Za razliku od odraslih koji bez problema gutaju i one najveće tablete, poput antibiotika, djeca ovu nužnost mogu doživljavati vrlo stresnom i neugodnom. Stoga je važno da svoju zabrinutost i strah podijele sa roditeljima kako bi mogli pronaći najlakši način za oralno uzimanje propisanih lijekova.

Neki od primjera učinkovitih i praktičnih metoda koje mogu pomoći djetetu progutati tu veeeliku tabletu, uljučuju:

– korištenje napitaka s jakim okusima
– vježbanje s prehrambenim namirnicama
– premazivanje tableta
– stavljanje tableta u hranu


Napitci s jakim okusima

Kako mnoge tablete imaju prilično neugodan gorak ili metalni okus, u gutanju mogu pomoći napitci s jakim aromama. Povedite dijete sa sobom u supermarket i dozvolite mu da samo odabere omiljeni sok ili zaslađeni napitak za tu posebnu priliku. To bi moglo pomoći djetetu da se osjeća na neki način posebno i ohrabriti ga da pijenje tableta doživi manje zastrašujućim.

Ipak, bilo bi dobro posavjetovati se sa liječnikom i provjeriti da li neki napitak (osim vode) ne izaziva sa lijekom reakciju ili da slučajno ne ometa apsorpciju lijeka u organizmu.

Vježbanje s prehrambenim namirnicama

Kako bi razuvjerili dijete da može progutati nešto što je veličine tabletice, dajte mu da vježba zajedno s vama sa namirnicama. To može biti komadić kruha, topivi bombončić ili neki drugi komadić hrane koji se može popiti sa, primjerice, nekoliko gutljaja mlijeka.

Važno je da dijete tijekom vježbanja ne osjeća pritisak, pa pokušajte sve zajedno izvesti što prirodnije. Budite smireni i strpljivi, dajte mu vremena i svojim stavom i ohrabrenjem djelujte pozitivno na djetetove emocije.

Premazivanje tableta

Još jedan učinkovit način je da djetetu dozvolite da odabere nešto s čime će premazati tabletu, kako bi je lakše progutalo. To može biti omiljeni džem od jagoda, čokoladni puding, voćni sirup ili čokoladna krema, a cilj je da se ukloni taj neugodan gorak okus i da tableta lakše klizne niz grlo.

Stavljanje tablete u hranu

Ukoliko ni jedna od gore navedenih metoda nije rezultirala uspjehom, možda je najbolje tabletu u potpunosti maskirati i sakriti u omiljenom obroku. Najbolje je koristiti male zaslađene obroke punog i jakog okusa koji se žvaču. Tabletu razlomite u više sitnih dijelova i dajte djetetu vremena.

Svakako savjetujemo da se konzultirate s liječnikom i provjerite jesu li određene gore navedene kombinacije dozvoljene. Lijekovi se mogu različito ponašati s različitim namirnicima u organizmu, pa svakako treba biti pažljiv.