Imati dijete mijenja sve, kažu ljudi. To je doista istina, a posebice ako govorimo o hormonima. Za hormonalne promjene kod mame i tate već smo znali, ali sada su znanstvenici otkrili da roditeljstvo kod njih uzrokuje i strukturalne promjene u mozgu. Iako te promjene još uvijek nisu u potpunosti istražene, ono što znamo je da, primjerice, majke novorođenčadi, bez obzira imaju li već djece ili ne, proživljavaju rast onih moždanih struktura koje su zadužene za motivaciju i “majčinsko” ponašanje.

Neuroznanstvenici su u novoj studiji usporedili slike mozga 19 žena iz Connecticuta snimljene nekoliko tjedana prije i nekoliko tjedana nakon poroda. Pronašli su malo, ali značajno povećanje sive tvari mozga u nekoliko područja: hipotalamusu (koji podupire majčinsko ponašanje), crnoj tvari i amigdali (koje procesuiraju osjećaje općenito i osjećaj ugode), tjemenom režnju (gdje se događa senzorna integracija) i prefrontalnom korteksu (koji je zadužen za donošenje procjena i sudova). Ni jedna od tih regija mozga inače ne raste kod odraslih ljudi.

Znanstvenici pretpostavljaju da povećanje razine hormona prolaktina, estrogena i oksitocina u trudnoći i nakon poroda, utječe na promjene u mozgu majke.

Mnoga su istraživanja napravljena i na mozgovima životinja. Sveučilište u Jeruzalemu napravilo je niz istraživanja na mamama mišicama. Kod ženki miševa pojavile su se moždane promjene pod utjecajem mirisa i zvukova mladunaca, a osobito u dijelu mozga koji se zove primarni auditorni korteks. Promjene su bile posebno velike kod ženki miševa koje su hranile i njegovale svoju mladunčad.

Još jedno nedavno istraživanje koje je vodila psihologinja Laura Glynn sa Sveučilišta Chapman dokazalo je da promjene u majčinu mozgu počinju vrlo rano u trudnoći, ne samo posredstvom hormona, već i zbog micanja fetusa koje potiče srčanu aktivnost i provodljivost kože, ali i zbog kretanja fetalnih stanica preko posteljice u majčin mozak.

Iako još nema čvrstog dokaza da fetalne stanice potiču rast sive tvari u dijelovima mozga važnim za majčinstvo, znantvenici su vrlo uzbuđeni zbog ovih naznaka i nastavljaju otkivati čudesni utjecaj bebe na majčino opće zdravlje i dobrobit.

A što se događa s tatinim mozgom?

Većina muškaraca s očinstvom proživljava neke homonalne prilagodbe. Prve hormonalne promjene potaknute su hormonima trudnoće iz žljezda znojnica njihove partnerice i majke njihova djeteta.

Muškarci proizvode manje testosterona nakon ulaska u stabilnu vezu i nakon što postanu očevi. Oni koji su jako angažirani oko njege i brige za dijete, imaju najmanju razinu testosterona, a kao što je pokazalo istraživanje na 600 filipinskih očeva. Isto tako, krajem prošle godine objavljeni su rezultati istraživanja u časopisu Journal of Marriage and Family na 200 muškaraca između njihove 12. i 31. godine, koji su pokazali kako su muškarci kada postanu očevi manje skloni kriminalu i opijatima.

Isto tako, očinstvo kod mnogih muškaraca (ali i mužjaka u životinjskom svijetu) pojačava motivaciju, poboljšava vještine rješavanja problema, čak i kada im bebe nisu u rodbinskoj vezi.

Mnogi muškarci također iskuse pojačanu osjetljivost na mirise i zvukove, a kada drže svoju bebu u naručju i kod njih se povisi razina hormona prolaktina te pokazuju pojačanu potrebu za vezanjem.   

Članak je objavljen u stručnom časopisu Behavioral Neuroscience.