Psiholozi, pedagozi, terapeuti i drugi stručnjaci već godinama provode kampanju protiv fizičkog kažnjavanja djece. Čak i “malo po guzi” nije prihvatljivo, kažu studije na kojima se ovaj stav temelji. Zašto? Zato što djeca najviše uče po modelu i ako ih udaramo, usvojit će to i sami kao oblik ponašanja koji je njima prihvatljiv. Na taj način stvara se lanac nasilja u društvu, a djeca imaju i druge psihičko-emocionalne posljedice. Nova studija, pak, tvrdi da povremeno dati po guzi ne ostavlja posljedice na dijete ako se ono općenito osjeća voljenim.

Biti strog roditelj može biti dobro za dijete tako dugo dok se disciplina balansira s ljubavlju i pažnjom, tvrde istraživači, ali udruge i mnogi predstavnici struke na ovo su reagirali gnjevno, podastirući dokaze da fizičko kažnjavanje ostavlja dugotrajne negativne posljedice na dijete.

Istraživanje su proveli stručnjaci na fakultetu Albert Einstein College of Medicine iz New Yorka i to među tinejdžerima te ga objavili u stručnom časopisu Parenting: Science and Practice. U članku stoji da verbalne prijetnje i pokoji udarac ne ostavljaju trag ako se dijete općenito osjeća voljeno, zaštićeno i ako mu se daje potrebna pažnja. Voditeljica istraživanja, dr. Miguelina German, tvrdi da je majčinska ljubav ili “percepcija majčinske topline” štitila tinejdžere od antisocijalnog ponašanja. Tinejdžeri koji su percipirali majke kao osobe pune ljubavi i pažnje, mogli su shvatiti da oštra disciplina proizlazi iz toga što se majka za njih brine. Ako su i bili fizički ili verbalno kažnjeni, razumjeli uzroke zašto se to dogodilo, a istovremeno shvaćali da to ne znači da ih majka ne voli, mladi ispitanici se nisu osjećali odbačeno, nevoljeno ili zbog toga pokazivali antisocijalno ponašanje.

Rezultati studije navodno su potvrdili da kažnjavanje vrlo rijetko rezultira antisocijalnim ponašanjem u budućnosti, ako dijete shvaća da kazna ima utemeljeni razlog. Do sad se tvrdilo da fizičko kažnjavanje kod djece stvara rizik od agresivnog ponašanja, delikvencije i hiperaktivnosti. Nova studija tvrdi da se to može izbjeći, odnosno moderirati.

S druge strane, oni koji se svakodnevno bave ovim problemom i razgovaraju s roditeljima, kažu da je akt fizičkog kažnjavanja najčešće impulzivna radnja u kojoj nema puno razmišljanja i zbog koje roditelji kasnije žale. Zbog toga je nemoguće odgajati djecu na način da se svjesno dozira oštro discipliniranje i ljubav.

Ovo pomalo kontroverzno pitanje koje potkopava dugogodišnji rad grupa koje se zalažu za odgoj bez batina, najžešće je odjeknulo u Velikoj Britaniji. Tako, primjerice, glasnogovornik udruge NSPCC koja se godinama bori da se zakonski zabrani bilo koji oblik fizičkog kažnjavanja djece kaže: “Udaranje nije učinkovit način kažnjavanja i potkopava povjerenje i odnos između roditelja i djeteta. Ono jednostavno uči dijete da je biti nasilan u redu. Mladi nam govore da nakon udaraca osjećaju uznemirenost, ali često uopće ne mijenjaju svoje ponašanje i svejedno rade ono što su naumili raditi. Mi pomažemo roditeljima da koriste konstruktivnije metode kako bi djecu naučili razliku između dobrog i lošeg”.

Neke starije studije otkrile su da su strogost i disciplina najbolji način da se odgoje prilagođeni pojedinci. Tradicionalno autoritativno roditeljstvo, kombinirano s postavljanjem određenih očekivanja prema djeci te toplinom, razmijevanjem i osjećajnošću, stvaraju sposobne i prilagođene pojedince. Tako tvrdi studija iz 2009. godine provedena na londonskom Institute of Education.

Sve ove studije rade se s ciljem da daju određene praktične smjernice roditeljima, kako odgajati djecu. Kao i studije iz mnogih drugih područja, često su kontradiktorne, pa ostaje na roditeljima da rade kako osjećaju i misle da je najbolje. Fizičko kažnjavanje u praksi podrazumijeva barem jednu kontradiktornost, a to je da ne možemo željeti da naša djeca ne udaraju drugu djecu, roditelje i bližnje, a onda im svojim agresivnim pristupom pokazujemo suprotno. Bilo koji oblik nasilja ne vodi ničem dobrom, pa bi roditelji zapravo trebali dobro razmisliti što rade prije nego dignu ruku na dijete. Ako pak se ne mogu kontrolirati, trebali bi iskoristiti tehniku koju koriste u odgoju djece – udahni duboko 10 puta i smiri se ili uzmi pauzu od 60 sekundi.