Davne 1870. godine rođena je Maria Montessori, utemeljiteljica Montessori pedagogije i posebne metode odgoja i obrazovanja, a na čijim se načelima danas nadahnjuju mnogi vrtići i škole diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

“Nisam učinila ništa drugo nego proučavala dijete, primala i izražavala ono što mi je ono samo dalo i to je nazvano metodom Montessori”, tim je riječima svoju odgojnu metodu opisala njezina osnivačica Maria Montessori. Svoju je metodu razvila promatrajući djecu i uključujući znanja svih znanosti koje je studirala. Maria Montessori, koja je ujedno bila i prva liječnica u Italiji, smatrala je da sposobnosti koje djeca steknu u ranom djetinjstvu imaju važnu ulogu u razvijanju poduzetnog, kompetentnog i uravnoteženog ponašanja. Posebnu je pozornost pridavala poštovanju djeteta, njegovoj slobodi samoizražavanja te odgoju i obrazovanju putem pokreta i osjetila.

Maria Montessori smatrala je da je za dobar odgoj djeteta jednako važna i brižljivo pripremljena okolina i aktivnosti koje razvijaju sve dječje sposobnosti – neprestano istraživanje, kreativnost, stjecanje novih znanja i prilagođavanje promjenama. Uvijek je isticala da se potrebe djeteta mijenjaju s promjenama društva te je pritom upozoravala društvo kako mi odrasli toga moramo biti svjesni i omogućiti djetetu da se s tim promjenama na adekvatan način nosi.

[PROČITAJTE I OVO: Bi li Maria Montessori prihvatila današnju tehnologiju kao sastavni dio svog programa?]

Dandanas, život i djelo Marije Montessori plijeni pozornost roditelja, odgajatelja, učitelja, liječnika, pedagoga, defektologa, psihologa – jednako kao i prije više od stotinu godina kada je osnovana prva dječja kuća Marije Montessori. Zbog svojih zasluga na području odgoja i obrazovanja, triput je nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

Maria Montessori spada u skupinu malog broja pedagoga koji je pomogao revolucionirati način razmišljanja o podizanju djece u 20. stoljeću. Bila je poznata po oblikovanju kratkih, ali nezaboravnih preporuka za roditelje. Iako na prvi pogled vrlo jednostavne i pitke, one u sebi sadrže neizmjernu količinu mudrosti.

1Djeca najbolje uče iz okruženja u kojem se nalaze.

2. Ako je dijete kritizirano, ono će naučiti osuđivati druge.

3. Ako je dijete često hvaljeno, ono će naučiti vrednovati druge.

4. Ako je djetetu pokazano neprijateljstvo, ono će se naučiti tući.

5.  Ako ste iskreni prema djetetu, ono će naučiti pravo značenje riječi pravednost.

6. Ako je dijete prečesto ismijavano, ono će postati sramežljivo.

7. Ako se dijete osjeća sigurno, više će vjerovati ljudima.

8. Ako dijete dobiva podršku, imat će više povjerenja.

9. Nikad ne pričaj loše o djetetu u njegovom prisustvu.

10. Poštuj dijete i kada griješi. Imat će mogućnosti ispraviti pogrešku.

11. Uvijek budi spreman pomoći djetetu.

12. Ako dijete bude odrastalo u prijateljskom ozračju, lakše će naučiti pronaći ljubav.