Nakon napornog dana, idealan scenarij za vas je zavaliti se u kauč i pustiti Pink Floyde, popiti kavicu u miru i uživati. Vodica za kavu je vruća, jastuci na trosjedu namješteni, još samo treba pustiti rokericu.

I baš dok namještate neprocjenjivo dobru snimku s koncerta uživo, iz susjedne sobe se gromoglasno prolomi „Neću da ljubim jednu ili dve, ja sam čovek za devojke sve!“.
Nekome tko je odrastao na Beatlesima i Stonesima koje su na pločama vrtili starci, a najbolje godine svog života proveo u društvu kazeta Depeche Modea, Cureovaca, Iggy Popa i Smithsa, teško je prihvatiti da njegov klinac u svom CD, mp3 ili iPod playeru sluša narodnjake. Pitate se: Gdje je to pobogu čuo? Gdje je to nabavio? Zar klinci to slušaju?
Odgovor je: da. Nedavna istraživanja pokazala su da čak 75% tinejdžera sluša narodnjake. Kako folk nije među nama od jučer, pretpostavka je da su ih ti isti tinejdžeri slušali i dok su bili klinci. Iako narodnjačke pjesme, većinom zbog svojih lascivnih tekstova i implikacija na seksualne teme, baš i nisu najprimjereniji za djecu, stručnjaci izbjegavaju komentirati ovaj problem, jer se s druge strane ipak radi o slobodi svakog pojedinca da sluša glazbu kakvu voli.

Koliko vam god bilo teško prihvatiti glazbeni ukus vašeg klinca i koliko god se ne slagali s njim, uvijek morate imati na umu da ga trebate poštivati. Sjetite se kako su o vama mislili susjedi kad ste masne kose, poderanih traperica i sa smrdljivim, pošaranim starkama hodali ulicom. Stoga nikako nemojte dijete kritizirati, grditi ga ili mu oduzimati CD-e, mp3 playere i drugo. Klinci će uvijek pronaći načina da se dokopaju onog što vole. Ipak pola dana provode u školi među vršnjacima, koji najvjerojatnije kod kuće isto praše narodnjake.
Ono što možete svakako napraviti jest objasniti djetetu da su stihovi koje čuju u folk pjesmama samo velika izmišljotina, odnosno da u životu nije sve tako crno-bijelo. Uvjerite se da klinac shvaća kako su pjesme tu samo da nas zabave, a ne stvarna slika ljubavi, odnosa među ljudima i svijeta. Objasnite mu zašto vi ne volite takvu glazbu i dajte mu realne razloge zbog kojih smatrate da takva glazba nije primjerena njihovoj dobi.
Ako vam lagane note toliko smetaju da ih ne možete čuti u svojoj kući, zamolite dijete da utiša glazbu i poštuje vaš ukus kao što vi poštujete njegov.

Spas od ove situacije možda se ipak nazire ukoliko ste iz razgovora shvatili da vaš klinac sluša narodnjake samo zato jer ih slušaju svi drugi u razredu, ali ih zapravo baš i ne voli toliko jako. Tada pohitajte u trgovinu, kupite CD-je Gibonnija i Olivera i organizirajte zajedničko slušanje glazbe s laganim zaokretom prema popu. To će biti kompromis s obje strane, slušat ćete kvalitetnu melodičnu glazbu, a klinac će biti presretan da provodi zajedničke trenutke s vama kojih će se zasigurno sjećati još dugo.