Artičoka ili gardun je iznimno cijenjeno povrće koje raste u južnoj Europi, na Mediteranu, Kanarskim otocima, u Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi. Ova mediteranska biljka uspijeva u cijelom Sredozemlju, posebno u Francuskoj, Italiji te na otocima u srednjoj i južnoj Dalmaciji, gdje ona najčešće samonikne.

Podrijetlo artičoke je nepoznato, jedna je od najstarijih namirnica na svijetu te je do danas uzgojeno četrdeset različitih vrsta.

Kroz povijest, artičoka se koristila u tradicionalnoj medicini za poticanje apetita, liječenje loše probave, upale jetre, bubrega, mjehura, slezene i šećerne bolesti. Danas je artičoka dio svakog raskošnog jelovnika zbog ukusnog mesnatog cvjetišta, a najviše je obilježila talijansku kuhinju.

Artičoka u sebi sadrži folnu kiselinu, vitamine C, K i B, minerale (bakar, kalcij, željezo, kalij, magnezij), antioksidanse (cinarin, silimarin, kofeinsku i feruličnu kiselinu) te male količine beta karotena, luteina i zeaksantina. Svježa artičoka odlična je hrana u doba planiranja začeća i trudnoće zbog obilja folne kiseline.
Najukusniji dio artičoke, mesnato cvjetište, ima najmanju djelotvornost, no zato se gorak ostatak biljke koristi u svrhu liječenja.

Artičoka je pravi mali skup lijekova koji pomažu u liječenju različitih bolesti.
Artičoka smanjuje loš kolesterol, podiže razinu dobrog LDL kolesterola, pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila, sprječavajući začepljenje žila, bol u prsima, infarkt i moždani udar.
Ekstrakt lišća artičoke potiče stvaranje žuči i sprječava nastanak žučnih kamenaca, djeluje na zdravlje jetre, smanjuje razinu masnoće u krvi, pomaže kod ciroze jetre i sprječava rak i bolesti jetre uzrokovane pretjeranim uzimanjem alkohola.

Užurban način života pun stresa može uzrokovati probavne probleme poput nadutosti, grčeva, bolova i osjećaja težine u želucu. Artičoka uklanja te tegobe jer potiče razgradnju masti, poboljšava rad žučnog mjehura, ublažuje žgaravicu, djeluje kao blagi laksativ, pomaže u izbacivanju otrova iz tijela i u detoksikaciji organizma.

Važno je znati da je to izvrsna dijetna hrana koja je siromašna kalorijama, a bogata vlaknima. Artičoka se preporučuje dijabetičarima, osobama sklonim debljanju, a pomaže i u liječenju bolesti bubrega, žutice, gihta, kožnih alergija i dermatitisa, reume i astme.

Artičoka se može koristiti svježa, uzgojena u vrtu ili se mogu koristiti proizvodi na bazi artičoke kupljeni u ljekarnama ili biljnim drogerijama u obliku kapsula, čajeva, ekstrakata i tinktura.
Svježe artičoke se mogu kupiti na tržnicama od ožujka do svibnja i dolaze u različitim oblicima. Artičoke vrlo lako gube vlagu pa ih je potrebno pripremiti odmah ili 2-3 dana nakon kupnje. Ako ih želite jesti u svako doba godine, mogu se blanširati i zamrznuti ili kupiti konzervirane u ulju.

Artičoka je popularna diljem Europe i svijeta. Ne jede se sirova, ali možete je pržiti, pirjati, peći na grillu, samu ili s drugim povrćem, grahom, tjesteninom. Artičoku može poslužiti kao salatu u kombinaciji s narančama, kao predjelo s paprikom, gljivama, lukom i maslinama, kao fritaju u kombinaciji s jajima, s tjesteninom, u rižotu, kao pire, kao dio nadjeva za pizzu, lasagne ili musaku. Od artičoka se može napraviti krem juha i različiti prilozi koji savršeno pristaju uz meso.

Dobar tek!