Djeca koja su odgajana u strogoći, kasnije su puno uspješnija u životu, tvrdi novo istraživanje. Ravnoteža u toplini i disciplini puno je bolja odgojna metoda od autoritativne, potkupljivačke ili popustljive.

Djeca starosti pet godina sa strogim roditeljima, imaju dvostruko više šanse kao odrasli pokazivati dobre karakterne osobine i sposobnosti. Autorica istraživanja Jen Lexmond kazala je: “Povjerenje, toplina i disciplina su najvažnije”.

Životne šanse

Prema izvješću, kvalitete poput primjenjivanja naučenog, samokontrole i empatije mnogo su razvijenije kod djece čiji roditelji su bili strogi. Te su kvalitete od vitalnog značaja kad su u pitanju životne prilike, mobilnost i mogućnosti.

Isto tako, te se kvalitete oblikuju u predškolskoj dobi.

   
Izgradnja karaktera

U istraživanju su analizirani rezultati prikupljeni u 9.000 kućanstava diljem Velike Britanije.

Djeca iz bogatih obitelji imala su dvostruko veću šansu razviti kvalitete potrebne za uspjeh u životu, od djece koja su odrasla u siromašnijim obiteljima. Osim toga, djeca koja odrastaju uz oba roditelja, također su uspješnije usvajala karakterne osobine koje olakšavaju uspjeh, od djece koja su odrastala uz jednog roditelja ili u obiteljima sa pomajkom ili očuhom.

No, tamo gdje su roditelji primjenjivali stroge, pravedne i disciplinarne odgojne mjere, te su razlike među bogatima i siromašnima te obiteljima općenito, nestajale.

Stoga su istraživači zaključili da je roditeljstvo najvažniji faktor s najvećim utjecajem na uspjeh djece, bez obzira iz kakvih obitelji ona dolaze.

Ostali pozitivni utjecaju uključuju dobru edukaciju i – dojenje. Zaposlenost ili nezaposlenost roditelja nema utjecaja na razvoj pozitivnih karakteristika u predškolaca.

Samopouzdani, vješti roditelji koji primjenjuju strože metode odgoja i disciplinu, ali ih balansiraju toplinom i ljubavlju, ključni su faktor u razvijanju karalternih osobina ključnih za uspjeh djece.