Nepobitna je činjenica da moderni tate ravnopravno uz mame njeguju, odgajaju i brinu o svojim mališanima. Tradicionalna uloga i mit o tati koji radi i prehranjuje, dok mama razgovara i njeguje, odavno je srušen. Ipak, postoje tri stvari u kojima mladi tate ponekad pogriješe.

Kako bi bili još bolji tata i zaslužili titulu supertate koja vam neminovno slijedi kad klinci odrastu, pokušajte izbjegavati sljedeće pogreške u odgoju i odnosu s mališanima.
   
1. Nemojte ih opterećivati

Sa velikim znanjem dolazi i odgovornost. Djeca nemaju životnih znanja, pa ih nemojte opterećivati ni sa životnim odgovornostima. Oni ne moraju znati o problemima u vezi ili braku, o problemima na vašem poslu ili s novcem – osim ako mogu pridonijeti i pomoći u rješavanju neke situacije. No, imajte na umu da većina djece to ne može. Oni su samo djeca. Ako im kažete da nemate više novaca, dijete će biti opterećeno i u njemu će se izmjenjivati razni katastrofični scenariji i strahovi.

Ukoliko kućanske probleme tajite od djece, možda ćete se zapitati nije li to na neki način i loše, jer se dijete drži pod staklenim zvonom i dalje od realnosti. I u pravu ste. Djecu treba upoznavati s životnim i stvarnim situacijama u kojima se moraju naučiti snalaziti, ali to nije isto kao opteretiti ih pričom o visokom kreditu ili o tome kako vam šef prijeti otkazom.

2. Nemojte prekršiti obećanje

Dosljednost je zlatno pravilo discipliniranja djece. Nemojte mijenjati pravila koja ste im zadali. Dosljednost donosi sigurnost i granice u dječji svijet. Kada djeca znaju pravila, ona osjećaju slobodu, sigurnost i zaštitu da se kreće unutar postavljenih granica.

Dijete ne zna finu razliku koja dijeli prekršeno obećanje i laž. Ako ste nešto djetetu obećali, a onda se u zadnjem trenutku predomislili, zaboravili na to ili niste imali vremena za dijete, prekršili ste svoju riječ. U dječjem svijetu to znači da vam se ne može vjerovati. Ukoliko prekršite obećanje nekoliko puta za redom, dijete će se uvjeriti da je laganje dio normalnog života.

Bolje od kršenja obećanja ili dogovora je pregovaranje s djecom. Ako se nešto ispriječilo i ne možete obaviti obećani zadatak, pregovarajte s djecom o ovjetima odgode dogovora. To će dijete naučiti fleksibilnosti.

Neka vaš “ne” bude “ne”, a vaš “da” neka bude “da”. Nije nužno ispuniti svaku djetetovu želju. Ako nešto ne možete, ne stignete ili čak ne želite, recite “ne”, ali se toga i držite. Ako kažete “da” budite čovjek od riječi.

3. Previše popustljivosti nije dobro

Možda ste u vječitoj muci kako pronaći pravilan model odgoja, pa pri tome promatrate svoje prijatelje, slušate njihove savjete. Ipak, ako je nešto prihvatljivo ponašanje u jednoj obitelji, ne znači da je dobro za vašu. Odgajajte svoju djecu da budu odgovorni ljudi i da vam budu na ponos.

Ukoliko tolerirate bezobrazno, drsko i neprimjereno ponašanje kod djeteta koje ima tri godine s opravdanjem “pa još je mali i ne razumije”, s time ćete se morati snositi kad ono bude imalo 13. Lakše je neprimjereno ponašanje korigirati kod trogodišnjaka nego kod tinejdžera.