Upućujete li djeci više pozitivnih ili negativnih komentara? Ukoliko ste jedan od tipičnih prezaposlenih i preopterećenih roditelja možda pripadate u skupinu onih koji više kritiziraju nego hvale. Dr. Michele Borba, američka pedagoginja i međunarodno priznata konzultantica na području pedagogije, u svojoj knjizi “Izgradnja moralne inteligencije” piše da istraživanja pokazuju da prosječan roditelj uputi djetetu 18 negativnih komentara na jedan pozitivan komentar ili pohvalu.

Rezultat je zastrašujući. Je li uistinu moguće da se na taj način odnosimo prema svojoj djeci i šaljemo takve poruke? Čini se da jest. Naime odrasli ignoriraju 90% ili više dobrih stvari koje djeca naprave dok se u isto tolikoj mjeri koncentriraju na loše ponašanje.

Znanstveno je jasno dokazano da roditelji vrlo lako zapadaju u naviku primjećivanja samo lošeg ponašanja svoje djece te potpuno zanemaruju mnoge dobre i lijepe stvari koje im oni pružaju. Stoga svaki put kada zateknete sami sebe da vičete ili kritizirate dijete budite svjesni da se na taj način samo još jače fokusirate na negativno i naglašavate loše ponašanje koje osuđujete. Komentari poput ovih samo još više potenciraju dječje loše ponašanje:

    * Ne cendraj!
    * Ne gledaj me tako!
    * Nemoj gubiti vrijeme, a sad sjedi i piši zadaću!
    * Prestani!
    * Šuti!
    * Ne laži mi!
    * Ne diraj!

Dajući prevelik značaj lošem ponašanju zapravo povećavamo šanse da će se to isto loše ponašanje i ponoviti. A to je nešto što ne želimo.

Primjer jedne mame koja je imala problem sa svojim dvogodišnjim sinom koji je vrišteći privlačio njenu pažnju u bilo koje doba dana, a najviše onda kada je ona imala nekog posla, pokazuje da se takvo ponašanje može i promijeniti. Mama je ubrzo postala svjesna da se to vrištanje mora prekinuti i da njeno poklanjanje pažnje sinu u tim trenucima to samo pogoršava. Ubrzo je počela primjenjivati drugačiji pristup da sina u trenucima kada je bio dobar pohvali i nagradi za lijepo ponašanje, a u trenucima kada vrišti da ga ignorira. Djetetovo se je ponašanje ubrzo promijenilo na bolje za roditelje, a i njega samog.

Očito da poklanjanje pažnje dobrom ponašanju djece nije nešto što nam dolazi samo od sebe pa se za to treba dodatno potruditi. Tajna je upravo u tome da dobro ponašanje treba primjetiti i naglasiti ga, te pohvaliti dijete u tim trenucima.  

Ima mnogih načina da nagradite dobro ponašanje:

    * Blagi dodir po ramenu i pozitivan komentar
    * Smješak, zagrljaj ili poljubac
    * “Hvala”
    * Ljubazna riječ ili ohrabrenje

Neke od izjava kojima možete ohrabriti dijete i pozitivno komentirati dobro ponašanje:

    * Vidim da si pospremio igračke nakon igranja. To je super!
    * Čula sam da si vježbao svoje sviranje na klaviru. Zvučalo je odlično. Bravo!
    * Hvala ti što si mi dala ruku kada smo prelazili ulicu.
    * Hvala što si mi pomogla postaviti stol za večeru.

Naglašavanjem i odobravanjem doborog ponašanja djeci dajemo na znaje da je njihov trud primjećen što direktno utječe na njihovo buduće ponašanje.

Djeca žude za pažnjom i ukoliko ne dobivaju pozitivne reakcije na svoje ponašanje oni će se okrenuti negativnom ponašanju za koje znaju da će sigurno privući pažnju roditelja. Posao je roditelja da djeci pružaju dovoljno ljubavi i pozitivne energije kako djeca ne bi trebala pribjegavati negativnostima samo da privuku pažnju roditelja.

(V.K.)