Najčešće roditeljske zamke koje pridonose roditeljskom stresu i otežavaju podizanje djece, a počivaju na pogrešnim uvjerenjima i očekivanjima jesu:

Roditelj- negativac

Ovakvog roditelja vrlo lako se prepoznaje po čestim “borbama moći” s djetetom. Nerijetko kritizira, viče, opominje i prijeti. Štogod dijete napravilo ili promijenilo, za njega nikad neće biti dovoljno dobro. Roditelj-negativac u opasnosti je upasti u zamku da primjećuje samo djetetova negativna ponašanja i daje mu samo negativnu pažnju.

Savršen roditelj

Svi mi pokušavamo biti savršeni roditelji, ali u tome znamo pretjerati, nauštrb sebe samih, ali i vlastite djece. Ova zamka proizlazi iz želje da se bude savršen, a ne samo dobar ili dorastao roditelj. Uvijek imajte na umu da savršen roditelj jednostavno ne postoji, a nastojanje da se to bude samo vodi u stres, frustraciju, razočaranje, krivnju itd. Od silne želje za svakodnevnim savršenstvom, roditelj ne može uživati u zajedničkim trenutcima.

Savršeno dijete

Nije realno očekivati od roditelja da njihovo dijete bude savršeno. Treba se što prije pomiriti sa činjenicom da su sva djeca ponekad cendrava, uznemirena, zločesta. Način na koji roditelji reagiraju utječe na to hoće li ovi problemi ostati isti, pogoršati se ili će se pak smanjiti s vremenom.

Pusti ih na miru/ne diraj ih/ne gledaj ih (dok su dobri)

Ako se djeca lijepo ponašaju i igraju, roditelj na njih ne obraća pažnju. Ovakvo ponašanje itekako može biti zamka jer ignoriranje djeteta smanuje vjerojatnost ponavljanja lijepog ponašanja.

[PROČITAJTE I OVO: Zamke roditeljstva: 8 najčešćih grešaka kod odgoja predškolaraca]

Za sve sam ja kriva/kriv

Nije rijetkost da se roditelji okrivljuju za sve djetetove poteškoće i probleme. Nije nemoguće voditi i usmjeravati dijete na način da se nauči osnovnim vrijednostima i socijalnim vještinama, ali nije moguće kontrolirati sve što utječe na djetetovo ponašanje. Roditelji su ponekad deprimirani jer misle da je sva krivnja za djetetovo ponašanje na njima te im je zbog te depresije još teže biti mirni i strpljivi s djetetom.

Za sve je krivo ono

Ovo vjerovanje za probleme u ponašanju u potpunosti okrivljuje dijete. Na primjer, roditelj zna reći: “Ona je tako tvrdoglava, nikad ne napravi što joj se kaže.” Takva uvjerenja mogu sprečavati roditelje da uvidi kako njegova vlastita ponašanja zapravo pridonose djetetovom lošem ponašanju. Mnoge poteškoće rezultat su toga kako djeca i roditelji razgovaraju i odnose se jedni prema drugima.

Žrtva

Kada roditelji postanu tako zaokupljeni svojim roditeljstvom, događa se da zanemare svoje potrebe za intimnošću, druženjem, rekreacijom, privatnošću / vremenom nasamo i zabavom. Kad si nešto “priušte”, javlja se nezadovoljstvo i odnos s partnerom se pogoršava. Kvalitetno roditeljstvo jedino je moguće kad odrasli imaju uravnotežen život. Žrtvovanje ne “proizvodi” kvalitetno roditeljstvo.

Ostajanje zajedno zbog djece

Kod djece koja rastu u obiteljima u kojima postoje ozbiljni problemi u odnosima, velika je vjerojatnost da će se pojaviti emocionalni problemi, kao i različite vrste problema u ponašanju.

To će oni prerasti

Probleme koji se pojavljuju u djetetovom ponašanju, roditelji nerijetko vide kao nešto prolazno, nešto što će djeca s vremenom prerasti. Međutim, nepoželjnim ponašanjem treba se pozabaviti od malih nogu. Vjerovanje kako će problematično ponašanje samo proći može sprečavati roditelje da nađu uzroke takvog ponašanja, da traže rješenja problema, učine neke promjene ili potraže pomoć.

Pročitajte sve zamke i odaberite onu/one u kojoj/kojima ste prepoznali sebe ili vam je to predbacio netko od vaših najbližih. Ako ste se pronašli u nekoj ili u više navedenih zamki, za vlastitu dobrobit, ali i dobrobit cijele svoje obitelji, pokušajte se što prije iz nje “iskoprcati.”

Tekst je pisan uz pomoć priručnika za voditelje radionica s roditeljima “Rastimo zajedno” Roditeljstvo u najboljem interesu djeteta i podrška roditeljima najmlađe djece.