Doktor znanosti Andrew Wakefield prije 16 godina je objavio u medicinskom časopisu The Lancet kontroverznu i zabrinjavajuću studiju u kojoj je tvrdio da je pronašao vezu između autizma i cijepljenja MoPaRu cjepivom kod djece. Njegova studija izazvala je veliki strah među roditeljima koji su počeli sumnjati u važnost cijepljenja te čak pokrenuli niz sudskih tužbi protiv proizvođača cjepiva. Time su svoju djecu izložili riziku od obolijevanja od smrtonosnih zaraznih bolesti, vjerujući kako rade dobru stvar.

No s godinama je otkriveno da je studija potpuno izmišljena. Časopis The Lancet javno se ispričao te pokrenuo dodatnu istragu koja je pokazala da je dr. Wakefield gotovo sve tvrdnje iz navodne studije jednostavno lažirao. Rezultati njegovog dramatičnog istraživanja iz 1998. godine nisu bili bazirani na statističkim podatcima, nije bilo obvezne kontrolne grupe, zaključke je donosio na temelju sjećanja ispitanika te bez ikakvih argumentiranih dokaza.

Osim što je time zbunio i obmanuo roditelje te izložio velik broj djece, čiji su roditelji odustali od cijepljenja zbog straha od autizma, riziku od zaraznih bolesti, svojim je činom nanio i veliku štetu i gubitke znanstvenoj zajednici.

Naime, nakon njegove “studije” koja je znanstvenike navela na krivi trag, potrošeno je na milijune dolara za daljnja istraživanja povezanosti cjepiva i autizma kod
djece. Najvažnije studije koje su pokušale dokazati povezanost cjepiva i autizma su:

– studija iz 1999. na 500 djece – veza nije pronađena
– studija iz 2001. na 10.000 djece – veza nije pronađena
– studija iz 2002. na 537.000 djece – veza nije pronađena

Nakon te zadnje velike studije na doista velikom uzorku djece, oglasio se i The Lancet časopis. Javno su se ogradili od originalne studije i porekli ta prvotna otkrića. U njihovom je priopćenju stajalo: “Oni (autori studije iz 1998. godine op.a.) su poduzeli vrlo invazivne pretrage među djecom a da se nisu držali obveznih etičkih smjernica… odabrali su podatke koji su odgovarali njihovim pretpostavkama i falsificirali činjenice.”

Ipak, još je jedno ogromno istraživanje 2005. godine preispitalo svih 31 studija napravljenih na raznim sveučilištima i institutima, obuhvaćajući čak 10 milijuna djece, i veza između autizma i cjepiva ipak nije pronađena. Zadnje veliko istraživanje preispitalo je 27 studija, 17 kontrolnih studija slučaja, 6 serijskih studija slučaja, 5 serijskih ispitivanja, 2 ekološke studije i 1 cross-over ispitivanje slučaja, čime je obuhvaćeno 14.700.000 djece, no veza između cijepljenja i pojave autizma kod djece ponovno nije uzročno-posljedično dokazana.

Ipak, šteta je učinjena.

Četvrtina roditelja i dalje vjeruje da cjepiva uzrokuju autizam te ih sve veći postotak odbija cijepiti djecu.

 

Što kažu brojke?

Godine 1980., čak 2,6 milijuna djece umiralo je u epidemijama ospica. U narednih 20 godina, do 2000. godine dosegla se brojka od 72% cijepljenih beba, a smrtnost je pala na 562.000 djece. Do 2012. godine oko 84% beba biva cijepljeno, a smrtnost od ospica dodatno pada na 122.000 djece.

Postoje periodi u kojima roditelji odbijaju u većem postotku cijepiti djecu, što dovodi do vraćanja bolesti. Na primjer, Francuska je 2011. godine prijavila epidemiju ospica s 15.000 oboljelih mališana. Epidemija se proširila i na Veliku Britaniju, pa je već sljedeće godine ta zemlja prijavila 2.000 oboljele djece.

 

Mitovi vezani za cijepljenje koji još uvijek plaše roditelje

Cjepiva su puna otrovnih kemikalija koje mogu naštetiti djetetu
Najveća hajka napravljena je na kemijsku tvar zvanu timersol koji sadrži živu. Zbog pritisaka javnosti ta je tvar navodno izbačena iz cjepiva za djecu koja su dio obveznog kalendara cijepljenja.

Odluka da ne cijepim dijete tiče se samo mog djeteta i moje obitelji
Djeca koja nisu cijepljena mogu biti nosioci zaraznih bolesti i samim time su prijetnja novorođenim bebama koje još nisu prošle vakcinaciju i čiji imunološki sustav nije u potpunosti razvijen, ali i pojedincima kod kojih se cjepivo nije “uhvatilo” ili pak im je jako narušen imunološki sustav.

Primanje više cjepiva odjednom skršit će imunološki sustav moje bebe
Iako nije u potpunosti razvijen za sve viruse i bakterije, bebin imunitet može se snositi s raznim bacilima s kojima iz minute u minutu dolaze u kontakt, pa tako i s deaktiviranim virusom više zaraznih bolesti.

Farmaceutska industrija forsira cijepljenje radi vlastita profita
Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2013. godine, farmaceutske tvrtke zaradile su oko 24 milijarde dolara na cjepivima, a to je oko 2% ukupnog tržišnog kolača koje farmaceutske tvrtke ostvaruju. Drugim riječima, novac je ogroman, ali postoje proizvodi koji farmaceutima donose puno više novaca.

 

Rezultati organiziranog procjepljivanja djece

– Potpuno su iskorijenjene male boginje
– Spašava se oko 8 milijuna života godišnje
– Značajno smanjuje pojavu zaraznih bolesti u svim djelovima svijeta
– Nova cjepiva koja su tek u nastajanju mogla bi spasiti još dodatnih 4 milijuna djece mlađe od 5 godina
Iako je dokazano da je dr. Wakefield lažirao podatke iz studije i za to primio 400.000 dolara, mnoge grupe koje se bore protiv obveze cijepljenja i dalje se pozivaju na rezultate njegove kontroverzne studije.

Ono što je roditeljima u cijeloj priči zastrašujuće je lakoća lažiranja studija koje doista mogu ogroman broj djece staviti pod određeni zdravstveni i sigurnosni rizik. Znanost nam služi da nam ponudi smjernice za bolji, zdraviji i kvalitetniji život, ali pitanje je koliko joj uopće možemo vjerovati nakon ovakvih slučajeva.