Dijete razvedenih roditelja može imati itekako sretno djetinjstvo. Kada prihvati da razvod nema veze s ljubavi njegovih roditelja prema njemu, već da se razvod dogodio zato što mama i tata više ne mogu zajedno, dijete se navikne na novonastalu situaciju. Ipak, postoji 7 situacija koje mogu dodatno povrijediti dijete i nanijeti mu mnogo štete i boli.

1. Glasnogovornik između mame i tate

Dijete ne voli osjećaj da mora biti prenositelj poruka imeđu roditelja koji se ne podnose, a pogotovo kada se radi o porukama mržnje i optužbama na račun drugog roditelja. Djeca žele da roditelji međusobno razgovaraju kako bi poruke bile komunicirane na pravi način, bez da dijete ima pritisak i strah da će nešto krivo reći i dodatno pogoršati situaciju.

Roditelji moraju preuzeti odgovornost i međusobno razgovarati direktno, osobito kada je tema nešto što bi jednu stranu moglo razljutiti. Nije pravedno bivšem partneru slati teške riječi i negativne poruke preko djeteta, a sve samo zato što je razgovarati osobno s bivšim supružnikom “čudno” ili “teško”. Osim što je nepravedno, traženje glasnika u djetetu je i loš primjer. Dijete učimo kako sukobe ne treba rješavati komunikacijom, kako izbjegavati civilizirani razgovor i kako iskoristiti nekog za prijenos teških osjećaja.
Sa bivšim supružnikom treba razgovarati osobno o stvarima koje vas vežu, a to je dobrobit, odgoj, obrazovanje i zdravlje  djeteta.

2. Uplitanje djeteta u diskusije o novcu

Iako je alimentacija i njeno ishođivanje jedan od gorućih problema u Hrvatskoj, pitanja financijske podrške i uzdržavanja djeteta treba držati podalje od mališana. Naime, ukoliko se s bivšim supružnikom svađamo oko alimentacije pred djetetom, ono će imati osjećaj da je krivo za loše odnose, svađe i netrpeljivost između mame i tate. Smatrat će da je ono uzrok svih problema roditelja.

3. Kritiziranje drugog roditelja

Dijete posebno pati kada čuje od jednog voljenog roditelja kritike na račun drugog voljenog roditelja. Djeca sebe vide kao polovicu svakog od dva roditelja, pa kada slušaju loše stvari o jednom od njih, zapravo slušaju loše stvari o jednom dijelu sebe. Kada slušaju loše stvari o oba roditelja sa suprotnih strana, to iznimno snažno djeluje na samopouzdanje djece, ona postaju nesigurna u sebe same i počinju loše misliti i manje poštivati sebe.

Ukoliko ne možemo pronaći lijepe riječi za bivšeg supružnika, najbolje je ne govoriti ništa. Lista nepoželjnih izjava pred djecom je velika, a neke od njih su: Ti si lijen/tvrdoglav/živčan baš kao tvoj tata/mama…Sigurno te tata/mama nagovorio/la da to kažeš…Tvojem tati/mami nije stalo kako smo, jer se ne bi inače tako ponašao/la…Ne mogu mu/joj uopće vjerovati…Da te voli slao/slala bi novac na vrijeme…Jednog dana ćeš me i ti ostaviti, baš kao i tvoj tata/mama…
Ovakvi prigovori kod djece izazivaju nervozu i strah.

4. Ispitivanje djece o drugom roditelju

Nije poželjno dijete pretvoriti u špijuna u domu drugog roditelja. Djetetu razvedenih roditelja vrlo je teško biti “u sredini”. Ukoliko nam dijete želi pričati o vremenu provedenom u domu drugog roditelja, saslušajmo ga ljubazno, a komentare i pitanja zadržimo za sebe.

5. Zauzimanje strana

Dijete podjednako voli oba svoja roditelja. Ukoliko od njega tražimo da u određenim pitanjima zauzima stranu, to će u njemu proizvesti ogromnu količinu stresa koji se može odraziti na njegovo opće stanje i stabilnost. Zauzimanjem strane u djetetu se budi osjećaj krivnje prema mami ili tati i osjećaj nelojalnosti koji utječu na učenje, koncentraciju, emocije, društvene odnose i druga polja djetetova života.

6. Kad se dijete snosi s osjećajima roditelja

Ukoliko se žalimo djetetu kako smo usamljeni nakon što nas je bračni drug napustio, ukoliko smo tužni i otvoreno pred djetetom iskazujemo depresivna stanja, u djetetu se javlja želja da na sebe preuzme nešto od tih negativnih osjećaja i da ono bude “roditelj” nama i da se brine o nama.

A to je prevelik teret za dijete. Dijete treba biti dijete i bez obzira na njegove godine, ne treba ga opterećivati vlastitim strahovima, ljubavnim neuspjesima, manjkom vlastitog samopouzdanja i drugim osjećajima kroz koje prolazimo tijekom razvoda. Djeca imaju i svoje osjećaje za “probaviti” i teško se mogu snositi s tako teškim pitanjima odraslih u vrijeme raspada obitelji.

7. Prijetnje

Ukoliko djetetu zaprijetimo da ćemo mu zabraniti kontakt i viđanje s drugim roditeljem ukoliko taj drugi roditelj ne prestane raditi ovo ili ono, samo povećavamo osjećaj straha i gubitka kod mališana. Kako bi se razvilo u funkcionalnog, samopouzdanog i produktivnog člana društva te kompletnu odraslu osobu, dijete treba oba roditelja kao uzor i njegovatelja.
Stoga treba kod bivšeg supružnika isticati njegove dobre strane u koje se dijete može ugledati i iz njih učiti.

Razvod je vrlo ozbiljna i teška životna situacija za sve članove obitelji. I ponekad nije lako ostati priseban i smiren, ali mama i tata moraju razriješiti u svojoj glavi da se veza prekida samo između njih, da se ni jedan od njih ne razvodi od svog djeteta. Djeca moraju vidjeti da bez obzira što roditelji iz ovog ili onog razloga ne mogu više živjeti i biti zajedno, da su oba spremna njegovati dobre odnose zbog djeteta i odgovornosti koje prema njemu imaju.

(JK, Izvor: www.101divorceparenting.com)