Ljubomora je složena emocija koja sadrži komponetu straha, ljutnje i naklonosti nekome ili nečemu. Razvija se s otprilike četrnaest mjeseci i najintenzivnija je do dobi od tri i pol godine. Ljubomora se najčešće javlja kada roditelj djetetu ne pruža dovoljno nepodijeljene pažnje. Čak i ako je dijete jedinac, bez „konkurencije“ za pažnju roditelja, može osjetiti i izraziti ljubomoru kada njegov roditelj pokloni pažnju nekom drugom djetetu. Dakle važno je razumjeti da se ljubomora ne javlja zato što roditelj poklanja pažnju nekome drugome već zato što dijete osjeća da ne dobiva dovoljno pažnje od roditelja.

Kako se izražava?

Djeci je, kao i odraslima, ljubomora neugodna emocija. Stoga se njeno izražavanje najčešće svede na to da dijete izvodi neko nepoželjno ponašanje. Neka djeca mogu iskazivati agresivna ponašanja umjerena na osobu koja im je potaknula ljubomoru (npr.prema mlađem bratu) ili mogu biti neposlušna i testirati granice kako bi zadobila pažnju roditelja. Još jedan način na koji se djeca mogu nositi s osjećajem ljubomore jest da pokazuju izrazitu privrženost prema osobi koja je potaknula ljubomoru, pa se tako npr.mogu prema novom članu obitelji odnositi s puno brižnosti i pomagati mu.

Primjer ljubomore kod dolaska novog člana obitelji

Vrlo često ljubomora se javlja zbog dolaska novog člana obitelji. Zato je važno pripremiti djecu na to kako će otprilike izgledati kada se rodi braco ili seka.

Što činiti?

  • Najavite da će beba dosta spavati i plakati.
  • Poučite dijete kako se treba odnositi prema bebi, kako biti nježan. Nije dovoljno djetetu samo reći kako se treba ponašati već mu je potrebno to i pokazati i uvježbati to s djetetom.
  • Uključite ga u brigu o bebi, neka asistira, npr. doda vam kremicu, pelenu i sl.. neka se osjeća važno.
  • Imati poseban odnos sa svakim djetetom i tretirati ga kao zasebnu osobu sa svojim vrijednostima.Dijete želi biti ciljenjeno i voljeno zbog toga kakvo je, a ne zbog nečega što čini.
  • Ne uspoređivati djecu međusobno.
  • Provoditeti vrijeme jedan na jedan sa svakim djetetom.

Što ne činiti

Ponekad roditelji reagiraju na način da se ljute ili posrame dijete što je izrazilo ljubomoru, a to još više pogoršava situaciju. Djeca ne bi trebala biti kažnjavana za osjećanje ljubomore baš kao ni za osjećanje bilo koje druge emocije. Treba ih poučiti kako da se nose s tom emocijom te kako da prorade situaciju koja im je potaknula javljanje ljubomore.

Djetetu ne treba braniti da osjeća ljubomoru jer bi to moglo imati samo kontraefekt. Odnosno, kada dijete nema osjećaj da ga roditelj razumije tada je veća vjerojatnost da će se iskazivanje osjećaja samo intenzivirati. Stoga je važno priznati djetetov osjećaj i reći npr. „Teško ti je čekati dok ja hranim bebu.“

Također, u pripremi djeteta na dolazak brace ili seke važno je realno opisati što bi se moglo događati. Ne reći da će se s bebom moći puno igrati, jer to zapravo nije istina. Trebat će proći dosta vremena do toga pa bi dijete moglo biti razočarano. Važno je i ne uvoditi velike promjene vezane uz dijete kada se rodi beba. Bilo bi dobro unaprijed predvidjeti koje nove rutine i promjene će biti potrebne te ih uvesti prije dolaska novog člana obitelji.


Za one koji žele znati više o dječjim emocijama

Ako želite naučiti više o dječjim emocijama te ih naučiti što bolje prepoznavati ne samo u svakodnevnim situacijama, već i kroz djetetovu igru, tada nam se pridružite u program za roditelje „Terapija igrom za roditelje“. Program počinje 16.10.2013. Više informacija potražite na www.centarproventus.hr ili kod Tee na: tea@centarproventus.hr ili 091 557 6579 ili Tatjane na: tatjana@centarproventus.hr ili 095 804 3982.