lako raširiti se među kikićima.


Kada se dijete može vratiti u školu?

Prije nego se vrati u školske klupe dijete ne bi smjelo imati temperaturu i trebalo bi se osjećati prilično dobro. Ako je dijete povraćalo ili imalo proljev tijekom noći, ali se ujutro osjeća dobro, sami procijenite koliko je dobro poslati ga u školu. Možda je pametnije ostaviti ga kod kuće da se uvjerite da je apetit zadovoljavajući i da organizam može zadržati pojedenu hranu.


Postoji li prevencija za zarazu želučanim virusima?

Kao što smo već spomenuli, želučani virusi se prenose preko prljavih ruku ili sline, pa je pojačana higijena ruku najbolja obrana. Dvogodišnjake ne možete spriječiti da stavljaju u usta sve što im se nađe na putu, ali možete njihovu okolinu odražavati čistom te ih naučiti da često peru ruke.

Prije obroka svi bi ukućani trebali dobro oprati ruke, a posebno nakon obavljanja nužde. Kada ste na javnim mjestima, pokušajte dijete spriječiti da se hvata za površine koje su tipično pune bakterija, klica i virusa (kvake, rukohvati, šoping kolica ili košare). Uz sebe nosite dezinfekcijske maramice ili gel koji će dobro doći kada ste, primjerice, u javnom prijevozu, gdje nema dostupnih toaleta.

Nažalost, čak i kada smo ekstra oprezni, virusi se znaju prokrijumčariti u naš organizam.

Postoji li cjepivo za prevenciju želučanih virusa?

Postoji mit da cjepivo protiv gripe štiti i protiv drugih “zimskih” virusnih oboljenja. To nije točno, jer se želučane viroze ne baziraju na virusima gripe. Cjepivo protiv sezonske gripe neće zaštititi dijete od želučanih virusa.

Jedino cjepivo protiv probavnih viroza koje postoji je ono protiv rotavirusa i dostupno je za djecu mlađu od šest mjeseci. Kod beba mlađih od godinu dana rotavirusi su najčešći uzrok dehidracije i hospitalizacije. Cjepivo protiv rotavirusa je dostupno i u Hrvatskoj, a ove je godine uvršteno je u kalendar cijepljenja, ali za rizične skupine djece do šest mjeseci starosti. Cijepiti se mogu i sva zdrava djeca, ali na trošak roditelja.

U rizične skupine koje bi se trebale cijepiti spadaju:
– Nedonoščad rođena prije 33 tjedna gestacijske dobi;
– Novorođenčad s prirođenim srčanim manama;
– Novorođenčad s prirođenim bolestima metabolizma;
– Dojenčad s kroničnim bolestima jetre i bubrega;
– Dojenčad s teškim oštečenjima SŽS-a.

Cjepiva se mogu primjeniti istovremeno s drugim cjepivima prema kalendaru cijepljenja u Hrvatskoj.