Internet djeci omogućuje ostvarenje brojnih njihovih prava – od prava na informacije, izražavanje vlastitog mišljenja, obrazovanje, komunikaciju, sve do prava na igru. On sve više postaje omiljena dječja zabava i način njihova međusobnog povezivanja i druženja.

No, djeca putem Interneta doživljavaju i povrede prava – na privatnost, na zaštitu od nasilja i od potencijalno štetnih informacija i sadržaja. Proteklih godina sve je prisutnija opasnost od vršnjačkog zlostavljanja putem Interneta ili cyberbullyinga.

Stoga je važno uputiti i djecu i roditelje, kao i sve profesionalce koji rade s djecom, kako se zaštititi od mogućih rizika te kako pravilno koristiti nove tehnologije, štiteći svoja prava i poštujući prava drugih. Osvješćivanje opasnosti i teškoća nipošto ne bi smjelo rezultirati zabranom i sprečavanjem pristupa djece Internetu, ali svakako upućuje na važnost potpore i skrbi koje su odrasli dužni pružiti djeci.

Kako se 10. veljače obilježava kao Dan sigurnijeg Interneta, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je i djecu i odrasle da se informiraju o mogućnostima zaštite, upućujući im preporuke i savjete u vezi s time. Sedam zlatnih pravila za sigurno chatanje i SMS-dopisivanje – poruke djeci i Zaštita djece od zlostavljanja putem mobitela – poruke roditeljima, sažetak su poruka i savjeta stručnjaka koje je i pravobraniteljica uputila javnosti.