Rivalstvo među braćom

Zdravo je da se djeca međusobno ponekad porječkaju, ali sve ima svoju granicu. Ukoliko vrlo često dolazi do sukoba u vašoj obitelji, vrijeme je da pronađete srž problema. Za početak, objasnite im da ni pod koju cijenu nećete tolerirati bilokakvu vrstu fizičkog obračuna među njima. Dajte im do znanja da je udaranje, šamaranje, griženje strogo zabranjeno. Pomognite djeci shvatiti da moraju funkcionirati kao jedan tim. Pojasnite im važnost međusobnog uvažavanja i poštovanja. Nemojte raditi razliku među djecom i posvećujte im jednaku pažnju. Uspostavite ravnotežu u međusobnim odnosima.

Krađa

Za početak ostanite hladne glave i ne paničarite. Ako se nađete u situaciji da vam je dijete nešto ukralo, najvažnije je da s njim mirno porazgovarate i saznate njegove motive. Možda će dijete u početku nijekati krađu, ali vi svejedno budite ustrajni i saznajte zašto je do toga došlo. Obavezno mu dajte do znanja da je krađa iznimno ružan čin i da se ona ne smije ponoviti. Recite djetetu da se ukradeno mora vratiti ili platiti, ovisno o situaciji te da se obavezno ispriča za svoje nedjelo. Ukoliko dijete nastavi po svome i konstatno krade tuđe stvari i ne vidi u tome ništa loše, zatražite pomoć stručnjaka.

Neiskrenost

Dijete lijepom ponašanju moramo učiti od najranije dobi. Neiskrenost je loša navika koju djeca ne bi trebala usvajati i u njoj sudjelovati. Stoga objasnite djetetu koliko je važno biti iskren te imati poštovanja prema drugima. Ukoliko svjedočite djetetovoj neiskrenosti, pa makar ona bila i banalna, nemojte mu preko toga prijeći. Smislite adekvatnu “kaznu” kako bi dijete na vrijeme shvatilo da je iskrenost vrlina koja je uvijek na cijeni.

Loše navike

Ne možete očekivati od djeteta da pospremi iza sebe ako vi to isto ne radite. Ružne navike lako se stječu i s njima treba biti jako oprezan. Ako vidite da dijete nije uopće zainteresirano za npr. slaganje vlastitog kreveta podsjetite ga da se to od njega očekuje i da je to sasvim normalno. Pritom, ne budite prekritični i prezahtjevni.

Grintavost

Nije čudno da su djeca s vremena na vrijeme grintava, međutim kad prijeđu granicu treba znati reagirati. Kako cviljenje i grintavost ne bi prerasli u iritantnu naviku, djetetu jasno objasnite da to nećete tolerirati. Ako budete udovoljavali nerazumnim željama djeteta samo kako bi se ono što prije smirilo, možete očekivati još grintanja. “Samo ovaj put” kod najmlađih najčešće ne pali. Objasnite djetetu kako uopće ne razumijete što želi kada se tako “čudno” ponaša i pokušajte saznati što mu stvarno u tom trenutku treba.

20 lekcija lijepog ponašanja koje djeca trebaju usvojiti do devete godine