Zasigurno ste već na više mjesta pročitali da su gazirani sokovi zlo za dječji organizam, ali ne samo dječji. Osim što su puni šećera, dugoročna i obilna konzumacija ovih napitaka punih mjehurića, može nanijeti ozbiljnu štetu organizmu.

Koje sve opasnosti krije uživanje u soku punom mjehurića?

1. Debljaju

Gazirani i slatki sokovi uvelike pridonose pretilosti. Ako svakog dana popijemo limenku soka (oko 3 dcl), možemo se udebljati do jednog kilograma mjesečno. I ne treba se zavaravati da napitci s oznakom dijetna, zero, light ili bez šećera ne debljaju. Ljudi koji piju dijetne sokove, jednostavno ne mršave. Umjetna sladila uzrokuju cijeli niz fizioloških i hormonalnih reakcija koje dovode do gomilanja kilograma.

2. Oštećenje jetre

Gazirani sokovi oštećuju jetru i dugogodišnja konzumcija može dovesti do ciroze baš kao kod kroničnih alkoholičara.

3. Trulež zubi

Gazirani sokovi oštećuju zubnu caklinu i utrostručavaju proces truljenja zubi. Kiselina gaziranih sokova još je pogubnija za zube, od bijelog šećera u slatkišima.

4. Bubrežni kamenci i kronične bolesti bubrega

Sve vrste kola poznate su po tome da sadrže visoke količine fosforne kiseline. Ona pak mijenja sastav urina i potiče stvaranje kamenca. Unošenje jedne litre kole tjedno može povećati rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca za 15 posto.

5. Dijabetes

Sve što potiče povećanje tjelesne težine može povećati i rizik od pojave dijabetesa. Pijenje gaziranih pića može poremetiti sposobnost tijela da probavlja šećer.

6. Žgaravica i želučana kiselina

Konzumacija gaziranih pića u velikim količinama snažan je uzročnik žgaravice. Mnoga karbonizirana pića su vrlo kisela. Isto tako ona u organizam dovode puno zraka u obliku karbon-dioksida, koji može izazvati nadutost želuca.

7. Osteoporoza

Fosforna kiselina u gaziranim pićima je u izravnoj vezi s osteoporozom (slabljenjem koštane građe) jer smanjuje razinu kalcija u krvi, a povećava razinu fosfata. Kada organizmu nedostaje kalcija, on ga crpi iz kosti, što pak dovodi do osteoporoze.

8. Visoki krvni tlak

Stručnjaci imaju osnovane sumnje vjerovati da prekomjerno unošenje gaziranih pića u organizam, dovodi do povećanja krvnog tlaka. I to bez obzira da li je sok običan ili dijetni.

9. Bolesti srca

Strastveni obožavatelji gaziranih sokova su pod većim rizikom obolijevanja od srčanih bolesti. Nedavna istraživanja pokazala su da konzumacija samo jedne limenke gaziranog soka dnevno povećava rizik od razvoja metaboličkog sindroma tj. grupe simptoma među kojima su prekomjerna težina, visoki krvni tlak, povećana razina šećera u krvi, povećana razina triglicerida u krvi i dr. Ukoliko se razviju tri ili više spomenuta simptoma, osoba je pod rizikom obolijevanja krvožilnog sustava.

10. Probavne smetnje

Poremećaji u probavi uzrokovani konstantnim ispijanjem gaziranih sokova uključuju povišenu razinu želučanih kiselina, koje zahtijevaju inhibitore kiselosti, a mogu dovesti i do ozbiljnih želučanih upala te do mogućeg nagrizanja želučane stjenke.

Nakon svega navedenog, najbolje se držati već poznatog savjeta – djeci najviše pomaže i gasi im žeđ obična voda ili prirodni sok.