Perfekcionizam predstavlja jedan od najdestruktivnijih problema s kojim se suočavaju darovita djeca. Perfekcionizam uključuje postavljanje nerealno zahtjevnih ciljeva samome sebi što može dovesti do neuspjeha i osjećaja bezvrijednosti. Ukoliko se vaše dijete ponaša kao da je neuspjeh ili mogućnost neuspjeha jako loš i da je jedino ispravno biti uvijek savršen, imate problem koji morate riješiti. Nameće se pitanje kako poštediti dijete patnje zbog perfekcionizma kojeg nosi u sebi?

Neprepoznavanje straha od pogreške

Možete puno toga učiniti kako biste poštedili svoje dijete patnje zbog perfekcionizma. Kada primjerice, stalno pričate o tome kako je važno dobiti dobru ocjenu, razvijati se, ići naprijed, činite veliki pritisak na dijete. Pokažite svojem djetetu da razumijete njegovu želju da bude odlično i prepoznajete njegov strah od pogreške. Poradite i na tome da vaš obiteljski dom postane emocionalno sigurno mjesto  za istraživanje novih tema i ideja. Pomognite mu organizirati i upravljati vremenom.

Obrazac hvaljenja bez razmišljanja

Zbog toga što darovita djeca većinu stvari čine dobro, jednostavno je upasti u obrazac hvaljenja bez razmišljanja. Naposljetku, dijete se može osjećati pod pritiskom da mora nastaviti raditi sve dobro i biti u strahu da to dugoročno neće biti u stanju. Znači li to da treba prestati s pohvalama? Ne! Samo usmjeravajte svoje lijepe riječi na pokušaje vašeg djeteta. Možete mu reći: “Čini se da stvarno uživaš radeći na ovom projektu.” Izbjegavajte loše usmjerene kritike i sljedeće rečenice: “Rekao sam ti!”, “Trebao  si znati više!” Prihvatljivije je reći: “Što se iz ovoga može naučiti?”

Neka darovita djeca znaju pokazivati i ekstremnu brigu za svoj izgled jer vjeruju da ako izgledaju savršeno, mogu i postati savršeni. Neka pak druga djeca pokazuju svoj perfekcionizam zabrinutošću prije ispita u školi. Jedan od načina na koji roditelj može pomoći svom djetetu da izbjegne zamku perfekcionizma jest da mu osigura da zadatke koje dobiva (kod kuće, u školi) ne budu ni preteški ni prelagani. Prelagani zadatci mogu stvoriti loše radne navike i pretopstavku da će sve uvijek biti jednostavno. S druge strane, djeca kojoj su zadaci preteški, mogu odustati.

Važno je slušati

Ponekad je najbolja stvar koju možete učiniti za svog malog perfekcionist jest – slušati. Umirite ga riječima kad osjetite da je dijete frustrirano i recite mu: “Stvarno se mučiš, cijenim tvoj trud.” Podsjetite dijete da svatko od nas ponekad doživi neuspjeh i da je to sasvim u redu.

Perfekcionisti imaju nisku toleranciju na pogreške, stoga nerijetko dobiju čir na želudcu, imaju tikove i psihičke poremećaje ukoliko ne pronađu odgovarajuće načine za rješavanje napetosti.  Ne zaboravite da im vježbanje, tehnike relaksacije, uredne navike jedenja, zabava i smijeh itetako mogu pomoći u nošenju s perfekcionizmom.

Ono što je najvažnije jest da sami budete primjer neperfekcionističkog ponašanja. Razočarenje i neuspjesi, mali i veliki sastavni su dio života i s njima treba naučiti živjeti. Jer, nitko na svijetu nije savršen.

Darovita djeca i disciplina

(Izvor: Darovita djeca, vodič za roditelje i odgajatelje, Sally Yahnke Walker)