Klub roditelja nedonoščadi Palčići, osnovan u veljači ove godine, prva je udruga u Hrvatskoj s ciljem promicanja svjesnosti te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, kojih se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 5 posto.

Udruga pruža podršku roditeljima nedonoščadi u ranim danima već u bolnici, a potom i nakon izlaska iz bolnice organizacijom predavanja i savjetovanja za roditelje i posvojitelje uz pomoć vanjskih suradnika ili stručnjaka različitih struka.

Već su uhodana aktivnost udruge i grupe podrške roditeljima nedonoščadi, u sklopu kojih se, u toploj i nekritičnoj atmosferi, želi potaknuti razmjena ideja, informacija i proživljenih iskustava. Cilj je ovih okupljanja potaknuti zbližavanja i prijateljstva kako bi se smanjio osjećaj usamljenosti kroz koji prolazi većina roditelja u ovom iznimno osjetljivom i zahtjevnom razdoblju za bebe i roditelje.

Grupe za podršku redovito se okupljaju u Zagrebu, Splitu, Daruvaru te uskoro i u Čakovcu. Dugoročni cilj udruge je osnivanje savjetovališta koje će, osim pružanja ljudske i stručne pomoći, raditi na razvijanju  multidisciplinarnog pristupa praćenja i liječenja prijevremeno rođene djece kako bi se unaprijedlila skrb i kvaliteta života budućih generacija nedonoščadi i njihovih roditelja.

Posljednja u nizu aktivnosti kojom će udruga obilježiti Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju je organizacija edukativnih predavanja vodećih hrvatskih liječnika koja se bave različitim područjima prijevremenog rođenja, koja će se u prosincu održati u KB Sveti Duh.

Detaljan raspored predavanja bit će objavljen na internetskoj stranici udruge www.palcici.com.


KONTAKT ZA UČLANJENJE:
Željka Vučko, predsjednica udruge Klub roditelja nedonoščadi Palčići
T:091 3712 722 / e-mail: zdvucko@gmail.com
www.palcici.com