Žene od davnih vremena žele da se njihovi partneri uključe rame uz rame u svakodnevnu brigu, njegu i odgoj djece. Baš je lijepo vidjeti taticu kako premata bebu, rezucka kuhane mrkvice za večeru i brine hoće li djeca zaspati. No, nova zanimljiva studija otkrila je da kad tata to redovito radi, ne znači da u njegovoj obitelji vladaju harmonija i blaženstvo.

Čini se kako se događa upravo suprotno i kako očev angažman oko djece izaziva puno više konflikata nego sklada. Mama i tata najviše se svađaju oko toga kako najbolje obaviti neku dužnost oko djeteta. Tako tvrdi studija Sveučilišta u Ohiju koja je i objavljena u stručnom časopisu Developmental Psychology.

Stručnjaci su proučavali 112 obitelji kada su djeca u njima imala četiri te ponovno kada su djeca imala pet godina. Loša vijest je da kada su očevi bili više uključeni u igru s djecom, zajedničko roditeljstvo i veze među partnerima bile su kvalitetnije i toplije, kooperativnije i s manje nesuglasica.

No kada su se tatice češće uključivali u njegu i brigu za djecu – večernje kupanje, pomoć oko pranja zubića, pripremu obroka – veza među roditeljima nakon godinu dana pokazala se manje dobrom i kvalitetnom. Jedan drugome su umanjivali roditeljske uspjehe i metode, a češće su se upuštali i u svađe u kojima su očevi najčešće bili ti koji bi rečenicu započinjali s “Hajdmo učiniti ovo ili ono…”, a mame bi odgovarale s “Hajdmo ne…”, što bi na kraju uvijek bio izvrstan povod za svađu.

Zašto se to događa? Možda su mame željne moći i ne vole da im se partner miješa u njihovo područje? Možda zapravo ne žele ustupiti muškarcima poziciju u kući koju već tusučljećima drže, a to je mjesto šefice kućanstva, primarne njegovateljice djece i zaštitnice dječje rutine?

“Mnogi parovi načelno uvijek govore kako žele dijeliti roditeljske zadatke podjednako, ali to se ne događa i u stvarnosti”, kazala je koautorica studije Sarah Schoppe-Sullivan te dodala kako za većinu stvarnost jednostavno ne odgovara njihovim očekivanjima. Jedna njezina prijašnja studija proučavala je uzroke razvoda brakova s malenom djecom, a koja je otkrila kako nesuglasice mogu dovesti do ozbiljnih problema između dvoje ljudi.

Tako i nesuglasice oko roditeljske filozofije odgoja ili dužnosti pojedinog roditelja, mogu biti i više od dosađivanja, a normalno je da dvije ravnopravne osobe stanu jedna drugoj na žulj kada žele istovremeno primjeniti dvije različite metode ili načina njege i odgoja.

Da li i vama vaša snažnija polovica samo smeta ili uživate u harmoniji zajedničke brige za djecu? Upište svoj komentar…