Na jučerašnjem okruglom stolu, (O)siguran online, na temu sigurnosti djece na internetu znanja i iskustva razmijenili su hrvatski stručnjaci te direktorica švedske vladine organizacije, Swedish Media Council, Ewa Thorslund. Uz gđu. Thorslund govorili su Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, Tea Brezinšćak, psihologica iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, Ivo Jakić, policijski savjetnik Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a i Walter Leonhartsberger Schrott, predsjednik uprave Wiener osiguranja VIG.

Okrugli stol potaknut je zabrinjavajućim statistikama: prema istraživanju 75% predškolske djece koristi se tabletom bez nadzora, 88% djece i mladih izjavilo je da su svjedočili zlobnim komentarima i neprimjerenom ponašanju drugih na društvenim mrežama, a 62% roditelja zabrinuto je zbog dostupnosti neprimjerenog online sadržaja djeci.

Zahvaljujući internetu vrlo lako i brzo možemo saznati sve što nas zanima, ali upravo takva brzina i protočnost informacija ima svoje negativne stane. Ponekad je teško razlučiti je li sadržaj istinit ili lažan, a ovakva vrsta promišljanja je djeci posebno teška, stoga im je potrebna pratnja odraslih kako bi razvili kritičko mišljenje i postali svjesni medijski korisnici. Također, osnovni problem je što roditelji ne znaju koje su sve opasnosti na internetu, nisu dovoljno upoznati sa brojnim društvenim mrežama te iz tog razloga nisu u mogućnosti pripremiti djecu za online svijet.

Upravo ih navedenih razloga Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. organiziralo je okrugli stol na temu sigurnosti djece na internetu. Društveno odgovorni projekt Wiener osiguranja, (O)siguran online koji uključuje okrugli stol, predavanja u školama i predstavljanje brošure roditeljima i nastavnicima pod pokroviteljstvom je Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Walter Leonhartsberger Schrott, predsjednik uprave Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. na okruglom stolu izjavio je:
„Već sedmu godinu zaredom organiziramo Social active day, projekt društveno odgovornog poslovanja kroz koji naši djelatnici doprinose rješavanju određenog društvenog problema. Ove godine odlučili smo ukazati na rastući problem ugrožene sigurnosti djece na Internetu. Ostvarili smo suradnju s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu i njihovim projektom „Djeca medija“ u okviru koje će održati edukativne radionice za roditelje i nastavnike u 12 škola koje će nominirati i odabrati naši djelatnici. Prije svega, cilj nam je pomoći roditeljima i nastavnicima da zaštite maloljetnike i pripreme ih na opasnosti s kojima se mogu susresti na internetu. Jedna od vrijednosti Wiener osiguranja je briga za zajednicu, a cilj nam je živjeti vrijednosti za koje se zalažemo.“

Kako zaštititi djecu na internetu?

Roditelji mogu smanjiti rizik od potencijalnih opasnosti za djecu na internetu, a ključna stvar je razgovor s djecom. Jednako kao u stvarnom svijetu i u virtualnom svijetu je potrebno postaviti pravila i očekivanja od djece te im objasniti koje su posljedice određenih postupaka. Roditeljima bi bilo lakše zaštititi djecu ako je računalo smješteno u dijelu kuće u kojem borave svi ukućani. Važno je na uređajima prilagoditi postavke pretraživanja, blokirati pornografske i ostale neprimjerene sadržaje. Djeci treba objasniti kako je opasno otkrivati osobne informacije na društvenim mrežama, u porukama ili na blogu.

Istraživanja govore da što djeca više vremena provode na društvenim mrežama, osjećaju se nezadovoljnije. Osjećaj nezadovoljstva javlja se u vezi s njihovim postignućima u školi, vanjskim izgledom i standardom života općenito. Ipak, prema istraživanjima, ono zbog čega se osjećaju pozitivnije svakako su brojna prijateljstva. U brošuri ćete pronaći informacije koje društvene mreže djeca vole i kako im pomoći da se njima pravilno služe.

Preuzmite edukativnu brošuru

(O)siguran online brošura predstavila je potencijalne izvore opasnosti za djecu na internetu od neprimjerenih sadržaja, izazova društvenih mreža i elektroničkog nasilja. Brošuru s konkretnim savjetima kako zaštiti djecu na internetu možete preuzeti na ovoj poveznici.