Idealni roditelji, idealna djeca, uvijek blistava kuća, savršen brak – ne postoje. Ali zato postoji bezbroj stresnih situacija kroz koje, htjeli ili ne htjeli moraju proći i veliki i mali. Takve situacije jednostavno ne možemo izbjeći i na njih se moramo naviknuti. Što prije naučimo s njima živjeti, lakše ćemo se s njima i nositi. Izdvojili smo šest najčešćih stresnih situacija kroz koje s vremenom prolaze svi roditelji i djeca, ali i naveli primjere kako se s njima nositi.

Dijete ne prestaje plakati

Ako dijete uporno plače, možete pokušati sljedeće:

  • lagano ga poljuljajte, privinite ga uz sebe i mazite, pjevušite mu, umotajte ga u omiljenu dekicu
  • uključite neki ravnomjerni šum ili buku (npr. sušilo za kosu ili usisivač)
  • prošetajte ga ili provozajte automobilom

Dijete neće raditi ono što vi želite

Za početak, ne tražite krivca u djetetu i pokušajte pronaći razlog. Je li dobro razumjelo ono što ste od njega zatražili, možda ste previsoko podigli ljestvicu. Kad nešto tražite, formulirajte zahtjev na pozitivan način. Primjerice, bolje je reći: “Molim te, budi miran!” nego “Ne pravi tu nepodnošljivu buku”.

Uvijek je svađa u zraku

Većina roditelja se ne osjeća dobro ako se djeca prepiru. Međutim, u prepirkama djeca zapravo uče kako izlaziti na kraj s međusobnim razlikama. Njihove svađe ne traju dugo i ubrzo se ponovno igraju kao da se ništa nije dogodilo. Ako smatrate da se morate umiješati, porazgovarajte s  djetetom, ali nemojte tražiti krivca.

Neće u krevet

Većina klinaca smatra da će odlaskom u krevet propustiti nešto veliko i spektakularno ili je pak željno roditelja, pa pokušava što duže biti uz njih. Stoga:

  • dopustite djeci da se opuste na kraju dana i upozorite ih unaprijed da se približava vrijeme za spavanje
  • pokušajte odlazak u krevet učiniti ugodnijim, npr. čitanjem priča
  • dajte im da se malo igraju
  • zapitajte se jeste li dovoljno vremena posvetili djetetu tijekom dana
  • imajte na umu da se djeca razlikuju po tome koliko im je sna potrebno

Dijete ima napadaje bijesa 

Djeca imaju snažne osjećaje i teško ih kontroliraju, pa se ponekad događa da ih pokazuju na nezgodan i roditelju neprihvatljiv način. Svejedno, pokušajte ostati mirni te nastojte izbjegavati situacije koje izazivaju napadaje bijesa.

Neraspoloženo je i uvijek spremno za svađu

Puno roditelja tako vide svoje tinejdžere jer se u toj dobi uči izlaziti na kraj sa snažnim osjećajima, a i to je vrijeme kada se preispituju različita mišljenja i stavovi. Pokažite im da razumijete kako se osjećaju i da ste tu da im pomognete ako to oni žele.