Od 10. do 11. ožujka 2018. u zagrebačkom Kongresnom centru Forum održana je konferencija “Mliječni zub: Kako komunicirati s djecom novog doba.” Pred više od 400 sudionika svjetski priznati stručnjaci predškolskog odgoja, ali i brojni roditelji otvoreno su progovorili o svim aspektima roditeljstva.

Svi okupljeni brzo su se složili da je roditeljstvo jedna od najljepših, ali i najzahtjevnijih uloga u životu, za koju ne postoji škola. Biti dobar roditelj se ne podrazumijeva. Ali, ukoliko odgajamo svoju djecu autentično i sa srcem, koristeći pritom adekvatne odgojne prakse, lakše ćemo pronaći svoj put u odnosu s djecom.

Vodstvo

Iznimno veliko zanimanje javnosti izazvala su i predavanja slavnoga danskoga obiteljskog terapeuta i psihologa sa četrdesetogodišnjim iskustvom iz područja roditeljstva Jespera Juula. Njegova svaka rečenica u dupko punoj dvorani pomno se slušala i upijala, što između ostalog, potvrđuje tezu kako su roditeljstvo i odgoj djece rane dobi sve važniji u našem društvu. 

Iz pera slavnoga Jespera Juula nedavno je izašla knjiga “Kako biti vođa vučjeg čopora” koja se bavi promjenama u pristupu odgoju djece, a upravo je o toj knjizi bilo riječi i na ovoj konferenciji. Danski psiholog dotaknuo je nekoliko važnih tema kada je u pitanju odgoj djece i tako svima nama jednostavnim jezikom održao lekciju o uspješnom roditeljstvu.

Na predavanju na kojem su se i nama osobno svaka rečenica i savjet činili iznimno važnima govorio je o vodstvu u obitelji. Vodstvu koje je djeci neizmjerno potrebno, ali koje roditeljima nije nimalo lako uspostaviti. Najvažniji faktor u procesu ovakvog pristupa, smatra Jesper Juul osobni je autoritet koji se mora temeljiti na osjećaju vlastite vrijednosti, samopoštovanju, samopouzdanju te roditeljskoj sposobnosti da shvati osobne vrijednosti i granice, ali da pritom ne podlegne iskušenju da sam sebi pridaje preveliku važnost. Jesper Juul smatra da nije sramota priznati vlastitu pogrešku već je “sramota” za tu istu pogrešku ne preuzeti odgovornost.

Za roditelje nije dobro da o samima sebi pričaju kritički i da se osjećaju bespomoćnima. Odgojiti zdravo dijete možemo samo ako se osjećamo kompetentnima i vrijednima, a ne bespomoćnima. U kojoj mjeri će dijete razviti osjećaj vrijednosti gotovo posve ovisi o roditeljskom vodstvu.

Učenje odgovornosti

Slavni psiholog i terapeut čija je knjiga “Vaše kompetentno dijete” prodana u više od pola milijuna primjeraka spomenuo je i učenje djece odgovornosti kojoj svi težimo, uspješno ili manje uspješno. Prije nego što krenemo učiti dijete, važno je da postanemo odgovorni sami za sebe, smatra Juul. Primjerice, ako nas dijete naljuti, odgovorno bi bilo u takvoj situaciji pokazati tko smo (biti ljuti, ako smo ljuti) i reći mu: “Ovo što si sad napravila, jako me razljutilo.” Međutim, važnije je razumjeti vlastitu ljutnju i djetetu zbog toga ne “nabijati” osjećaj krivnje. To ne znači da ne trebamo krenuti u rješavanje problema koji je nastao, već je važno krenuti u razgovor o tome kako je djetetu i kako se mi osjećamo i potom tražiti rješenje. To je tajna uspjeha!

Granice u odgoju

Danas postoje dvije vrste roditelja koje zapadnu u nevolje. Roditelji koji grčevito pokušavaju zadržati uvriježene načine postavljanja granica i roditelji koji se odmiču od stroge i autoritarne forme, ali teško pronalaze nove načine. Prva grupa roditelja smatra svoju djecu buntovnom i drskom, a u drugoj djeca preuzimaju kormilo obitelji i počinju upravljati. Oba dva primjera su destruktivna i nezdrava, i za djecu i za roditelje, ističe Juul. Kako postaviti granice u odgoju? Granice se više ne trebaju postavljati kao električna ograda oko djece, nego kao osobne granice odraslih. Umjesto da se roditelj zapita: „Što je najbolje za moje dijete?”  neka se zapita: ”Što je najbolje za mene – i kako će se to odraziti na moje dijete?” Sami sebe trebamo zapitati tko sam ja i tko je moje dijete?

 

U svojem završnom obraćanju veliki Jesper Juul rekao je kako naša djeca ne trebaju savršene roditelje, nego žive roditelje, one koji znaju tko su i koje su im vrijednosti. Jesper Jull, s nestrpljenjem te očekujemo i sljedeće godine.

[PROČITAJTE JOŠ: Roditelji tinejdžera: Ne možete imati i poslušno i zdravo dijete]