U današnjem užurbanom svijetu odrasli nisu jedini koji doživljavaju stres. Stres osjećaju i djeca, a on ih čini napetima i uzrokuje im velike probleme. Ako je vaše dijete tjeskobno, nemirno i napeto, prepoznajte simptome na vrijeme kako bi mu mogli pomoći i kako bi se vaše dijete od najranije dobi naučilo boriti sa stresom.

Djeca mogu osjećati stres zbog neke situacije u školi, bilo da se radi o učenju ili problemu s prijateljima, mogu ih pogoditi ratne situacije, prirodne katastrofe, smrt bliskih osoba, rastava roditelja, selidba ili rođenje sestre ili brata.

Bori li se vaše dijete od najranije dobi sa stresom vjerojatno ćete se susresti s tim da ima glavobolje ili probavne smetnje, a sve to uzrokuje pad imuniteta i izloženosti češćim virusnim oboljenjima i prehladama. Također, stres utječe na to da se djetetov mozak ne razvija kako bi trebao.

Primijetite li nešto neuobičajeno u ponašanju vašeg djeteta, obvezno odmah pristupite rješavanju problema i pokušajte mu pomoći kako bi prevladalo stres i naučilo se boriti s njime i u kasnijoj životnoj dobi.

Pokažite zanimanje za njihove probleme

U prvom redu ovdje je bitno prepoznati simptome tjeskobe. Ponaša li se vaše dijete nervozno, napeto, grize nokte, slabije spava i loše jede, reagirajte odmah. Pokažite zanimanje za njega kako bi otkrili što se događa. Pitajte ga o tome kako se osjeća, kako se slaže s prijateljima i kako mu ide u školi. Naučite dijete da pokaže svoje emocije i da ih bude svjesno kako bi moglo kasnije i samo otkriti problem. Pokažite zanimanje, neka se vaše dijete osjeća sigurno i otvoreno s vama. Neka zna da u vama ima podršku i da ćete mu pomoći u rješavanju svakog problema.

Djelujte pozitivno

Dogodi li se u vašoj obitelji neka neočekivana situacija kao što su smrt, rastava ili selidba, pomozite djetetu da se što lakše nosi s time. Ako vidite da dijete reagira na takve situacije, popričajte s njime i dajte mu do znanja da će se sve riješiti i da će biti bolje. Naučite dijete da razmišlja pozitivno i da u takvoj situaciji razmišlja o onom dobrom u životu na čemu je zahvalno.

Uvedite više hobija i slobodnih aktivnosti

Vidite li da je vaše dijete potišteno i tjeskobno, pomozite mu tako što ćete u njegovo slobodno vrijeme uvesti što više tjelesne aktivnosti, izleta i hobija. No, pripazite da i time ne opterećujete dijete. Popričajte s njime, pitajte ga što bi htjelo raditi ako se radi o većoj djeci. Onu manju izvedite u prirodi, na zrak, u park, u šumu, na vožnju bicikla, rolanje… Izbor je na vama i vašem djetetu. Kada je ružno vrijeme, postoje aktivnosti koje možete i tada raditi. Pogledajte film u kinu, čitajte lijepe i pozitivne priče za djecu ili bojajte. Bojanke za djecu odlična su aktivnost kojom dijete razvija mozak, a u isto vrijeme bojanje djeluje opuštajuće.

Napetost i stres kod djece: Što ih najčešće uzrokuje i kako im pomoći?

Izgradite djetetovo samopouzdanje

Kada je dijete malo, morat ćete ga često braniti i pomoći mu kako da se nosi s teškom situacijom. No, kako dijete odrasta, naučite ga da se zauzme za sebe. Tako će graditi svoje samopouzdanje i imat će vjeru u sebe kako i samo može riješiti svoje probleme. Naučite kada se od vas kao roditelja očekuje da pomognete djetetu, a kada se morate suzdržati od toga i vidjeti kako će ono samo riješiti problem. Ipak, uvijek dajte do znanja djetetu da se može osloniti na vas i da mu u svakom trenutku možete pomoći oko rješavanja problema.

Budite primjer djetetu

Djeca često oponašaju vaše ponašanje jer ste njihov uzor. Tako će vas kopirati i u stresnim situacijama i oponašati vas kada se oni suoče s nekim problemom. Također, zbog vašeg govora tijela ili načina na koji ste nešto rekli, djeca će osjetiti napetost i pretpostavljati da će neka vaša stresna situacija utjecati i na njih. Zato je važno da dijete bude sigurno u vas i vašu sposobnost da se znate nositi sa svojim problemima. Ako ste saznali da ćete dobiti otkaz, rastajete li se ili se vaša obitelji suočava s gubitkom bliske osobe, pokažite djetetu kako se pravilno nosi sa stresom. Umjesto da psujete, zapalite cigaretu ili popijete čašicu alkohola, nosite se sa stresom tako da ćete se opustiti uz čaj, dobru knjigu, pjenušavu kupku te ćete o svojim osjećajima pričati bez vike i optužbi.

Važno je da nikada ne ignorirate simptome misleći kako se vaše dijete nema oko čega brinuti. Iako su mala, djeca također osjećaju napetost i stres. Stres na djecu može utjecati tako da im trenutno uzrokuje zdravstvene probleme, a kasnije, u odrasloj dobi im skrati životni vijek. Stoga je važno reagirati na vrijeme i pomoći djetetu da se nosi s problemima na pravi način.

Tekst napisala: Maja Savanović