Kada dijete ima astmu, roditelji se često osjećaju bespomoćno i na neki način usamljeno. Napadaji mogu završiti dugim noćima na hitnoj, a vrlo neugodni simptomi izazivaju velike doze stresa u obitelji.

Prema epidemiološkim podatcima, u Hrvatskoj od astme boluje oko 220.000 osoba među kojima je od 80 do 100.000 djece, odnosno 8 posto djece. Učestalost bolesti povećava se posljednjih 20 godina u svim starosnim grupama, naročito među djecom. Bolest se kod djece obično javlja u dobi od tri do pet godina. Astma predstavlja najčešću kroničnu bolest među djecom.

Roditelji mogu napraviti neke pomake i potražiti podršku za svoje dijete na svim mjestima gdje ono boravi, igra se ili uči.

Nadziranje simptoma astme i kontrola djeteta treba se produžiti i izvan obiteljskog doma. Kada se osjećati preplavljeni strahom i brigom, znajte da možete izgraditi mrežu podrške, samo trebate posegnuti za pomoći. Prvi korak je razgovor s liječnicima, odgojiteljima, nastavnicima, učiteljima, trenerima i svim odraslim osobama s kojima dijete dolazi u kontakt u svojoj svakodnevici. To su osobe koje vam mogu pružiti podršku da se osjećate sigurnije.

Spomenutim odraslima trebalo bi prezentirati akcijski plan za astmu. To je personalizirani, pisani popis aktivnosti s koracima koje je potrebno poduzeti u slučaju astmatičnog napadaja. Na tom popisu nalaze se uobičajeni simptomi po kojima se može prepoznati astmatični napadaj, zatim situacije koje mogu uzrokovati napadaj te doziranje potrebnih lijekova da se napadaj ublaži i kontrolira. Osim toga, akcijski plan sadrži kontakte koje je potrebno odmah nazvati u slučaju hitnog slučaja te kako prepoznati hitni slučaj i kada je potrebno dijete odmah odvesti u bolnicu. Primjer jednog takvog plana možete pogledati ovdje. Iskopirajte ga, popunite i dajte svim odraslima koji su s djetetom u kontaktu na dnevnoj bazi.

Svaka odrasla osoba u djetetovu životu može poduzeti sitne korake da pomogne vašem djetetu da ostane zdravo i stabilno. Najvažnije je pripremiti ih da na eventualnu krizu pravilno reagiraju, osobito kod napadaja opasnih po život. Vaš je zadatak da ih upoznate sa simptomima astme kako bi napadaj na vrijeme prepoznali i znali pomoći djetetu. Šmrcanje, kašalj, kratkoća daha i stezanje u prsima simptomi su zbog kojih bi dijete trebalo poslati liječniku ili nazvati hitnu.

Jedna stvar je znati reagirati u hitnim situacijama, ali je isto tako važna prevencija. Dijete bi trebalo naučiti vještine samoregulacije. Dijete mora biti upoznato s potencijalnim okidačima (prašina, pesticidi, kućni ljubimci, pelud i slično). Isto tako, dijete treba podučiti kada i kako koristiti inhalator ili neki drugi lijek i u kojim situacijama odmah zatražiti pomoć odrasle osobe.

Ako nemate akcijski plan za astmu, svakako ga izradite i napravite mrežu pouzdanih odraslih koji će brinuti o zdravlju i dobrobiti vašeg djeteta. Sve to pomoći će vam da barem malo olabavite taj veliki teret i brigu koje astma nosi sa sobom.

 

Astma.hr

Astma.hr je web stranica koja je dio zdravstveno-informatičkog projekta namjenjenog poboljšanju liječenja osoba koje boluju od astme, započetog 2002. godine. Cilj ovog projekta je izrada portala s informacijama o astmi kao i formiranje kombiniranog GSM SMS mobilnog sustava i Internet-baziranog elektroničkog astma-dnevnika, prvog takve vrste u svijetu.
Projekt je ujedno i prvi nacionalni, besplatni telemedicinski servis, rezultat volonterskog rada liječnika Odjela za Kliničku imunologiju, alergologiju, pulmologiju i reumatologiju Klinike za unutarnje bolesti KB “Sveti Duh” koji i vodi projekt u suradnji sa Odjelom za alergologiju Specijalne bolnice za bolesti djece i omladine “Srebrnjak”.