Poznato je da trudnoća, porođaj i briga za novorođenče utječu na seksualnu želju kod žena. Nova studija dokazala je da i muškarci (heteroseksualni partneri) te žene (istospolne partnerice) koje s rodiljama žive u ozbiljnim i predanim vezama, također iskuse uspone i padove kad je seksualna želja u pitanju, a nakon dolaska bebe iz rodilišta.

Najčešće su te promjene u seksualnoj želji vezane za društvene faktore ili faktore povezane s brigom i njegom za bebu. Na primjer, najčešći uzroci koji su partneri navodili kada su objašnjavali da im je seksaulna želja “na niskim granama” su: umor, stres, premalo zajednički provedenog vremena s majkom djeteta i ritam spavanja kod bebe. Faktori kao što su vaginalno krvarenje kod majke ili dojenje rijeđe su spominjani kao razlog za nedostatak seksualne želje.

Jedna ranija studija iste grupe znanstvenika otkrila je da kod majke, nakon porođaja, najveću ulogu u razini seksualne želje imaju društveni i psihološki faktori, a ne samo oni fizički.

“Ljudi obično pretpostavljaju da hormonalne promjene, ili problemi s vaginom objašnjavaju manjak seksualne želje kod majki, a da partneri jedva čekaju spolni odnos”, objašnjava profesorica psihologije i ženskih studija sa Sveučilišta u Michiganu. “Naša najnovija studija pokazuje da partneri (bilo da se radi o heteroseksualnom muškarcu ili homoseksualnoj partnerici u vezi), također proživljavaju promjene u seksualnosti koji imaju veze sa stvarnim društvenim i partnerskim promjenama koje se javljaju s dolaskom bebe“, kaže prof. van Anders.

Seksualni odnosi nakon porođaja

Znanstvenici su analizirali izvještaje 114 partnera, većinom muškaraca te manjeg broja žena, čije su partnerice rodile u periodu unatrag sedam godina. Ispitanici su odgovarali na pitanja o razini seksualne želje te o upuštanju u određene seksualne aktivnosti u prva tri mjeseca nakon porođaja.

Otprilike jedna trećina ispitanih potvrdila je da su se s partnericom upustili u seksualne odnose u periodu unutar šest tjedana od rođenja bebe. Ovi se podaci podudaraju s ranijim istraživanjem provedenom među majkama, od kojih je također trećina potvrdila da su imale seksualne odnose s partnerom već unutar šest tjedana nakon što su rodile.

Nadalje, studija otkriva da je trećina partnera pružila oralni seks parnerici u periodu unutar šest tjedana nakon porođaja.

Liječnici preporučuju da se seksualni odnos, posebno onaj koji uključuje penetraciju, odgodi za 4-6 tjedana nakon porođaja, kako bi se grlić maternice zatvorio, krvarenje zaustavilo, a vaginalna oštećenja zacijelila. Ova studija je pokazala da dvije trećine novih roditelja ove savjete ne sluša i upušta se u spolne odnose i prije šestog tjedna nakon porođaja.

U ranom postporođajnom razdoblju (tj., u prvih šest tjedana), većina parova, čak 74% je masturbirala ili primila oralni seks (58%). Više od 80% parova imalo je spolni odnos unutar tri mjeseca od rođenja bebe.

Jedna slična studija iz Australije otkrila je da majke najčešće čekaju 6 do 8 tjedana prije prvog seksualnog odnosa.

Istraživanja u budućnosti

U prvoj studiji koja je obuhvaćala samo majke, one su u najvećem broju izjavljivale da su najveći utjecaj na njihovu odluku o prvom spolnom odnosu nakon prođaja imali želja partnera za seksom te posljedice i iskustva samog porođaja.

No u ovoj novoj studiji ti isti faktori nisu utjecali na seksualnu želju njihovih partnera. Na njihovu želju najviše su utjecali umor, stres, premalo zajednički provedenog vremena s majkom djeteta i ritam spavanja kod bebe.

Ova studija temeljila se na sjećanju partnera, a prosječno je od rođenja njihova djeteta prošlo 2,5 godine. U narednoj studiji znanstvenici će proučavati seksualno ponašanje roditelja nakon porođaja u realnom vremenu, kako bi potvrdili ove dobivene rezultate.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Journal of Sexual Medicine.