Kako dijete raste, sve većom brzinom počinje širiti svoj krug prijatelja, ali i interesa. Mnogi od njih će polaskom u školu postati iznimno zainteresirani za stvari koje nisu povezane isključivo uz nastavu. Kad je riječ o izvannastavnim aktivnostima tu je najčešće sport, glazba ili neki tečajevi kojih se danas može naći zaista svugdje.

I dok će većina roditelja biti sretna što njihov mališan pokazuje zanimanje za širok spektar stvari koje mu mogu kasnije u životu biti od iznimne koristi, velik se broj njih suočava i s određenim poteškoćama. Za svaku od tih aktivnosti potreban je novac, te ponekad financije jednostavno ne mogu pratiti djetetov tempo. Međutim, postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete uštedjeti na djetetovim aktivnostima i zabavi.

Štednja na aktivnostima i korištenje besplatnih tečajeva

Da bi djeca kvalitetno provela svoje slobodno vrijeme, ne moraju nužno pohađati i najskuplji ili najrazvikaniji tečaj koji možete pronaći. Cijena često nije jamstvo kvalitete, čemu mogu posvjedočiti brojni roditelji koji su slične situacije već prošli sa svojim mališanima.

Kvartovske udruge i centri kulture koji se mogu pronaći u gotovo svakom mjestu, svake godine nude pregršt tečajeva i radionica namijenjenih djeci. Upravo su ovakvi tipovi aktivnosti često besplatni ili se mogu pronaći po znatno nižoj cijeni nego na drugim mjestima. To se pogotovo odnosi na sportske udruge ili pak tečajeve stranih jezika u centrima koji su također vođeni od strane profesionalaca, te kvalitetom ne zaostaju za mnogim privatnim školama i tečajevima.

Prednosti besplatnih tečajeva najbolje je iskoristiti u vremenu kad su djeca još relativno mala. Oni će tada, vrlo vjerojatno, često mijenjati područje svog interesa. Nije rijetkost da mališanu već nakon tjedan dana dosadi nešto što je jako htio upisati svega nekoliko dana prije. Kroz besplatne tečajeve imaju se priliku okušati u nekoliko područja i vidjeti što ih zapravo zanima. U slučaju da dijete “zagrize” za jednu aktivnost, uvijek nakon nekog vremena možete razmisliti o nešto ozbiljnijem bavljenju njome. Do tada, neka uživa u svim opcijama koje su pred njim.

Provođenje vremena s roditeljima

Slobodno vrijeme ne mora biti rezervirano isključivo za vođene tečajeve ili treninge. Ponekad mališani, naizgled, zapravo nemaju ambicije prema ispunjavanju svog slobodnog vremena ni na koji način. Tu opet vrijedi pravilo da se ne isplati bacati novac na razne klubove ili škole, s mišlju da ćete dijete jedino tako zainteresirati za neki oblik aktivnosti.

Ako želite da se mališan više kreće, pridružite mu se u tome! Uzmite loptu ili bicikle i krenite u obližnji park. Važno je da pokažete mališanu da ste entuzijastični oko nečega, a on će slijediti vaš primjer. Ako ste u mladosti trenirali nešto, pričom zainteresirajte mališana za sport, te ga naučite osnovama. Svidjela se njemu aktivnost ili ne, kvalitetno vrijeme koje ćete zajedno provesti nitko vam ne može oduzeti.

Odlazak u knjižnicu možda se ne čini kao aktivnost koju bi se moglo svakodnevno prakticirati, no ona može biti itekako zanimljiva. Ako vidite da mališana zanima učenje novih stvari, primjerice iz znanosti ili povijesti, knjižnica je mjesto koje će ispuniti njegovo slobodno vrijeme. Zajedno birajte knjige s polica i uživajte u novim učenju novih stvari koje su vam nadohvat ruke.

Od ostalih aktivnosti koje uključuju druženje roditelja i djeteta, tu može biti i zajedničko kuhanje, izrada malih stvari za kućanstvo, ili pak crtanje. Ove su aktivnosti pravi dokaz kako ponekad nije potrebno niti napustiti dom kako bi mališan ispunio svoje slobodno vrijeme, a ujedno i naučio neke stvari koje će mu u životu itekako koristiti.