Istraživači iz agencije GordonPoll Youth Survey pitali su tinejdžere što misle o razvodu, braku, konfliktima, brizi roditelja za djecu, kako se osjećaju i što žele da njihovi roditelji, koji se razvode, znaju.

Rezultati istraživanja pokazali su da više od 3/4 tinejdžera smatra da su mame i tate podjednako sposobni brinuti se za tinejdžera nakon razvoda. Manji broj tinejdžera misli da su se oba roditelja sposobna brinuti za malo dijete nakon razvoda. Svi žele da roditelji znaju da razvod “boli”, da je “u banani”, da ne žele “da se njih krivi za razvod” i da ne žele biti “stavljeni između mame i tate”.

Istraživači iz agencije GordonPoll Youth Survey mjerili su stavove, razmišljanja i osjećaje mladih, vezane uz probleme u obitelji. Upitnik o razvodu bio je postavljen online, a na njega je odgovorilo 1000 tinejdžera u dobi između 14 i 18 godina. Neki od njih dolaze iz obitelji razvedenih roditelja, a nekima su roditelji u braku. Istraživanje je vodio klinički psiholog i odvjetnik Robert Gordon, a sudjelovali su i stručnjaci za mentalno zdravlje, odgajatelji, sociolozi i roditelji.

“Rezultati istraživanja su me zatekli jer vidim koliko su se stvari promijenile u 21. stoljeću”, kaže dr. Robert Gordon, direktor agencije GordonPoll Youth Survey. “Činjenica da tako veliki broj tinejdžera smatra da su mame i tate jednako sposobni brinuti o djeci u velikom je kontrastu prema odgovorima koje bi tinejdžeri dali prije samo 20 godina. Iako se stavovi djece o ulogama baziranim na spolu razvijaju, tinejdžere duboko potresaju konflikti među roditeljima, te i dalje žele da oni ostanu u braku i da budu – sretni”.

Možda najzanimljiviji dio istraživanja su komentari koje su djeca davala na pitanje – “Što djeca žele da roditelji znaju tijekom njihova razvoda?”. “Sveprožimajuća poruka koju sam dobio iz tih komentara je da djeca žele da njihovi roditelji ostanu zajedno, ali ako to nije moguće, žele da ih roditelji ne miješaju u svoje konflikte”, kaže
dr. Gordon. “Više od svega, ipak, djeca žele da roditelji ostanu zajedno”.

Među odgovorima na pitanje o tome što djeca žele da roditelji znaju o razvodu bili su i sljedeći:
– “Želim da moji roditelji znaju da ne volim jednog roditelja više od drugog”
– “Mrzim što me svakog vikenda navlače simo-tamo, jer to je doista umarajuće”
– “Želim da ostanu zajedno, ali želim da budu sretni”
– “Da su zbunjeni, usamljeni i tužni”
– “Da su razočarani. I da će se njihovi životi zauvijek promijeniti. Duboko u sebi žele normalu, a znaju da je možda nikada neće imati”
– “Nitko ti ne može biti savršen. To je laž. Zato za dobrobit svoje djece, ostanite zajedno”

Vezano uz svađe roditelja, 50% ispitanika reklo je da je to “strašno”. Kada ih se pitalo što smatraju svađom, 39% posto odgovorilo je da je to “neslaganje oko nekih stvari”, a 26% je definiralo svađu kao “kritiziranje drugog roditelja”. Manje od 35% reklo je da su svađe popraćene vikanjem, udaranjem i “bacanjem stvari”.

“Očito je da su djeca puno dublje povrijeđena konfliktima roditelja no što odrasli misle”, kaže dr. Gordon. “Dok manji broj odraslih viče, fizički napada i baca stvari na supružnika, većina oženjenih parova bi priznalo da se povremeno ne slaže sa supružnikom te da ga kritizira pred djecom. Nadam se da će rezultati ovog istraživanja utjecati na roditelje da to više ne čine”.

Rezultati istraživanja

Jesu li mame i tate jednako sposobni brinuti o tinejdžerima nakon razvoda?
Da 76.40%
Ne 23.59%

Jesu li mame i tate jednako sposobni brinuti za malo dijete nakon razvoda?
Da 64.60%
Ne 35.39%

Imaju li baka i djed pravo utjecati na odgoj svojih unuka nakon razvoda?
Da 40.46%
Ne 59.53%

Koliko te smetaju svađe roditelja?
Uopće me ne smetaju 15.69%
To je OK  34.30%
To je užasno 50%

Koja od ovih tvrdnji najbolje opisuje svađe tvojih roditelja?
Neslaganje oko nekih stvari     39.18%
Vikanje  31.57%
Bacanje stvari  1.754%
Udaranje 1.169%
Kritiziranje supružnika  26.31%

Što je najbolje napraviti s roditeljem koji je nasilan?
Dugi razgovor pun obećanja 12.86%
Ozbiljno, dubinsko savjetovanje 54.97%
Zatvor 32.16%

Koliko bi svaki roditelj trebao plaćati alminetacije?
Svaki bi roditelj trebao plaćati isto  35.67%
Roditelj koji zarađuje više, trebao bi plaćati više 33.33%
Roditelj koji ne živi s djecom trebao bi plaćati više  22.22%
Onaj koji je tražio razvod trebao bi plaćati više  8.771%

(Izvor: msnbc)