Kako se ekonomska situacija u cijelom svijetu i dalje strmoglavljuje, i unatoč uvjeravanju hrvatske Vlade, moguće je da nas očekuje godina u kojoj će mnogi u Hrvatskoj ostati bez posla. U Europi je već izgubljeno 540.000 radnih mjesta i prognoze su da će se ta brojka povećavati zbog globalne krize.

Gubitak posla jednog roditelja problem je cijele obitelji i o tome treba razgovarati s djecom. Gubitak posla prije svega je gubitak sigurnih prihoda za kućanstvo, a snažno utječe i na psihičko stanje odraslih u obitelji. Bespomoćnost, manjak samopouzdanja, nervoza, zabrinutost i ostali osjećaji prenose se i na djecu. Ono što u takvim situacijama često nastupa je i stanje u kojem su roditelji preokupirani novonastalim problemom, pa zaboravljaju da gubitak posla utječe emocionalno i financijski i na mališane.

Stres i strah su česti simptomi koji se javljaju i kod djece, jer ona ovise o emocionalnoj stabilnosti i sigurnosti svojih roditelja. Ako pak su oni napeti, uznemireni i nepažljivi, djeca više tu emocionalnu sigurnost ne osjećaju.

Kao i kod drugih obiteljskih problema, komunikacija je najvažnija u ovoj situaciji, odnosno razgovor s djecom o gubitku posla i posljedicama koje ono donosi. Smanjeni prihodi u kućanstvu znače i promjenu načina života svih članova obitelji. Manje je novca za trošenje, pa je važno donositi odluke o trošenju. Moguće su i selidbe obitelji u potrazi za novim poslom. Isto tako, gubitak posla jednog člana obitelji ponekad znači da netko drugi u domu mora također tražiti posao. Sve zajedno pak može rezultirati sa još manje slobodnog vremena za druženje s djecom. Ili obratno. Roditelj koji je ostao bez posla više remena provodi kod kuće, što uvodi novu dinamiku u funkcioniranje obitelji i nove promjene u domu.

Kako razgovarati s djecom?

Važno je podijeliti osjećaje i brige sa svim članovima obitelji. Nije sramotno izražavati strahove, tjeskobu i tugu ili tražiti pomoć od drugih. Ukoliko na taj način razgovarate s djecom o stresnim situacijama, ujedno ih učite kako se snositi s kriznim situacijama što će im biti od koristi kasnije u životu. Naravno, djeci ne treba opisivati apokaliptične vizije raspada obitelji i dikensovske prizore siromaštva, ali treba im vrlo jednostavno ispričati kako će gubitak posla utjecati na cijelu obitelj i koje se mjere trebaju poduzeti zbog promjene načina života.

Slušanje djece je podjednako važno. Dozvolite im da vam ispričaju svoje strahove i iskažite razumijevanje i brigu. Odgovarajte im na pitanja iskreno, ali bez drame i pojačavanja postojećih emocija.  

Nekoliko dodatnih savjeta:

Djeci najbolje možete pomoći tako da prvo pomognete sebi. Pokušajte umanjiti svoj stres.

Dajte djeci informacije o novoj obiteljskoj situaciji na način primjeren njihovoj dobi. Ne tajite im smanjeni dotok novca.

Uvjerite se da stres kod djece nije poprimio ozbiljnije razmjere u vidu nesanice, probavnih smetnji, gnjevnih ispada ili povlačenja u sebe. Ako je potrebno zatražite pomoć lječnika, učitelja ili psihologa.

Pazite na uravnoteženu prehranu, dovoljno sna i vježbanje u vrijeme pojačanog stresa u obitelji.

Pokušajte ostale velike obiteljske promjene odgoditi.

Pomognite djeci da se fokusiraju na sve pozitivne stvari u njihovim životima (sportske uspjehe, školske uspjehe, prijatelje i dr.)

Pričajte o novom planu trošenja novca, odricanju i džeparcu.

Organizirajte aktivnosti za cijelu obitelj koje nisu skupe ili su potpuno besplatne.