Odgoj djeteta s nekim od poremećaja ili poteškoćama u razvoju može uzrkovati veći svakodnevni stres i dugoročne zdravstvene probleme kod njihovih roditelja. Tako tvrdi novo istraživanje tijekom kojeg je stres klinički mjeren zajedno sa ispitivanjem roditelja.

“Naši nalazi indiciraju veličinu dodatnog dnevnog stresa s kojima se obitelji suočavaju”, izjavila je autorica istraživanja Marsha Mailick Seltzer koja je ispitivanja provela unutar Waisman Centra u sveučilištu University of Wisconsin.

Istraživanje je ocjenjivalo roditelje koji imaju djecu s poremećajem pažnje i hiperaktivnošću (ADHD), bipolarnim poremećajem i Downovim sindromom. Rezultati će biti objavljeni u časopisu Journal of Health and Social Behavior, u broju za ožujak.

Istraživači su iskoristili jedno starije istraživanje provedeno među roditeljima starije srednje dobi (prosječne dobi 57 godina) u SAD-u koji imaju djecu s poremećajima. Oni su putem ankete bili ispitani o nedavnoj prošlosti i svojim svakodnevnim iskustvima – kako si raspoređuju vrijeme i obaveze, koliko stresa doživljavaju kroz dan, koji su pozitivni trenuci u danu i imaju li ikakve fizičke simptome? Prikupljeni podaci potom su uspoređivani s podacima koje su dali roditelji djece bez poteškoća i poremećaja.

Roditelji su bili ispitani o posljednja 24 sata i koliko su stresnih trenutaka, poput svađa, poslovnih obaveza i kućne napetosti, u jednom danu proživjeli. Roditelji djece s poremećajima imali su više stresnih trenutaka i veći broj dana u kojima su bili izloženi barem jednom stresu. U 50% dana tijekom ispitivanja oni su naveli barem jedan uzrok i pojavu stresa, dok su roditelji “normalne” djece stres iskusili u 40% dana. Isto tako, roditelji djece s poremećajima prijavili su veći broj fizičkih zdravstvenih oboljenja.

Istraživači su također ispitivali njihove uzorke sline kako bi izmjerili izlučivanje i promjene u lučenju hormona kortizola tijekom dana. Kortizol je biološki marker koji igra važnu ulogu u povezivanju stresa sa zdravstvenim problemima. Kortizol je pokazivao mnogo više vrijednosti od normalnih kod roditelja djece s poremećajima i to u dane kada su vrijeme provodili s djecom.

“Rezultati sugeriraju da roditelji djece s poremećajima trebaju učiniti više za smanjenje i kontrolu stresa. Nepravilno lučenje kortizola može dugorčno izazvati posljedice loše po zdravlje, stoga je važno kontrolirati stres”, izjavila je dr. Seltzer.

Vrlo dobra terapija je obiteljski wellness, no takve mjere rijetko si koja obitelj može priuštiti na redovitoj bazi čak i u Americi, a malo je osvještenosti u društvu i među sponzorima o potrebi takvog odmora za roditelje s djecom koja pate od nekog poremećaja.
(Izvor: Mailick Seltzer M, et al. Psychosocial and biological markers of daily lives of midlife parents of children with disabilities. J Health Soc Behav 50(1), 2009.)