Iako se čini da je vaš partner idealna osoba za zajednički život, nemojte se iznenaditi ako na spomen proširenja obitelji, naiđete na nesporazume. Pitanje odgoja djece jedno je od ključnih tema kojih se morate dotaknuti prije početka zajedničke budućnosti jer upravo je odgoj često prijelomna točka u kojoj se i najidealniji partneri razilaze.

Kada primjetite da je odnos ušao u ozbiljniju fazu, a oboje ste pri ideji da širite obitelj, svakako odvojite vremena i otvoreno porazgovarajte o ulogama koje ćete preuzeti dolaskom djeteta na svijet, kao i o načinu rješavanja najčešćih situacija u kojima biste se mogli pronaći. Važno je da ovakve rasprave odradite na vrijeme kako ih ne biste morali odrađivati pred djecom ili prekasno shvatiti kako nemate toliko zajedničkih točaka koliko ste vjerovali da imate.

Kad je pravo vrijeme za bebu?

Iako partneri nikada u potpunosti neće biti spremni za dolazak djeteta, neke granice ipak valja odrediti. Ukoliko ste vi i vaš partner još uvijek u potrazi za poslom, dovršavate školovanje i niste u mogućnosti pokrivati troškove zajedničkog života, tada dobro razmislite je li uistinu pravo vrijeme za bebu.

Čak i ako ste financijski osigurani, moguće je da jedno od vas nije u potpunosti sigurno da je vrijeme za bebu upravo sada. Ukoliko vaš partner oklijeva s dolaskom djeteta, ne mora značiti da ga uopće ne želi, ali itekako je moguće da misli kako je za dijete prerano pa je važno da izrazite želje i pronađete, zajedničko idealno vrijeme za širenje obitelji.

Kako ćete podijeliti poslove?

U idealnoj situaciji, oba će partnera biti spremna preuzeti baš sve obveze oko djeteta kada je to potrebno, no iskustvo mnogih roditelja govori kako je pravovremena podjela poslova velika pomoć u organizaciji kada beba stigne u obitelj. Uostalom, ponekad i nije loše da dijete povezuje određenu radnju s jednim roditeljem jer je, u pretrpanom rasporedu, upravo zajednička aktivnost vrijeme za zbližavanje.

Naravno, ukoliko jedan roditelj odluči mijenjati pelene, a drugi pripremati hranu i hraniti dijete, važno je i da drugi roditelj može sve to učiniti kad ostane sam s djetetom. Podjela poslova ne bi trebala razdijeliti aktivnosti na isključivo mamine i isključivo tatine, već roditeljima pomoći u organizaciji vremena kojega će roditeljima kronično nedostajati.

Gdje će beba spavati?

Iako će ovo pitanje uvelike ovisiti o veličini stana i razmještaju prostorija, roditelji koji imaju mogućnost napraviti dječju sobu od samog rođenja, susrest će se s iznimno važnim pitanjem koje nerijetko dovodi do nesuglasica. O tome gdje će beba spavati  moraju odlučiti oba roditelja, s tim da majka ima malenu prednost u odabiru ukoliko se odluči na dojenje.

Partneru koji neće koristiti roditeljski dopust, značit će dobar san prije ranog ustajanja pa bebino konstantno buđenje može zasmetati. Dogovorite s partnerom na vrijeme gdje će bebica spavati i nastojte se toga držati i kada prinova stigne. Također, dogovorite i raspored buđenja odnosno tko će kada “dežurati” tijekom noćnih buđenja.

Kome dijete povjeriti na čuvanje?

Vaša majka, njegova majka, jaslice, vrtići, tete čuvalice ili neka deseta opcija, sasvim je nevažno. Ono što je ključno jest da na vrijeme odredite kome ste spremni povjeriti svoje dijete onda kada nećete uz njega moći biti cijeli dan, koliko ste za to spremni platiti i čega ste se spremni odreći.

Ukoliko smatrate da partnerovi roditelji nisu najbolja opcija za čuvanje, bez obzira na razlog, partneru to morate reći. Objasnite mu kako to nema veze s njima osobno već smatrate da ne bi taj posao odradili onako kako biste željeli. Vodite računa da će djetetove čuvalice puno vremena provoditi s njim i na taj način uvelike sudjelovati u odgoju vašeg djeteta. Važno je da se i partner i vi slažete oko odabira idealne čuvalice i oko granica preko kojih nećete prelaziti u slučaju iznimnih situacija.

U kojoj religiji će dijete biti odgajano?

Čak i ako je riječ o roditeljima iste vjeroispovijesti, ne znači da oba partnera dijete žele odgajati u ozračju religije. Može se dogoditi da je vaš partner religiozan isključivo na papiru i nema namjeru dijete uključivati u religijske obrede ili sasvim suprotno, previše je uključen u djelatnosti religijske zajednice, što se možda kosi s vašim uvjerenjima.

Bilo da su roditelji odgajani u drugim religijama, istim religijama ili uopće nisu religiozni, o ovom je pitanju važno razgovarati na vrijeme kako bi se izbjegle prepirke o ovoj, prilično važnoj komponenti koja lako može zavaditi obitelj.

Kako će se postizati disciplina?

Zasigurno jedno od najvažnijih pitanja koje si partneri moraju postaviti prije odluke o djetetu jest koji je najispravniji način za rješavanje nesuglasica s djetetom odnosno kojim su se disciplinskim metodama roditelji odlučili voditi prilikom odgoja.

Ovo su pitanja koja na vidjelo iznose činjenice koje vas u potpunosti mogu udaljiti od vašeg partnera pa je presudno da o njima razgovarate na vrijeme. O tome je li vaš partner bio maltretiran kao dijete, jesu li mu roditelji previše popuštali ili su ga nedolično kažnjavali, ovisit će i njegov stav prema odgoju. Jasno je da ste oboje potekli iz obitelji koja ima svoja pravila i da vjerojatno smatrate kako su ona ispravna, no roditeljstvo mora biti spremno na kompromis.

Pokušajte zajedno dokučiti koje metode vaše obitelji su bile poželjne, a koje biste voljeli zaboraviti pa razgovorom, zajednički stvorite nekoliko vlastitih pravila kojih ćete se držati kada prinova stigne.

Od partnera ne možete očekivati potpuno slaganje u svemu, ali u ključnim pitanjima trebali biste imati podjednaka mišljenja jer dijete u svakom trenutku mora znati da je nešto vaša konačna i zajednička odluka. Ne smijete ga zbunjivati različitim stavovima jer će na taj način pokušati manipulirati vama.