Ah ta djeca, nepredvidiva i samozatajna. S njima je svaki dan nova avantura koja nikad ne završava. A posebno avanturistički se osjećamo kad naš mališan ima nastupe bijesa, glasnog vikanja ili neutješnog plača tj. tantruma, a mi ne znamo što da u tom trenutku napravimo.

Magično pitanje

Kako brzo i jednostavno stati tantrumu na kraj? Na ovo pitanje odgovor je pokušao dati portal BrightSide  koji piše da roditelj može zaustaviti izljeve bijesa samo jednom rečenicom: “Je li u pitanju mali, srednji ili veliki problem?”

Kad dijete odgovori na postavljeno pitanje, roditelju sugeriraju da djetetu predloži da zajedno smisle rješenje za novonastali problem. I dječji psiholozi su pokušali objasniti zašto ovo tako jednostavno pitanje smiruje dijete u sekundi. Oni smatraju da postoje tri temeljna objašnjenja zbog kojih je ova rečenica toliko moćna.

Zašto baš ta rečenica?

Puno puta iznova je potvrđeno da djetetu nikad dosta roditeljske pažnje. Stoga postavljanjem pitanja “Je li u pitanju mali, srednji ili veliki problem?” klincima dajemo do znanja da prihvaćamo i uvažamo njihove osjećaje. Isto tako psiholozi smatraju da ova upitna rečenica klince zaustavlja u razmišljanju i “tjera” na suočavanje situacije u kojoj su se našli. Stručnjaci su uvjereni da ovom rečenicom šaljemo i indirektnu pozivnicu djetetu na zajedničko rješavanje problema.

Stoga, postavljanjem samo jednog pitanja i mirnim razgovorom od svega nekoliko minuta s vašim mališanom, uštedjet ćete dosta vremena, poštediti svoje živce i što je najvažnije steći djetetovo povjerenje. Što vam više od toga treba.

Nastupi gnjeva (tantrumi) kod djece: nova studija otkriva da se događaju po točno određenom obrascu