Kad uđu u one lude godine, mnogi dječaci postanu neuredni, zaboravljivi, neusredotočeni, neorganizirani. U školu zaboravljaju ponijeti stvari koje nuženo trebaju za nastavu, a kući se vraćaju bez knjiga, bilježnica, tenisica. S druge strane, djevojčice koje ulaze u pubertet imaju manje problema sa samoorganizacijom i urednošću. Kao da su uvijek bolje pripremljene i fokusiranije. Promjenama s kojima se suočavaju mladi u pubertetu bavi se dr. Frances Jensen, voditeljica odjela za neurologiju na Sveučilištu u Pennsylvaniji i autorica knjige “The Teenage Brain: A Neuroscientist’s Survival Guide to Raising Adolescents and Young Adults”.

Dr. Jensen i sama je majka dvojice sinova koji su u pubertetu te kaže kako djevojčice i dječaci doista plove po različitim orbitama kada uđu u tinejdžerske godine. To su potvrdila dosadašnja neuroznanstvena istraživanja, no potrebno je naglasiti da se radi o vrlo suptilnim razlikama u rasponu od sposobnosti da se usredotoče i organiziraju, pa do emocionalne empatije koju osjećaju za druge. Istraživanja su pokazala da su djevojke bolje od dečki u prepoznavanju tuđih emocija i mentalnih stanja, lakše im je zadržati pažnju na nečem, pamtiti informacije i lakše se izražavaju.

Ništa od navedenog ne znači da su dječaci sporiji, gluplji ili da nazaduju, već se njihov mozak jednostavno razvija malo drugačije. Brojne snimke glave i mozga pokazale su da je mozak kod djevojčica u srednjim tinejdžerskim godinama čak dvije godine “zreliji” od mozga dječaka. No znanost nema odgovor na pitanje zašto je to tako. Dečki tu razliku nadoknađuju oko 20. godine.

Kako pomoći sinu da se fokusira, koncentrira i organizira?

Prije svega prihvatite činjenicu da mnoge propuste u samoorganizaciji vaš sin ne radi namjerno i svjesno. Sjetite se da je njegov mozak u fazi intenzivnog razvoja i da je normalno da će ponekad biti zaboravljiv, smušen, neusredotočen.

Bez vike, osuđivanja i panike, pomognite mu tako da ga podsjetite što sve treba napraviti, ponijeti ili spakirati. Verbalno ga podsjećajte i pitajte je li nešto napravljeno dok mu ne uđe u rutinu. Šaljite mu poruke, ostavite zalijepljeni post-it papirić ili neku drugu vrstu obavijesti. Isto tako, potičite sina da si sam zapisuje zadatke. Danas je vrlo lako raditi bilješke na pametnim telefonima i u kalendarima.

Naučite ga da bude u doticaju s vlastitim emocijama

U našem društvu očekuje se od dječaka koji počinju odrastati da budu čvrsti, snažni i da ne plaču. Uči ih se da nije ok osjećati se tužno, potišteno, razočarano ili prestrašeno. Te emocije treba potisnuti i zaboraviti.

Emocionalni odgoj dječaka – područje kojim se društvo još ne može ponositi

Stoga ne čudi ako vaš tinejdžer ima poteškoća artikulirati svoje emocije i s njima se uskladiti. No i ovdje roditelji mogu pomoći. Naučite sina da se jednostavno zapita “Što sada osjećam?” Dobro je i da mu roditelji reflektiraju što osjeća.

“Izgledaš mi jako ljutito i tužno što ne možeš ići kod prijatelja igrati igrice, ali obećao si s nama posjetiti baku i to obećanje ćemo izvršiti i nema potrebe ni smisla da se sada ovako loše ponašaš” – ovo je samo primjer reflektiranja negativnih emocija. Time roditelj na neki način daje dječaku i dopuštenje da se osjeća tužno i nesretno.

Osim prepoznavanja vlastitih emocija, važno je da nauče prepoznati i poštivati tuđe. Empatija se uči upravo tako – postavljanjem pitanja kako bi se ti osjećao da si u njegovim/njezinim cipelama?

Naučite ga koristiti SOR tehniku

SOR tehnika ili “Stani! Opusti se! Razmisli!” nešto je što može dječacima pomoći da se lakše snose sa svime što se događa oko njih. Bez obzira kakvim osjećajima bili preplavljeni, koliko uznemireni ili oduševljeni bili, može im pomoći da se u određenim situacijama primire, duboko dišu, malo se opuste i tek tada razmisle kako će reagirati i što će napraviti sljedeće. Ako koriste ovu tehniku, ona ih može spasiti od mnogih nepromišljenih postupaka, rizičnog ponašanja i nevolja, ali im pomoći i kad se loše osjećaju.

Budite strpljivi

Ma koliko vas vaš pubertetlija ponekad izluđivao, pokušajte ostati mirni i strpljivi. Pokušajte shvatiti što se sve sada događa u njegovom svijetu, umjesto da samo lupate vratima, čupate kosu i razvijate neprijateljstva sa sinom u godinama kada mu zaista trebate, iako vam on to tako nikada neće reći.