Djecu treba dovoljno rano naučiti poštovanju i granicama, kako bi izgradili temelje za zdrave odnose u budućnosti. Roditelji adolescenata često su zabrinuti kada vide kako se njihova djeca ponašaju prema suprotnom spolu, a malo ih uzima u obzir da djeca o ljubavi, povejrenju i poštovanju počinju učiti od dojenačke dobi.

To znači da članovi obitelji i skrbnici mogu učiti djecu kako da budu puni poštovanja jedni prema drugima i kako da se snose sa svojim osjećajima bez pribjegavanja nasilju. Što možemo učiniti?

Pružite im obilnu i stalnu pažnju

Od rođenja, djeca trebaju njegu i pažnju, ljubav i privrženost od strane roditelja i skrbnika. To im pomaže da se osjećaju sigurno i zaštićeno te im pomaže da nauče vjerovati drugima. Osim toga, djeca koja dobivaju dovoljno ljubavi i podrške, više će i druge tretirati s poštovanjem.

Počnite sa stvaranjem zdrave interakcije

Malena djeca imitiraju ponašanje koje vide oko sebe. Svaki roditelj koji čuje svog predškolca kako ponavlja proste riječi ili psuje u javnosti, znaju odakle je takvo izražavanje poteklo.
Stavovi i ponašanje odraslih i starije braće u kućanstvu, imaju snažan utjecaj na djecu i način na koji uče ponašati se i razmišljati. Ukoliko mama i tata razgovaraju bez imalo poštovanja jedan prema drugome, ukoliko si prijete, pokazuju ljutnju na nezdrav, prijeteći način uz lupanje vratima ili bacanje stvari po kući, mališani ne znaju drugačije zaključiti nego da se tako odrasli i inače ponašaju kada su ljutiti.

No, ukoliko roditelji u komunikaciji poštuju jedan drugog i rješavaju probleme konstruktivno, tada djeca po takvom primjeru i sama uče kako poštivati druge i voditi zdravi razgovor u konfliktnim situacijama.

Učite djecu o granicama

Kada govorimo o granicama radi se o ograničenjima koje si sami postavljamo, a koji komuniciraju drugima što je za nas prihvatljivo, a što nije. Takva ograničenja na neki način štite djecu, ali ih i uče o osjećajima i potrebama drugih.

Djeca moraju imati granice i postaviti ih uz pomoć roditelja na način da se zapitaju što osjećaju kao dobro, a zbog čega osjećaju neugodu. Istovremeno djecu treba upoznati s granicama koje su si postavili drugi te ih naučiti poštivati te granice.

Roditelji, nadalje, trebaju naučiti djecu kako drugima pokazati svoje granice uz pomoć tzv. “Ja izjava”. Nema ništa loše u tome ako dijete slobodno kaže “Ja se ne volim ljubiti u lice”. Najlakše je ovu metodu naučiti djecu vlastitim primjerom, pa im kažite “Ja ne volim kada me povlačiš za kosu, jer me to boli”. Na taj način mirnim tonom objašnjavate djetetu da je to granica preko koje ne smiju prijeći i koju treba poštivati. Osim poštovanja, dijete uči i empatiju tj. sposobnost prepoznavanja kako se netko drugi osjeća. Empatija je obično ključ za učenje kako poštivati druge.

Kako djeca rastu i dolaze u interakciju s drugim ljudima i vršnjacima, lakše će rješavati i snositi se sa konfliktima i komunicirati svoje granice. “Ne volim kada mi uzimaš igračku”, puno je bolja izjava od frustriranog napada na drugo dijete udarcem, odnosno tužakanja i plača.

Treba biti ustrajan u pravilima i ograničenjima

Pravila su nužna u svakom kućanstvu, prije svega kako bi dijete bilo sigurno. Djeca trebaju strukturu i granice kako bi imali uporište u obitelji kod situacija kao što je pritisak vršnjaka i kako bi se osjećali samopouzdano i sretno.

Vaša očekivanja vezana uz ponašanje djeteta trebaju biti jasno komunicirana, a potom i ostvarena kroz ustrajna ponavljanja i definiranje posljedica. “Ukoliko ćeš se voziti na biciklu bez kacige, uzet ćemo ga i zaključati ga na tjedan dana u podrum”, dobar je primjer jer je u ovoj rečenici jasno izraženo očekivanje, ali i posljedice ukoliko se dijete ogluši na zamolbu.

Ukoliko nema ovakvih pravila ili ih postavljate samo povremeno, djeca postaju zbunjena, ali brzo nauče kako probijati granice, kako zaobići pravila i proći nekažnjeno, što sve zajedno znači, da manje poštuju roditelje i njihov autoritet.

Stvaranje tople obiteljske atmosfere u kojoj će postojati neka ograničenja i pravila, prvi je korak koji roditelji mogu poduzeti kako bi umanjili nasilno ponašanje kod djece. To će pomoći dječacima i djevojčicama da se međusobno poštuju i da u budućnosti ostvaruju zdrave, romantične  veze i odnose.
(JK)