Današnje obitelji u konstantnoj su žurbi i rasporedi su popunjeni čak i vikendom. Tijekom tjedna djecu se razvozi na aktivnosti, rade se zadaće, kuha za sljedeći dan i pokušava držati u korak sa svakodnevnim obavezama svih članova obitelji. Vikend koji bi trebao biti vrijeme odmora, mnogim roditeljima je radni, a ako nije radni, subotom i nedjeljom nadoknađuje se sve što se nije stiglo od ponedjeljka do petka – čisti se kuća, pere i suši rublje, vozi djecu na rođendan ili neko događanje, posjećuju se baka i djed ili drugi članovi obitelji, obavljaju veći kućni popravci i slično.

Ponekad se čini da je jednostavno nemoguće zastati, udahnuti punim plućima, opustiti se, naspavati, uživati u tišini i druženju.

Svi znamo da je vrijeme koje dajemo jedni drugima, koje roditelji poklanjaju djeci, najdragocjenije što im mogu dati. Važno je jednostavno odlučiti što je važno, odrediti prioritete, pa makar to značilo da kuća neće blistati od čistoće i svi planovi biti ispunjeni. Roditelji trebaju znati uzeti predah i trebaju djecu naučiti da naprave isto. Naše tijelo, srce i um trebaju vrijeme bez planova i strukture, odnosno vrijeme za odmor u kojem se ne radi ništa, već se jednostavno biva. To je vrijeme kada se “resetiramo”, praznimo i ponovno punimo energijom.

Ako ne znate kako to vrijeme napraviti za sebe, možda i vama pomogne ovih pet načina pomoću kojih ćete svoje dijete naučiti da predahne, uspori i opusti se. Mladi dječji organizam mora naučiti kako se osloboditi napetosti i stresa i duboko povezati sa svojim unutarnjim bićem.

Odvojite malo vremena i jednostavno dišite

Neka mališan uzme svoju najdražu igračku i legne na leđa na neko udobno mjesto – tepih, dekicu, sofu, jastuke. Možete ga pokriti dekicom i zamoliti da igračku stavi na prsa. Potom naučite dijete da duboko udiše i izdiše (iz trbuha) na nos ili usta. Sa svakim udahom može se prisjetiti neke misli ili događaja koji su se dogodili, a sa izdahom neka ih ispuhne van iz sebe. U sobi neka bude tišina, a vi se djetetu obraćajte tihim, umirujućim glasom. Potom neka disanje bude sve pliće kako se tijelo opušta dok se dijete ne smiri potpuno. Neka djeca kod ove vježbice disanja na kraju i zaspu.

Aktivirajte osjetilne supermoći

Znate li koja je moć zajednička svim superherojima? Svi imaju jako osjetljiva osjetila. Pokušajte sa svojim mališanom osvijestiti jedno po jedno osjetilo. Za večerom ga potaknite da malo duže žvače zalogaj kako bi potpuno osjetio okus hrane. Kada ste u šetnji podsjetite ga da osvješteno diše i pokuša otkriti sve mirise u zraku (npr. zemlje, dima, lišća, benzina…) te da osluškuje zvukove koji do njega dopiru (ptičice, zvuk kamenčića ispod vaših cipela, lavež psa, zvuk motora…). Kada uđete u neki prostor, podsjetite dijete da pokuša vidjeti neke detalje koje na prvu loptu nije primijetilo. Osjet dodira najbolje će osvijestiti kroz maženje. Milujte ga po kosici, masirajte lagano duž leđa ili škakljajte po prstićima. Fizički dodir i zagrljaj dat će im osjećaj smirenosti sam po sebi.

Napravite staklenku za opuštanje

Uzmite staklenku i napunite je vodom gotovo do vrha. Zatim u nju nasipajte šarene šljokice u prahu (glittere) te dodajte malo baby ulja. Kada dijete ima jako teški dan ili je preplavljeno stresom i emocijama, a ne želi ili ne zna o tome razgovarati, zamolite ga da zamisli svoj problem. Potom protresite staklenku i potaknite dijete da gleda kako šljokice plešu po staklenki, a potom se smiruju i padaju. Za to vrijeme možda će se i dijete smiriti i pronaći rješenje za svoj problem. Fokusiranje na jedan predmet koji je uzburkan ali se smiruje, utjecat će pozitvno na djetetove uzburkane emocije.

Pišite dnevnik zahvalnosti

Kada je dijete u stresu duži period, dodajte novu aktivnost prije spavanja. Prije čitanja priče ili uspavljivanja, potaknite dijete da vam nabroji barem jedan trenutak u danu koji ga je nasmijao ili razveselio. Potom te lijepe trenutke zapišite, a iskoristiti i čitati ih možete svaki put kad dijete ima emocionalno teški period ili pad energije i samopouzdanja.

Slušajte glazbu

Navečer ili prije spavanja, kada se dijete treba smiriti i krenuti u period odmaranja, puštajte mu neku instrumentalnu umirujuću glazbu. Osim instrumentalne glazbe, u smirivanju će pomoći i razni zvukovi iz prirode kao što su šum rijeke, morski valovi, vjetar u visokoj travi, cvrkut ptica. Potaknite dijete da zavori oči i razmišlja o nekom prekrasnom mjestu gdje bi željelo biti. Ako želi, može vam to mjesto opisati kao i osjećaje koji ga u mislima preplavljuju. Ako ne želi razgovarati, neka samo uživa u melodiji, vašem društvu i osjećaju sigurnosti.