Osnovni su razlozi za osjećaj tuge kod djeteta gubitak ili odvojenost od dragocjena predmeta ili osobe. Vrlo često tuga se može pojaviti zbog razdvojenosti od roditelja. Puno puta su roditelji iz više razloga “osuđeni” na ostavljanje djeteta kod bake, djeda, rodbine ili susjede.

U većini slučajeva, djeca odmah pristanu na čuvanje kod nekoga drugoga, ali kad padne noć, uglavnom prije spavanja sjete se svoje najdraže mame ili tate i tu nastaju problemi. Najčešće reagiraju plačem ili upornim moljakanjem da se nazovu roditelji te da se dođe po njih.

Tuga zbog razdvojenosti od roditelja

Već je odavno poznato da djeca u brojnim situacijama reagiraju drugačije nego mi odrasli. Za njih je puno situacija novo, drugačije, nepoznato, a i emocionalne reakcije su im intenzivnije od onih koje imaju odrasli. Štoviše, nerijetko se događa da je dijete jako uznemireno zbog situacije koju odrasla osoba i nije percipirala ili ju je percipirala kao nešto što nije tako strašno.

Dok su odrasli već navikli na neku vrstu razdvojenosti od bliskih osoba i uglavnom ne pokazuju tugu zbog toga, kod djece ti su osjećaji puno intenzivniji i ne libe ih se pokazati. Tako se primjerice, situacija privremene razdvojenosti od roditelja odraslima može činiti banalnom i nedovoljno značajnom da se dijete osjeća tako tužno, posebice ako će roditelje vidjeti vrlo brzo.

Međutim, bez obzira na to kako se odrasloj osobi čini, djetetu je u tome trenutku uistinu teško. Psiholozi savjetuju da kada je riječ o iskrenoj tuzi, tada je iznimno važno dopustiti djetetu da odtuguje gubitak ili odvojenost koju proživljava.

Što odrasli mogu činiti?

Za početak pokažite djetetu da razumijete njegov osjećaj tuge. To možete učiniti riječima poput “Vidim da te je ovo rastužilo!” ili jednostavnim fizičkim kontaktom poput zagrljaja. Slobodno možete i empatički reflektirati djetetove osjećaje i reći nešto poput:  “Vidim da si sada tužan/tužna jer nema mame i tate pored tebe.” Situaciju pokušajte normalizirati i rečenicom kao što je: “Katkad je djeci teško kada mame i tate nema pored njih, ali ujutro će doći i onda ćeš ponovno biti s njima.”

Kada vidite i osjetite da se dijete smirilo ponudite mu opcije. Primjerice da telefonom nazove tatu, da pripremi nešto za tatu čime će mu pokazati koliko mu nedostaje, da razgovarate o tati ili onome što najviše vole zajedno raditi, što ćete raditi kada se tata vrati s puta i sl. Postoji puno opcija kako bi se ublažio osjećaj izgubljenoga.

Imajte na umu da, ako se djetetu ne daje prostora i vremena da odtuguje, osjećaji tuge i žalosti ostat će u djetetovu tijelu i mogu se manifestirati na druge načine. Ako uočite bilo koju sustavnu promjenu koja na neki način loše utječe na djetetovo funkcioniranje, potražite pomoć.

Edukativne slikovnice s dodatkom za roditelje

Ako se dijete bori s tugom zbog razdvojenosti od bliske osobe, sebi i njemu možete pomoći i kroz uvijek zanimljive edukativne i terapeutske slikovnice. Nedavno je izašla serija slikovnica “Tuga” izdavačke kuće Evenio u sklopu koje se nalazi i slikovnica “Mišić je tužan jer mu nedostaju roditelji” , a koja se bavi osjećajem tuge zbog razdvojenosti od roditelja. U slikovnici namijenjenoj za djecu od dvije do šest godina glavne likove tumače dva mišića koje su roditelji za vikend ostavili na čuvanju kod bake. Čitanjem ove slikovnice, djeca se kroz jednostavnu ilustriranu priču vrlo lako mogu poistovjetiti s vlastitom situacijom i emocijom s kojom se bore.

Slikovnica ima i dodatak sa savjetima za roditelje koji će im pomoći da bolje razumiju ponašanje svojega djeteta, zadovolje njegovu emocionalnu potrebu koja stoji iza tuge te da mu pomognu naučiti regulirati taj negativan osjećaj.

Slikovnicu “Mišić je tužan jer mu nedostaju roditelji” možete naručiti u Klinfo shopu.