Vjerovali ili ne, ali djeca će se s nasiljem prvi put susresti upravo u crtićima. Svakim danom, ovu činjenicu potvrđuje sve veći broj istraživača koje sve više i više intrigira nasilje u crtanim filmovima. Jedno američko istraživanje u koje je bilo uključeno 95 djevojčica u dobi od deset do 11 godina pokazalo je vrlo zabrinjavajuće rezultate.

Naime, emisije namijenjene za djecu do sedam godina, a to su uglavnom razni crtići, sadržavale su daleko veću količinu nasilja od onih namijenjenih starijoj publici. U njima je u sat vremena prikazivanja izbrojeno 26 činova agresije, dok je u emisijama namijenjenima općoj populaciji bilo tek pet, a devet u emisijama namijenjenoj djeci do 14. godine.

Znanstveni časopis Pediatrics također se bavio količinom nasilja prikazanom u crtićima tj. njegovom utjecaju na najmlađu publiku i pritom došao do poražavajućih podataka. Djeca koja u dobi od dvije do pet godina gledaju agresivne crtiće imaju više izgleda da će kasnije u životu postati agresivni i neposlušni. Neka druga istraživanja pokazala su da se agresivno ponašanje prema vršnjacima povećava nakon što dijete pogleda nasilne crtiće koji nasilje ne prikazuju kroz humor.

Bez obzira na veliku popularnost pojedinih crtanih filmova među najmlađom publikom, neke zemlje otišle su korak dalje i zabranile emitiranje nekih epizoda. Primjerice:

Spužva Bob Skockani

Njegovo emitiranje zabranjeno je u više od 120 zemalja. Neke epizode zabranjene su u nekim američkim i europskim državama, Rusiji, Australiji itd. Razlog je prikazivanje nasilja i neprimjeren rječnik.

Tom and Jerry

Tijekom godina, emitiranje jednog od najpopularnijih dječjih crtića bilo je zabranjeno diljem svijeta. Pojedine epizode zabranjene su zbog scena s konzumiranjem alkohola, pušenjem cigareta i nasiljem.

Simpsoni

Neke epizode zabranjene su prvo u SAD-u i Brazilu, a potom i u ostatku svijeta. Najčešći razlozi su bili: neprimjereno i nasilno ponašanje, vrijeđanje temeljnih obiteljskih vrijednosti i javnih osoba.

Bez obzira na niz istraživanja koji ne idu u prilog crtićima, oni sami po sebi nisu loši. Nužno je samo da ih roditelji gledaju zajedno s djecom kako bi na taj način kontrolirali sadržaj koji se u njima prikazuje. Pojedinačni dječji programi, pa čak i ako su nasilni te ih dijete gleda tu i tamo, sigurno neće ostaviti trajne posljedice. Međutim, dugoročno i opetovano konzumiranje nasilnih crtanih filmova sasvim sigurno treba izbjegavati.

Još uvijek nemamo konačni odgovor na pitanje: Šteti li djeci nasilje na TV-u i u igricama?